Árulják az OPNI és a svábhegyi gyermekkórház egy részét

2007.03.06. 13:39
Többeket meglepett, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság eladásra kínál két olyan ingatlant, amely a megszűnésre ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez, valamint a svábhegyi gyermekgyógyintézethez tartozik. Mint kiderült, az egyik ingatlant már öt éve árulják, a másikat november óta, s ez nincs összefüggésben az intézmények tervezett megszüntetésével.

Bár a kórházak átalakításáról és bezárásáról várhatóan csak csütörtökön lesz meg a végleges döntés, többen meglepetéssel látták, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) honlapján már eladásra kínálja az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet valamint a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet egy-egy ingatlanát. A KVI az ajánlatot több napilapban is közzétette.

Ez a két eladási ajánlat semmilyen összefüggésben nem áll a tervezett kórházátalakítással, a két ingatlant régebb óta árulják már, mondták az Index kérdésére az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán. Mint korábban nyilvánosságra került, az OPNI-t és a hivatalos nevén Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetet a tervek szerint elköltöztetik eddigi helyükről, s a kiürülő épületeket értékesítik.

A KVI által 2007-ben értékesíteni tervezett ingatlanok között az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Völgy utcai épülete található, tehát nem a Hűvösvölgyi úti főépület, ahol az intézmény jelenleg működik. A listán a Völgy utcai ingatlant „volt kórházként” tüntetik fel 15 ezer négyzetméteres telekkel és 1228 négyzetméteres felépítménnyel.

Mint az Index megtudta, ezt az épületet már öt éve árulják, de vevőt nem sikerült találni rá. Feltehetően sokakat az tart vissza, hogy műemléképületről van szó, ami megnehezíti az ingatlan hasznosítását.

Ugyanígy szerepel a KVI listáján a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Béla király úti nővérszállója is (a gyermekkórház a Mártonhegyi úton működik). Az 1645 négyzetméteres, 33 ezer négyzetméteres telken álló szálló november óta üresen áll – mondta az Indexnek Baktai György főigazgató helyettes.  • Biztosítás