Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az időjárás Gyurcsányékat segítheti

2006.01.19. 11:24
A kispártoknak kedvez a korai választási időpont, mondta Kern Tamás politikai elemző azután, hogy Sólyom László április 9-re tűzte ki a választások első, április 23-ra a második fordulóját. A hétköznapi választás lehetőségével szerinte nem számolhatott komolyan az alkotmányos szokásjoggal tisztában lévő köztársasági elnök.

"Nem hiszek abban, hogy akármelyik nagypártnak is kedvezne ez az időpont vagy kedvezett volna egy későbbi - nyilatkozta Kern Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője. - A támogatottságuk annyira közel van egymáshoz, hogy más fog dönteni."

Valószínűleg nem a programok lesznek hatással a választás kimenetelére, mivel az elemző szerint populista kampány várható, a győztes párt a valódi, megszigorításokat is tartalmazó programjával csak a választás után áll elő.

Lejárató kampány elé nézünk

Ha a nagyoknak mindegy is, a kispártoknak feltétlenül kedvez a korai időpont, mivel kevesebb pénzük van a kampányra. És az elemző szerint kedvez a választópolgároknak is, mert a várhatóan a 2002-eshez hasonló indulatos, lejárató kampány elé nézünk.

Kern Tamás abban egyetért, hogy a köztársasági elnök bejelentése után kezdődik az igazi kampány, de ez a ciklus más volt, mint a többi, a pártok folyamatosan versenyeztek egymással. A 2002-es választás után a jobboldal megkérdőjelezte az új kormány legitimitását, 2004-ben az európai parlamenti választás és a kettős népszavazás miatt ütköztek meg a pártok, míg Gyurcsány Ferenc kormányfővé választása után az ő, illetve Orbán Viktor ellehetetlenítésére törekedtek.

Kérdésünkre elmondta, hogy az időjárás alakulásának is lehet némi szerepe a választás kimenetelében. Tavaszra árvizeket, belvizeket jeleznek előre, ha ez összecsúszik a kampányhajrával, akkor a vészhelyzetet a kormánypártok használhatják ki jobban, mivel ők adhatnak rögtön segítséget a bajbajutottaknak.

Rövid volt, mint szokott

"Elemzőként ugyan általában azt feltételezem, hogy nincsenek véletlenek, de nem hiszem, hogy Orbán Viktor hatott volna az államfőre a választási időpont kijelölésénél" - mondta Kern Tamás arról, hogy most kiderült, a Fidesz elnöke egy december 3-i rendezvényen jól tippelte meg a választások lehetséges időpontját.

Sólyom László elődeinél rövidebben jelentette be a választás időpontját. A döntés okát nem magyarázta meg, de ez a köztársasági elnök személyiségéből is következik, nem is lehetett számítani hosszas indoklásra. Az elemzőt nem lepte meg, hogy nem hétköznap lesz a választás. "Sólyom László tisztában van a rendszerváltás utáni demokrácia alapelveivel és, ahogy ő fogalmazott, az alkotmányos szokásjoggal."