SZDSZ: Gyurcsány mentálisan alkalmatlan

2008.03.30. 18:17
Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint a szabad demokraták nem gondolkodnak a koalícióból való kilépésen, ugyanakkor a liberális párt prominensei egyre inkább úgy látják: Gyurcsány Ferenccel nem képzelhető el a koalíció folytatása. A szabad demokraták azon rágtak be, hogy a kormányfő egyeztetés nélkül lényegében kirúgta egészségügyi miniszterüket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati pártértekezletén élesen bírálta koalíciós partnerét, az SZDSZ-t. A miniszterelnök közölte, olyan egészségügyi törvénynek kell születnie, amit az ország zöme elfogad, ezért felszólította a szabad demokratákat, hogy közösen keressenek egy új egészségügyi minisztert. Gyurcsány azt üzente az SZDSZ-nek, hogy szálljanak le a magas lóról, és ne hordják olyan magasan az orrukat. A kormányfő szerint nem a reformpolitikával van a baj, hanem a "reformkioktatással, a reformgőggel és a reformblablával".

Gulyás szerint marad a koalíció

A liberálisok élesen elutasították a miniszterelnöki ultimátumot, és többen meglebegtették a koalícióból való kilépés lehetőségét. Gulyás József az SZDSZ országos tanácsának elnöke vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorában azt mondta, az SZDSZ nem gondolkozik a koalícióból való kilépésen, de előállítható olyan helyzet is.

"Idő előtti erről beszélni, azt tartom kívánatosnak, hogy a két párt vezetői felelősen egyeztessenek a folytatásról" - mondta Gulyás József, aki leszögezte, az SZDSZ frakciója nem felszalámizható. (Korábban szocialista forgatókönyvek arról szóltak, hogy darabonként vásárolnának ki liberális képviselőket, hogy így biztosítsák a koalíció felbomlása utáni kormányzóképességet.)

Egyre több szabad demokratának van ugyanakkor ennél markánsabb véleményen, egyelőre név nélkül nyilatkozó szabad demokrata vezetők azt mondták: Horváth Ágnes egyeztetés nélküli menesztésének bejelentése súlyosan sérti a koalíciós szerződést, ezért egyre inkább úgy gondolják, nem tudnak együttműködni a miniszterelnökkel.

Hétfőn döntenek

Az SZDSZ frakciója és ügyvivői testülete hétfőn este tart közös ülést, és ezen alakulhat ki a párt hivatalos álláspontja Gyurcsányról és a koalícióról, előtte névvel nem akarnak véleményt mondani. Több szabad demokrata vezető azonban már szombaton és vasárnap kifejtette az Indexnek álláspontját a miniszterelnök szombati szerepléséről: egybehangzóan azt mondták, hogy "aki elmond 1 órás beszédet, és nem érinti az ország egyetlen fontos ügyét sem, az mentálisan alkalmatlan az ország vezetésére".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombati szónoklatában még magabiztosan állította, nem léphet az MSZP bele kétszer ugyanabba a folyóba, óva intette az elemzőket attól, hogy a mostani helyzetet a 2004-eshez hasonlítanák. Mint emlékezetes, 2004-ben Medgyessy Péter is abba bukott bele, hogy egyeztetés, illetve az SZDSZ határozott kérése ellenére bejelentette Csillag István liberális gazdasági miniszter menesztését.

Gyurcsány csak lemondással távozhat

Több szocialista szerint a mostani helyzet nem pontos mása a Csillag-afférnak. Egyik érvük az, hogy míg Medgyessy Péter nem volt elnöke a szocialista pártnak, Gyurcsány az. Magyarán nehezen lehetne azt üzenni az MSZP-nek, hogy a párttal hajlandók vagyunk együttműködni, de Gyurcsánnyal nem. Amíg Gyurcsány le nem mond (Medgyessy ezt tette), addig szinte elmozdíthatatlan, csak egy kongresszus söpörhetné ki.

Ám egy a közeljövőben tartandó esetlegesen pártelnökváltó és miniszterelnök-jelölő küldöttgyűlésen a kormányfő egyes vélemények szerint még mindig vagy 60 százaléknyi támogatást zsebelhetne be, azaz nem lehetne félreállítani. (Ráadásul állítják egyes szocialisták, ha Gyurcsány megy, vele mennek a reformok is, az MSZP inkább egy népszerűség-javító, populistább politikát követ majd, s minden elveszik, ami az SZDSZ-nek fontos volt.)

Egy másik értelmezés szerint a különbség viszont az volt a Medgyessy- és a Gyurcsány-féle szituáció között, hogy akkor épp az MSZP szólt az SZDSZ-nek: tartsa meg hátulról Csillagot, bárhogy is fenyegetőzik a Péter, a két párt közötti együttműködési vágy nem volt kérdéses. (Medgyessy pedig elkövette azt a hibát, hogy deklarálta, vagy Csillag távozik, vagy ő.)

Szakíts, ha bírsz

Most viszont a szabaddemokraták és a szocialisták nem rajongnak egymásért. Némely MSZP-s úgy érzi, hogy a viszály összekovácsolja a pártot, s legyen Kóka János, vagy Fodor Gábor az elnök, egy hosszú háborúskodás után egyikük sem kardoskodik majd a koalíció mellett. Ám ha a kisebbik kormánypárt ugrik ki, és nem a nagy testvér rúgja ki, az számos MSZP-s szerint komoly probléma. Így ugyanis elenyészne az a népszerűség növekedés, amit az MSZP a kormányzó partner kiebrudalásával érhetne el.

Ráadásul, vélekednek MSZP-s politikusok, Gyurcsánynak nem biztos, hogy érdeke a keménység, ugyanis ha pártja kisebbségben kényszerül regnálni, akkor egy sértődött SZDSZ és egy populista MDF épp a kormány gyurcsánytalanítását szabhatja a külső támogatás feltételéül.

Magántőke nélkül

Schvarcz Tibor a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa vasárnap azt mondta, nem vonják be a magántőkét az egészségpénztárakba. "A magántőke bevonása egy sarkalatos kérdése ennek a törvénynek az átalakításában. Valószínűleg az fog bekövetkezni, hogy magántőke nélkül, tisztán állami tulajdonú regionális pénztárak kell létrehozni" - nyilatkozta a Hír Tv-nek a politikus.

Arra a kérdésre, hogy a koalíciós partner miként vélekedik a szocialisták elképzeléséről Schvarcz azht mondta: ez a koalíciós partner dolga, de hogyha a koalíciós kormányzást fenn akarják tartani, akkor el kell gondolkozniuk azon, hogy egy ilyen típusú átalakítást kell véghezvinni. Mert láthatóan nem fogadja el a társadalom, nem fogadja el a szakma. Ezért felesleges a falnak menni másodszor is ebben a kérdésben, fejezte be gondolatát a szocialista politikus. Hogy hogy kerüljék el a falat, arról Schvarcz holnap reggel fél nyolckor beszélget Gyurcsánnyal, mégpedig Horváth Ágnes társaságában, ugyanis a frissen leváltott egészségügyi minisztert is erre az időpontra kérette be a kormányfő.