Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Vonulva ünnepel a város

2012.03.15. 16:29
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kossuth tér: Orbán beszéde után rohamosan fogy a tömeg.

 • Kossuth tér: A téren néhányan Semjén Zsolttal fotózkodnak.

 • A Rendszervágás elnevezésű megmozdulás több mint félezer részt vevője közbekiabálásokkal próbálja megzavarni az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) Szabad sajtó úton zajló rendezvényét. A tömegből több embert is előállítottak a rendőrök. A budapesti Ferenciek terén található Jégbüfé előtt zajló rendezvényt a rendőrség a Petőfi Sándor utca és Ferenciek tere közötti szakaszon kettős kordonnal zárta el. Mögötte mintegy háromtucatnyi rohamrendőr sorakozott fel, hogy megakadályozzák az arcukat sállal eltakaró tüntetők bejutását a Szabad sajtó útján zajló rendezvényre. (MTI)

  IMG 9975
  Fotó: Szécsi István
 • Az MTI becslései szerint az LMP-rendezvényén 80-an, a Demokratikus Koalíció ünnepségén néhány ezren, az MSZP esztergomi programján néhány ezren, az Egymillióan a sajtószabadságért demonstrációján több tízezren, a Kossuth téren a kormányzati díszünnepségen 250 ezren, a Jobbik Deák téri gyűlésén néhány ezren vettek részt.

  tuntetes
 • Ferenciek tere: A rendőrök a Jégbüfétől a Híd felé szorítják az embereket, köztük a sajtó képviselőit is. Nem hagyják, hogy a sajtó a kordon túloldaláról nézze a nemzeti radikálisok tüntetését. A hazafelé induló Egymilliós tüntetők közül többen azt kiáltották a radikálisok felé, hogy „nácik haza!".

 • Orbán Viktor világos helyzetértékelést adott beszédében, mondta az Indexnek a Kossuth téren Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint a legjobb rész az a kemény mondat volt, hogy nem leszünk gyarmat. Semjén szerint világszinten is példátlan, hogy két nép között ilyen barátság legyen, mint a magyarok és a lengyelek között.

 • Deák tér, Jobbik: A nap leglaposabb szónoka kétségtelenül Gyüre Csaba parlamenti képviselő, a Jobbik alelnöke volt, akitől hadd idézzünk egy szép képzavart: "a liberálisok és a kétharmadosok próbálják lesöpörni a nyilvánosság asztaláról a Jobbikot".

  Gyüre fő témája is az volt, hogy 2014-ben jönnek a külföldiek elvinni a földet, és azt meg kell akadályozni. A helyszínen egyébként 5000 forintért meg lehet vásárolni Adolf Hitler összes magyar nyelven megjelent beszédét egy kötetben Küzdelem a Sátánnal címen, de van Mein Kampf is 8000-ért.

 • Ferenciek tere: A Jégbüfé előtt nagyjából százötven-kétszáz résztvevővel zajlik a nemzeti radikálisok tüntetése, közben a Szabad sajtó úton a véget ért Egymilliós tüntetésből még hátramaradt pár ezer ember, akiket a szervezők próbálnak hazaküldeni. Sokan valószínűleg először látnak nemzeti radikális demonstrációt, ámulva nézik a mentébe, gárdistaruhába öltözött tüntetőket. „Hazaárulók!", „nácik haza!" kiabálták oda sokan a Jégbüfé előtti tüntetőknek.

 • A Kárpátia székely himnuszát játsszák az antifasiszta tüntetésen. Mért küldtetek ide?

 • A Ferenciek tere környéki rendezvények nyertese egyértelműen a Régiposta utcai McDonald's. Két órája vagyok itt, azóta folyamatosan dugig van a gyorsétterem. A környéken néhány éttermet leszámítva alig van valami nyitva, így a kokárdás magyarok ide vonultak sültkrumplizni az Egymillióan tüntetés után.

 • Kossuth tér: A metróbejáratot teljesen bedugította a tömeg.

 • Kossuth tér: "Éljenek a lengyelek!" - búcsúztatják a téren maradók a távozó lengyeleket. Ezzel búcsúzom én is.

 • Több olvasónk is jelezte, hogy az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport tüntetése ideje alatt a rendőrök gyalog sem engedték az Erzsébet hídra az embereket. Így aki Buda felől akarta a hídon át megközelíteni a demonstrációt, az a Duna túlpartján rekedt.

 • Ferenciek tere: Gyérül a tömeg, lassan mindenki hazamegy a Szabad sajtó útról az Egymilliós tüntetésről. A szervezők becslései szerint 130 ezren vehettek részt a demonstráción, az Index tudósítója hosszában kétszer végigjárta a tüntetést, és a saját becslése szerint (az előrevitt színpadot is beleszámítva) körülbelül annyian lehettek, mint egy éve. (Akkor a becslések szerint 35-40 ezren voltak). A szervezők arra kérik a tüntetőket, hogy ne üljenek fel provokációnak, ne ordibáljanak vissza a Jégbüfé előtti nemzeti radikális tüntetőknek. A rendőrsorfal halad az Astoria felé, már csak pár százan lehetnek az Egymilliós tüntetők, lassan csak a rendőrök és a nemzeti radikális tüntetők maradnak.

