Boglárka
22 °C
35 °C

Horn: a kormánynak nincs, de tagjainak van alternatívája

2003.08.16. 13:50
Horn Gyula a jelenlegi kabinet teljesítményét értékelve úgy vélekedett, hogy egyes kormánytagoknak igenis lenne "alternatívája". A volt miniszterelnök egy sajtóbeszélgetésen a jelenlegi MSZP vezetését is kritizálta, amiért a "döntő fontosságú gazdasági ügyekben" nem támogatja "maximálisan" a kormányzatot.
A kormánynak nincs alternatívája, de ez nem minden kormánytagra vonatkozik - jelentette ki Horn Gyula szombaton Sarudon, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták nyári tábora alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen. A volt miniszterelnök nem kívánta megnevezni, hogy kikre gondol, ugyanakkor kérdésre válaszolva közölte: nem aszerint osztályozza a kormánytagokat, hogy melyik koalíciós pártot képviselik.

Az MSZP vállalja az ütközeteket

Döntő fontosságú, hogy a gazdasági kiigazítások ügyében az MSZP maximálisan támogassa a kormányzatot - mondta. "Én azt látom, hogy az MSZP országos vezetése, tisztelet a kivételnek, ezt nem igen ismeri fel" - mondta Horn Gyula. Véleménye szerint nem a kormánynak, hanem az MSZP vezetésének kellene vállalnia a Fidesz által "kikényszeríttet" politikai vitákat és ütközeteket. Horn Gyula úgy látja: ezzel és a különböző politikai akciók kezdeményezésével adós az MSZP vezetése.

Valaki őrült, nem számol a realitásokkal

"Képtelenségnek tartom a kettős állampolgárság ügyét" - mondta a külpolitikai ügyek kapcsán Horn Gyula. Hozzátette: különösen nem aktuális ez a kérdés az Európai Unió bővítése előtt, hiszen ez a folyamat a környező államokban is pozitív értelemben változtatja majd meg a viszonyokat. "Nem szabad, hogy csak azért, mert valaki őrült és a realitásokkal nem számol, bevetni olyan dolgokat, amelyek kárt okozhatnak az ország tekintélyének" - közölte a volt kormányfő.

Stabilizáló tényező

Leszögezte: az elmúlt 15 hónapban sikerült stabilizálni az ország nemzetközi tekintélyét, vagyis ma Magyarország, "ellentétben a Fidesz-korszakkal", újra stabilizáló tényező a közép-kelet-európai térségben. Horn Gyula szerint a gazdaságban nincs rendkívüli helyzet, ugyanakkor elismerte: a kormányzatnak a beruházások növelése érdekében kiigazításokat kell tennie, ám határozottan elutasította, azt az ellenzéki vélekedést, hogy azok a Bokros-csomaghoz mérhetőek lennének.

Fidesz-közeli leállások

A volt miniszterelnök úgy gondolja, hogy a Legfőbb Ügyészség egyre kevésbé felel meg a pártatlanság követelményeinek. "Mit ad isten, mindig a Fidesz-közeli cégek ügyében állítanak le nyomozásokat, ami irritálja a közvéleményt" - fogalmazott Horn Gyula.