Késik a Kenedi-bizottság jelentése

2008.08.27. 09:33

Az augusztus 18-i határidőt lekéste, de a Népszava információi szerint tíz napon belül átadja jelentését a kormánynak az állambiztonsági iratok státusát vizsgáló bizottság.

A Kenedi János történész által vezetett testület olyan, a rendszerváltás előtt keletkezett iratokat tanulmányoz, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal nem adott át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A dokumentumok mellett nyilvántartásokat, iktatóönyveket és selejtezési jegyzőkönyveket vizsgáltak.

A bizottság készülő jelentéséről egyelőre semmi közelebbit nem tudni. A történész és levéltáros szakértőknek véleményezniük kell az ügynökakták átadásának illetve titkosításának eddigi gyakorlatát, továbbá javaslatot kell tenniük, hogy miként javíthatók azok kutathatóságának, nyilvánosságra hozásának feltételei.

A tavaly júliusban indult munka sikere, és így a bizottság működése hosszú ideig kérdéses volt, mert a kiszivárgó információk szerint a zárt dokumentumokhoz való hozzáférés nem volt zökkenőmentes. A vizsgálat folytatódása és a készülő jelentés ténye azonban arra utal, hogy Kenediék érdemi eredménnyel zárják a munkát.