Viola
-5 °C
-2 °C

Mint egy levágás előtt elkábított tehén

2008.03.04. 12:09
A szocialisták az eladósodás és a kisebbik liberális koalíciós partner nyomására a gyakorlatban jobboldali programot valósítanak meg, és saját létüket kockáztatják. Az ellenzéki Fidesznek viszont a kormány bírálatán kívül nincs más politikája, írja a népszavazás előtti magyarországi helyzetről a cseh Hospodárské Noviny.

"Mint egy levágás előtt elkábított tehén, úgy megy Gyurcsány Ferenc kormánya az orvosi vizitdíjakról és a főiskolai tandíjról szóló vasárnapi népszavazásra. Másként ugyanis nehéz megmagyarázni azt a helyzetet, amikor a kormánypárt és a miniszterelnök a népszerűségi listák legaljára csúsznak, de közben egy tapodtat sem engednek (álláspontjukból)" - írja a mértékadó cseh politikai és gazdasági napilapban Martin Ehl, a magyar problémákkal is gyakran foglalkozó külpolitikai rovatvezető.

Rámutat: a posztkommunisták nem vagdalkoznak maguk körül, s nem követelik a másfél éve bevezetett reform- és megszorító intézkedések visszavonását. A szocialisták az eladósodás és a kisebbik liberális koalíciós partner nyomására így a gyakorlatban jobboldali programot valósítanak meg, és saját létüket kockáztatják.

Az ellenzéki Fidesznek, amely a reformokról szóló népszavazást keresztülvitte, viszont a kormány bírálatán kívül nincs más politikája. A Fidesz által javasolt populista lépések inkább illenének egy baloldali párthoz, mint egy magát konzervatívnak minősítő párthoz.

"Orbán mint mindig, most is elfelejtette megmondani, hogy a (kormány által bevezetett) takarékossági intézkedések, a privatizáció, a tandíj és az orvosi vizitdíj helyett, amelyek célja a mélyen eladósodott magyar gazdaság rendbetétele, ő és pártja mit is tennének" - jegyzi meg a szerző.

"A magyarok egyszerűen különlegesek - és nem csak nyelvükkel. Mindig mást kell csinálniuk, mint szomszédaiknak. Amikor a szocializmus válságban volt, a magyaroknak ott volt a saját fogyasztói gulyáskommunizmusuk. Most, amikor Közép-Európa többi állama rekordokat döntöget a gazdasági növekedésben, a budapesti GKI gazdasági intézet úgy látja: jó lesz, ha a magyar GDP az idei első negyedévben egyáltalán pluszban lesz" - zárja írását Martin Ehl.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!