Negyven új HIV-fertőzöttet szűrtek ki

2006.10.13. 15:38
Ezerháromszáz fölé emelkedett a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - hangzott el a Budapesten zajló nemzetközi HIV/AIDS konferencián. Habár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a vírus.

Az első féléves adatok szerint mintegy negyven új beteget szűrtek ki az orvosok - mondta a Nemzeti AIDS-bizottság titkára pénteken.

Összesen harminchét új HIV-fertőzöttet regisztráltak 2006 első félévében Magyarországon - közölte mondta Újhelyi Eszter a Budapesten rendezett kétnapos nemzetközi HIV/AIDS konferencián.

A Nemzeti AIDS-bizottság titkára szeritn ez a szám valamelyest alulmarad az előző évekéhez képest, ugyanakkor a harmadik negyedévben újra megugrott a fertőzöttek száma. Tavaly addig soha nem látott csúcsot ért el az újonnan regisztrált esetek száma: több mint száz HIV-pozitív esetet dokumentáltak az orvosok.

Az új eseteket két nagy csoportra lehet osztani: a nagyon friss fertőzöttekre és azokra, akik már visszafordíthatatlan állapotban vannak - mutatott rá.

Magyarországon - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Habár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a HIV. A kelet-európainál lényegesen kevesebb esettel találkoznak a magyar szakemberek az intravénás droghasználók körében.

AIDS-ben viszonylag kevesen halnak meg Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa. A szakértő szerint főként azok halnak meg, akik későn, a betegség utolsó szakaszában kerülnek kórházba. Ha időben elkezdik a kezelést, olyanokat is tünetmentessé lehet tenni, akik már egyszer eljutottak az AIDS stádiumába.

Magyarországon eddig összesen ötszáz AIDS-beteget regisztráltak, közülük kétszázan vannak életben.