Frigyes
18 °C
24 °C

Horn Gyula újra aktív

2000.09.01. 17:17
Az EU-integráció elősegítése a legfontosabb célja annak a pénteken alakult civil szervezetnek, amelyet Horn Gyula ex-kormányfő alapított. A Szövetség az Európai Magyarországért mozgalomnak nem lesz vezető testülete, csupán szóvivőket választ majd. Az egyesület havonta állásfoglalásokat fog kibocsátani, melyekben egy-egy témát elemeznek. Az alapítók között Horn mellett olyan ismert személyek vannak, mint Juszt László televíziós újságíró, Levendel Ádám, a Szonda Ipsos igazgatója, Ábel Anita színész, vagy éppen Berta Attila korábbi budapesti főkapitány.

Horn Gyula, ex-kormányfő szerint az európai politikai kultúra kialakulása hazánkban egyelőre még várat magára, ezért is alakult meg a Szövetség az Európai Magyarországért. Horn szerint aggasztó a mostanában tapasztalható politikai színvonal, amelyen talán az új szervezet is javíthat majd. Horn leszögezte: nem pártpolitikusként hozta létre közismert barátaival, ismerőseivel az új mozgalmat, így mindenkit vár, aki szeretné elősegíteni integrációnkat.

Horn Gyula, ex-kormányfő
A szervezet majdani tevékenységéről elmondta: a mostani parlamenti ciklusból hátralévő 21 hónap alatt havonta bocsátanak ki majd állásfoglalásokat, akciókat, tanácskozásokat szerveznek. A havonkénti megszólalás azt szolgálja, hogy időről-időre ráirányítsák a figyelmet az éppen legaktuálisabb problémákra. Horn Gyula ilyennek nevezte a mezőgazdaság problémáit, a lakásépítéssel kapcsolatos ügyeket, de minden olyan kérdésben is megszólalnak, ahol azt tapasztalják: a kormány az integrációt akadályozó magatartást folytat. A volt miniszterelnök tájékoztatása szerint szeptemberi állásfoglalásuk a demokrácia intézményrendszerének működését, az emberi- és szabadságjogok tiszteletben tartásának kérdését taglalja majd.

A pénteken létrejött egyesülethez máris négyszázan csatlakoztak. Az alapítók között Horn mellett megtalálható Ábel Anita színésznő, Bodor Pál újságíró, Berta Attila menesztett budapesti rendőrfőkapitány, Cser Ágnes szakszervezeti vezető, Kereszty András újságíró, Juszt László televíziós újságíró, Levendel Ádám, a Szonda Ipsos igazgatója, Kertész Ákos író, Koncz Gábor színművész, Tamás Pál szociológus, Rubicsek Sándor, a Kormányzati Ellenőrzési Iroda korábbi vezetője, Schmuck Andor, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Veér András pszichiáter. Schmuck Andor szerepéről Horn annyit mondott: ő is alapítóként vett részt a tájékoztatón.

Az újonnan alakult szervezetnek nem lesz vezető testülete, csupán szóvivői lesznek - tette hozzá Horn Gyula. E mellett minden hónapnak lesz egy felelőse, aki az adott időszak legfontosabb problémáival foglalkozik majd. Ördögh Szilveszter, a mozgalom bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, ebédelés közben jött az ötlet, hogy mozgalmat alapítsanak. Az európai integráció fontossága indította arra, hogy csatlakozzon az ismét aktívvá váló Horn mozgalmához. Reményét fejezte ki, hogy csatlakozásunk megtörténte után igazságosabb viszonyokkal szembesülhetnek a polgárok. Horn Gyula a sajtóban megjelentekkel ellentétben azt állította: az MSZP és annak elnöke, Kovács László jó ötletnek tartja a szervezetalapítást. Az ex-kormányfő állította: 21 hónap alatt mindent sorra vesznek, ami EU-csatlakozásunkat befolyásolhatja.