Eljárás indul az IMF-re támadók ellen

2012.03.15. 21:37 Módosítva: 2012.03.16. 11:27

A rendőrség azonosította a felelős személyeket a csütörtök este a Bank Centernél történtek ügyében, ellenük szabálysértési eljárást indít, mondta az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese. A Bank Centernél a rendőrök nem állítottak elő senkit, de az ügyeletes arra nem kívánt válaszolni, mivel valósítottak meg szabálysértést a Bank Centerbe bejutó személyek.

A Jobbik, illetve az egymilliós ellentüntetés után 64 vármegyés tüntetők jelentek meg a Bank Center Szabadság téri épületénél kora este. Itt van az IMF magyarországi központja. Az épületbe néhányan bejutottak, és vitába keveredtek a portaszolgálattal. Miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, petárdákat robbantottak, majd távoztak az épületből.

A demonstrálók ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz. Toroczkai László ott tartott beszédében azt mondta: "a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et". Hozzátette, "ez még csak a kezdet", majd további harcra és ellenállásra biztatta híveit.

A korábban megjelent hírekkel ellentétben a tüntetőket nem Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője vezette a Bank Centerhez. A képviselő azt közölte, hogy a szóban forgó események már véget értek, amikor ő a helyszínre érkezett, ekkor már az épületben nem tartózkodott senki.  Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik korábban tartott demonstrációjának nem volt köze a Bank Centernél történtekhez, nem a Jobbik vitte oda az embereket az IMF székházhoz.

A rendőrség március 15-én összesen 13 állított elő a fővárosi rendezvények helyszíneiről. A közlemény szerint tíz embert állítottak elő garázdaság, egyet rendzavarás szabálysértése, egyet közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, további egy embert pedig hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt. Egy emberrel szemben pedig gyülekezési joggal való visszaélés miatt kezdeményeznek szabálysértési eljárást.

Több embert állítottak elő a Rendszervágás nevű ellentüntetésről, amelyen radikális fiatalok a Jégbüfé előtt az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom rendezvényébe ékelődve tüntettek.