Tiltakoznak a jászsági és a hevesi dinnyetermelők a Karsai-féle blokád ellen

2008.07.20. 18:17

Nyilatkozatban tiltakozik a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében öt helyi gazdálkodó a Karsai József országgyűlési képviselő által kezdeményezett blokádakció ellen. A dinnyetermelők nyilatkozatát a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) főtitkára, Obreczán Ferenc juttatta el vasárnap az MTI-hez. A nyilatkozat szerint amíg Karsai József a termelőket védte az Auchan árletörési akciójával szemben, addig a jászsági és a hevesi dinnyetermelők is támogatták őt tevékenységét elismerve és megköszönve. De a jelenleg Békés megyében az MSZP-s országgyűlési képviselő által alkalmazott radikális módszer szemben áll az unió piacgazdaságával - teszik hozzá. A jászszentandrási, a jászapáti, a horti és a káli termelők által aláírt nyilatkozat szerint az akció jelenlegi hatása már az, hogy az összes komoly külföldi vevő végérvényesen elfordul a magyar dinnye és a magyar mezőgazdasági termékek vásárlásától - hangoztatják.

A jászsági és a hevesi dinnyetermesztők képviselői azt tapasztalják, hogy tömegesen mondják vissza a külföldiek rendeléseiket, a vásárlók ugyanis nem mernek Magyarországra kamionokat küldeni, mert attól tartanak, hogy blokád alá helyezik azokat. Így a termelőknek több száz tonna áruja maradt már meg most is, és ezek várhatóan teljesen tönkremennek a földeken. A nyilatkozatban tiltakozó dinnyetermesztők úgy vélik, hogy a Békés megyében alkalmazott módszer figyelemfelkeltésre és politikai haszonszerzésre megfelelő ugyan, de ebbe termelők tömegei mennek tönkre. Sokan ugyanis hitelből finanszírozzák a termelésüket, s jelzálog van földjeiken és házaikon. Ám a földeken maradó dinnye árából nem tudják a hitelt törleszteni.

A nyilatkozatot aláírók úgy vélik: a tisztességes kereskedelemben a vevőt nem lehet arra kényszeríteni, hogy az árut annyiért vegye meg, ami már gazdasági érdekeivel ellentétes. Ha a radikális blokádakció folytatódik - figyelmeztetnek az aláírók -, akkor az akár parttalanul ki is terjeszthető. Ez az akció pedig a dinnyetermesztőknek nem használ, csak árt - tartalmazza a jászsági és hevesi dinnyetermesztők nyilatkozata.