Fülöp, Evelin
EUR 392,30 Ft
USD 366,75 Ft
13 °C
27 °C

Gyurcsány hivatalosan is kirúgta Horváthot

2008.03.31. 08:04
Rövid négyszemközti megbeszélés után hivatalosan is felmentette tisztségéből egészségügyi miniszterét Gyurcsány Ferenc. Horváth kirúgása koalíciós szakítópróba, az SZDSZ-frakció kilenckor, a szocialista tízkor tárgyal.

Húsz perc sem kellett Gyurcsány Ferencnek Horváth Ágnes kirúgásához. A kormányfő, miután szombaton már jelezte szándékát, hétfő fél nyolcra rendelte magához egészségügyi miniszterét. Horváth öt perccel korábban érkezett, a négyszemközti beszélgetés így csak háromnegyed nyolcig tartott.

A kormányfő április 30-i hatállyal felmentette Horváthot posztjáról.

Gyurcsány a megbeszélés után arra kérte az SZDSZ-t, hogy a hónap végéig egyezzenek meg az egészségügyi reform folytatásában. A kisebbik koalíciós párt parlamenti frakciója reggel kilenckor ül össze, a szocialistáké, ahol Gyurcsány is felszólal, tízkor.

Az SZDSZ elnöke, Kóka János már a hétvégén egyeztetett Gyurcsánnyal. Egyelőre nem tudni, hogy az SZDSZ Horváth menesztése miatt felmondja-e a koalíciót, erről a frakció és az Ügyvivő Testület esti közös ülésén dönthetnek. A párt első hivatalos reakciója szerint "Gyurcsány Ferenc döntése, mellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert az SZDSZ számára elfogadhatatlan".

Az SZDSZ-ben Gyurcsány szombati bejelentése után a szakítás pártján állók voltak hangosabbak, de például Fodor Gábor, a tavalyi, azóta megkérdőjelezett pártelnökválasztás vesztese a koalíció mellett érvelt. Azt is hangoztatta, hogy a koalíció felmondásáról nem dönthet a párt jelenlegi, megkérdőjelezhető legitimitású vezető testülete, ezért mihamarabbi tisztújítást sürgetett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás