Nyolc légi mentőállomást tervez az OMSZ

MTI
2006.09.18. 19:51

Nyolc légi mentőállomást tervez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), a meglévő öt légi bázist egy idényszerűen működő balatonfüredi, valamint egy dél-alföldi és egy délnyugat-dunántúli bázissal egészítenék ki - mondta el az MTI-nek Győrfi Pál, a szervezet szóvivője azt követően, hogy megérkezett Budaörsre Bécsből az első magyar lajstromjelű új mentőhelikopter hétfőn. Az, hogy pontosan hol létesülhetnek az új bázisok, januárig dől el.

Gorove László, az OMSZ főigazgatója azt nyilatkozta hétfőn Bécsben, hogy a jelenleg működő öt bázis - a pápai, a budaörsi, a miskolci, a debreceni és a pécsi - mellett további két állomás létesülhet jövőre. Az egyik a dél-alföldi régióban, a másik a Dunántúl dél-nyugati részén. Előbbi esetében Szeged, Szentes és Kiskunfélegyháza merült fel, mint lehetséges helyszín, utóbbinál Őcsény, illetve Sármellék került szóba.

Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: a hét állandó légi állomás mellett nyaranta Balatonfüreden ideiglenes bázis működik, ezt még idén ősszel kialakítják. Az OMSZ jövő tavaszra három francia és öt osztrák helikopterrel rendelkezik majd, ebből az egyiket Balatonfüreden használják és a turisztikai szezonon kívül tartalékfeladatokat lát el.

Győrfi Pál elmondta, hogy évtizedek óta nem kapott az OMSZ vadonatúj helikoptert. Az új, magyar lajstromjelű légi jármű Budaörsön teljesít majd szolgálatot csütörtöktől.