 • "A Nyitott Parlament ismét nagy sikert aratott: 14 óráig összesen 8700 érdeklődő járt az Országgyűlés épületében" - írja közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

 • Petőfi-szobor, MEASZ: Körülbelül kétszázan vannak a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének megemlékezésén a Petőfi-szobornál. A legtöbben a millás tüntetésről jöttek át. Partizándalok szólnak a hangfalakból, a többség meglepő módon nem idősekből, hanem fiatal baloldali mozgalmárokból áll. A radikális jobboldali ellentüntetők nem is tudnának eljutni a Petőfi-szoborhoz, mivel a rendőrség körülzárta őket a millás tüntetésen, a Jégbüfé mellett.

 • Deák tér, Jobbik: Vona Gábor pártelnök beszédének legnagyobb újítása az volt, hogy az egybegyűlteket Attila unokáinak nevezte.
  Rögtön a 907-es pozsonyi csatával kezdte, amikor először törtek ránk a nyugatiak, akik most is fenyegetik az országot. De mi Attila unokái vagyunk, és a szabadságért vívott harc nekünk életforma – mondta Vona.
  A következő dramaturgiai részben a Fidesszel foglalkozott, akiket '89es ifjaknak nevezett. Ők  forradalmat hirdetnek, de milyen forradalom az, ahol nem kapnak amnesztiát a politikai foglyok?
  Akiknél ha tudni akarod, mit akarnak, hallgasd meg, mit mondanak, és készülj az ellenkezőjére? – kérdezte a Fideszről Vona. A '89-esekkel szemben vannak ők, a Jobbik, a 2006-osok, akik „szabasdágot, igazságot és rendet akarnak".
  A szabadság Vonának egyébként azt jelenti, hogy nem rabszolgája senkinek. Ezzel szemben most álszabadság van, úgynevezett liberális demokrácia, ami valójában a pénz diktatúrája.

 • Aktív ellenállásra szólított a Jobbik

  Életformánk a szabadságharc, mondta Vona Gábor a 2006-os fiatalok nevében.

 • „Gyarmat vagyunk, és rabszolgák" – mondta a Jobbik elnöke, aki szerint ha a szabadságunkat az Unió veszélyezteti, akkor az Unió ellen fogunk harcolni.
  Föld – erről ennyi talán elég is.
  A föld után Vona arról beszélt, hogy Magyarországnak önálló szövetségi politikát kell folytatnia, nem pedig Izraellel és az Egyesült Államokkal barátkoznia; majd európai uniós csendőrséggel rémisztgette az egybegyűlteket.
  Föld.
  Ez most eggyel tartalmasabb föld: „Hol a földtörvény? Ki látta?" – tette fel a kérdést Vona, majd hivatkozott az Európai Bizottság döntésére, ami megsemmisítette a dán földtörvényt. Ebből aztán  levonta a következtetést: földtörvénnyel már nem lehet megvédeni a földet.
  Vonának a föld nem vagyontárgy, hanem anyaföld, „és az anyját megvédi az ember". Nagyon nagy „ribillió" lesz 2014-ben, amikor az első külföldi földet szerez, mondta a pártelnök.
  Beszéde végén arra tippelt, hogy a sajtó, a kritikusok azt fogják írni, hogy „amit itt Vona összehordott, az nem reálpolitika".
  Viszont ha neki „meg akarják szüntetni a szeretteit", akkor ő harap. Az ő politikája „nem szakonképes, viszont szabadság."

 • Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő vezetésével a Jobbik, illetve az egymilliós ellentüntetés után 64 vármegyés tüntetők jelentek meg a Bankcenter Szabadság téri épületénél, jelentette a Hír TV. Itt van az IMF magyarországi központja. Néhányan bejutottak az épületbe, és tüzijátékokat hoztak működésbe.

 • Bankcenter: Három-négyszáz tüntető van az épület előtt, körülbelül ugyanennyi rendőr védi az épületet. A hangulat békés, nincs skandálás, semmi.

  01
  Fotó: Huszti István
 • Szabadság tér: A tüntetők a régi MTV-székház elé vonultak, ahol Ria-ria Hungáriát skandálnak. A székház talapzatára magyar és árpádsávos zászlót tettek, és a Fekete sereg zászlaját lengetik.

 • Harcra készül a radikális jobboldal

  Rendszervágás néven szervezett demonstrációt a radikális jobboldal közvetlenül a Milla rendezvénye mellé, majd spontán átvonultak a Szabadság térre, ahol Toroczkai petíciót adott volna az IMF képviselőinek, de meglepetésükre nem volt senki az irodában.

 • Szabadság tér: "A mai nap bebizonyította, hogy az ellenség nem arctalan, megfogható, a kezünket a torkára helyezhetjük a kezünket - mondta a 64 vármegyés Toroczkai László az MTV volt székháza előtt. - Azért vagyunk itt, hogy győzzünk, és megvédjük a hazánkat, és győzni fogunk." Az IMF magyarországi főtárgyalóját azzal fenyegette meg: "A magyarok nem olyanok, mint az összes többi nemzet, ezt meg fogja tanulni."

 • Szabadság tér: Teljesen körbezárta a rendőrség a Szabadság teret, a környező utcákban is rendőrök vannak. Toroczkai László maga kérte a jelenlévőket, hogy szépen menjen haza mindenki. Az emberek csendesen el is indultak a térről, a rendőrök türelmesen várakoznak.