Szilárda
0 °C
6 °C

Egyre több magyar fiatal szív füvet

2004.12.14. 13:36
Egy, harmincöt európai országban elvégzett szociológiai felmérésből kiderül, hogy Magyarországon a tizenhat éves diákok ötöde rendszeresen fogyaszt alkoholt, többségük legalább egyszer már volt részeg. A diákok harmada dohányfüggő, egynegyede rendszeresen fogyaszt marihuánát.

Magyarországon a tizenhat éves diákok hetvenkét százaléka már kipróbálta a dohányzást, harmincegy százalékuk rendszeresen rágyújt, ezzel az európai átlagnál nagyobb gyakoriságú országok közé tartozunk; a diákok huszonegy százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, közölte Elekes Zsuzsanna kedden Budapesten. Az immár harmadik alkalommal elvégzett felmérésben 2003 tavaszán több mint százezer tizenhat éves diák vett részt Európa harmincöt országában. A kutatók a dohányzási, az alkohol- és a drogfogyasztás gyakoriságát vizsgálták, a felmérésben Magyarországon kétezer-hatszáz diák vett részt.

Dohányzás

Elekes Zsuzsanna, a kutatás egyik vezetője közölte, európai összehasonlításban a magyar fiatalok átlag feletti mutatókat produkáltak a dohányzás, a nyugtatófogyasztás, a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása és a borivás elterjedtségét tekintve.

Szinte valamennyi, a kutatásba bekapcsolódó országban a diákok 50-80 százaléka legalább egyszer már rágyújtott, a magyaroknál ez az arány 72 százalék. Azoknak az aránya, akik negyven vagy több alkalommal nyúltak cigaretta után, különösen Ausztriában, Csehországban, Németországban, Litvániában, és Oroszországban (Moszkva) volt magas, mintegy negyven százalék. A négy évvel ezelőtti felméréshez képest Észtországban, Romániában és Litvániában figyelhető meg növekedés, Magyarországon háromszázalékos emelkedést regisztráltak.

Alkohol

A felmérésből kiderül, Magyarországon a diákok 93 százaléka legalább egyszer fogyasztott már alkoholt, a rendszeres fogyasztók aránya ugyanakkor az 1999-es 13 százalékról 21 százalékra nőtt. Ezzel Magyarország még az alacsonyabb mutatójú államok közé sorolható, hiszen a rendszeres fogyasztást tekintve Dánia, Ausztria, Csehország, Hollandia és az Egyesült Királyság vezeti a mezőnyt. A magyar fiatalok körében leginkább a bor, kisebb mértékben a sör fogyasztása terjedt az elmúlt négy évben. Hazánk a sörfogyasztásban az alacsony, a borfogyasztásban az átlag fölötti államok között található.

A 35 országból harmincban a diákok többsége legalább egyszer már volt részeg. Legtöbbször Dániában, Írországban, az Egyesült Királyságban, Észtországban és Finnországban fordult elő, hogy a kelleténél többet ittak a fiatalok, Magyarországon ez az arány tizenegy százalék, ami közepes gyakoriságú "lerészegedést" jelent. Az alkoholfogyasztási mutatók állandó vagy csökkenő tendenciát mutatnak a nyugati országokban, növekedés a keleti területeken volt megfigyelhető. Ugyanakkor Magyarország az "előkelő" hatodik helyen végzett a gyógyszeres alkoholfogyasztást nézve.

Drog

Paksi Borbála, a kutatás másik vezetője elmondta, a tiltott drogokat tekintve Magyarország tizenhat százalékkal a közepesnél alacsonyabb érintettségű államok közé tartozik. Az élenjáró országok közé tartozik Csehország, ahol a diákok 44 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert, a legalacsonyabb arányok Romániában, Cipruson és Törökországban voltak.

Valamennyi országban a tiltott drogokat kipróbálók túlnyomó többsége fogyasztott marihuánát vagy hasist. Gyakori fogyasztásról elsősorban Európa középső és nyugati részéről számoltak be, ahol a diákok több mint egyharmada már élt ezekkel a szerekkel. E téren is a csehek vezetnek negyvennégy százalékkal. Magyarországon ez az arány tizenhat százalék, marihuánával a magyar fiatalok is egyre gyakrabban élnek, áll a felmérésben. A vizsgált drogok közül a cannabis után az ecstasy a legelterjedtebb a fiatalok körében.