Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyven új HIV-fertőzöttet szűrtek ki

2006.10.13. 15:38
Ezerháromszáz fölé emelkedett a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - hangzott el a Budapesten zajló nemzetközi HIV/AIDS konferencián. Habár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a vírus.

Az első féléves adatok szerint mintegy negyven új beteget szűrtek ki az orvosok - mondta a Nemzeti AIDS-bizottság titkára pénteken.

Összesen harminchét új HIV-fertőzöttet regisztráltak 2006 első félévében Magyarországon - közölte mondta Újhelyi Eszter a Budapesten rendezett kétnapos nemzetközi HIV/AIDS konferencián.

A Nemzeti AIDS-bizottság titkára szeritn ez a szám valamelyest alulmarad az előző évekéhez képest, ugyanakkor a harmadik negyedévben újra megugrott a fertőzöttek száma. Tavaly addig soha nem látott csúcsot ért el az újonnan regisztrált esetek száma: több mint száz HIV-pozitív esetet dokumentáltak az orvosok.

Az új eseteket két nagy csoportra lehet osztani: a nagyon friss fertőzöttekre és azokra, akik már visszafordíthatatlan állapotban vannak - mutatott rá.

Magyarországon - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Habár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a HIV. A kelet-európainál lényegesen kevesebb esettel találkoznak a magyar szakemberek az intravénás droghasználók körében.

AIDS-ben viszonylag kevesen halnak meg Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa. A szakértő szerint főként azok halnak meg, akik későn, a betegség utolsó szakaszában kerülnek kórházba. Ha időben elkezdik a kezelést, olyanokat is tünetmentessé lehet tenni, akik már egyszer eljutottak az AIDS stádiumába.

Magyarországon eddig összesen ötszáz AIDS-beteget regisztráltak, közülük kétszázan vannak életben.