Szilit akarja államfőnek az MSZP pécsi szervezete

Index, MTI
2005.02.18. 14:39

Szili Katalin országgyűlési elnököt javasolja az MSZP köztársasági elnökjelöltjének a párt pécsi szervezete. "Levelet intéztünk Hiller István pártelnökhöz csütörtökön, amelyben kezdeményeztük, hogy a szocialisták áprilisban összeülő kongresszusa az Országgyűlés elnökét jelölje államfőnek" - közölte Juhász István, az MSZP városi elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Magyarországnak olyan köztársasági elnökre van szüksége - mondta -, aki higgadt, nyugodt személyiség, minden politikai irányzattal megtalálja a hangot, és megfelelően képviseli hazáját nemzetközi szintéren is. Szili Katalin ilyen személyiség - állapította meg. Juhász István beszámolt arról, hogy a javaslat "alulról jövő kezdeményezés", a pécsi szervezet a témában nem egyeztetett a párt vezetésével, tájékoztatta ugyanakkor Szili Katalint, aki "nem zárkózott el" a jelöléstől.

Korábban a posztra esélyesek közt emlegették Göncz Kinga esélyegyenlőségi minisztert, Göncz Árpád volt államfő lányát és bejelentkezett a posztra Lévai Katalin szocialista EP-képviselő is. Felmerült szabó István és Bárándy Péter neve is, ám döntést csak az MSZP köztársasági elnök jelölő kongresszusa hoz. Az SZDSZ korábban világossá tette, pártpolitikust nem hajlandó támogatni.