Virág
0 °C
2 °C

Horváth továbbra is elnöknek tartja magát

2003.06.25. 20:04
A tanácskozás összehívásának szabálytalanságai miatt megtámadja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerdai rendkívüli közgyűlésén hozott határozatokat Horváth Aladár. "Ez az ügy nem rólam szól, hanem arról, elúszni látszik annak esélye, hogy nyilvánosan, tisztességesen, feddhetetlenül működjön az önkormányzat" - fogalmazott Horváth Aladár.
Szerdai rendkívüli közgyűlésen az 53 fos OCÖ 35 jelenlévő tagja egyhangúlag döntött úgy, hogy megvonja a bizalmat Horváth Aladártól, s a posztra a tanácskozást kezdeményező Kolompár Orbán ügyvezető elnököt választotta.

Horváth Aladár véleménye szerint több önkormányzati képviselő "nem képes elfogadni", hogy az önkormányzat szakmai alapon működjön, s "a Lungo Drom által korábban járt utat kívánják folytatni".

Horváth Aladár az Indexnek elmondta, a jövő hét pénteken esedékes, szabályosan összehívott közgyűlésig mindenképpen elnöknek tekinti magát. Ha akkor is hasonló döntés születik, tudomásul veszi, és belenyugszik. "Egyelőre azt vizsgáljuk, bírósághoz vagy ügyészséghez forduljunk" - mondta.

Kolompár békejobbot kínál

Az általa vitatott módon elnökké választott Kolompár Orbán eközben sajtótájékoztatóján arról beszélt: békejobbot nyújt Horváth Aladárnak és az őt a posztra jelölő Magyarországi Roma Parlamentnek. Szavai szerint - még szerdán - levélben kéri Horváth Aladárt, hogy lényeges ügyekben a továbbiakban ne hozzon döntést, fontos dokumentumokat ne írjon alá. Hozzátette: szeretnék, ha mihamarabb megtörténne az átadás-átvétel az OCÖ központjában.

Kolompár Orbán a szavazást megelőzően úgy fogalmazott: Horváth Aladár elnökösködésének három hónapja alatt bebizonyosodott, hogy "nem integráló, hanem megosztó személyiség", aki "pozíciójával visszaélve politikai sárdobálásra használta a helyzetet", ahelyett, hogy együttműködött volna a romaügyi államtitkársággal.

Teleki kiállt Horváth mellett

Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár szakmai szempontból nem tartja jónak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerdai rendkívüli közgyűlésén született döntést, amely megvonta a bizalmat Horváth Aladártól. "Esélyt sem adtak Horváth Aladárnak, az OCÖ elnökének arra, hogy bizonyítsa: tud-e dolgozni vagy sem" - mondta az államtitkár az MTI-nek. Teleki László megjegyezte: ismeretei szerint az OCÖ hatályos szervezeti és működési szabályzata azt mondja ki, hogy a közgyűlést a szervezet elnöke hívhatja össze. Horváth Aladár ezt kedden meg is tette, s az ülést a jövő hét péntekre hirdette meg. A politikai államtitkár jogász munkatársakat is felkért arra, nézzék meg az OCÖ "keddig" hatályos szabályait, azok miként rendelkeznek a közgyűlés összehívásáról.

A választás után

Az OCÖ 53 fős testületét ez év március 2-án, megismételt elektori gyűlésen választották meg. A közgyűlésbe - a Lungo Drom két jelöltje kivételével - csak a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) színeiben indulók jutottak be. Ezt követően azonban szétesett a DRK: először - március közepén - a Horváth Aladár nevével fémjelzett Magyarországi Roma Parlament (MRP) és a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigány Szerveztek Fóruma fogott össze, hogy a harmadik tagszervezet, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) nélkül gyakorolja a hatalmat. Most az MCF és a CSZOSZ lépett együttműködésre az eddigi elnök megbuktatására.