Vége a lobbizásnak, eldőlt a kórházak sorsa

2007.02.20. 14:36
Bár az egészségügyi miniszter csak március elején dönt hivatalosan a kórházak átalakításáról, a kedden nyilvánosságra került ágyszámlista többé-kevésbé véglegesnek tekinthető. Az Index információi szerint a szocialisták tartották fontosnak, hogy idő előtt megjelenjen az MSZP és az SZDSZ kompromisszumos javaslata, nehogy olyan meglepetés érje őket, mint január elején.

A kórházi ágyszámok átalakításáról korábban is több lista kerengett. A keddi Népszabadság egy újabbat ismertetett, amely a két héttel ezelőtt tartott lovasberényi koalíciós találkozó kompromisszumos megállapodását tartalmazza az ágyszámokról (a körvonalazódó új kórházi struktúráról lásd keretes összefoglalónkat).

Bebiztosították magukat

Átalakuló kórházak
 • Várhatóan megszűnik: Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Schöpf-Merei Ágost Kórház, borsodi FMC dialíziscenter, Kecskeméti Repülő Kórház. Az osztályok és orvosok más intézményekbe költöznek.
 • A gyógyító osztályok megszűnnek, a jövőben idős vagy súlyos betegek ápolását végzik a a dorogi, a sümegi, a zirci, a mezőkövesdi, a szikszói, a harkányi, a kapuvári, a sárvári, a szentgotthárdi, a parádfürdői, a nagykőrösi, a várpalotai, a fővárosi Szent Rókus, valamint a miskolci Szent Ferenc kórházban
 • A kisbéri és móri kórházat összevonják, közös gazdasági-műszaki igazgatósággal egymás között megosztják a feladatokat.
 • A Budai Gyermekkórház száz krónikus ágyat kap
 • Ezt a koncepciót egyelőre a szocialista frakció tagjainak osztották ki. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos válasza szerint, Molnár Lajos egészségügyi miniszter március elején hozza meg a végleges döntést arról, mely kórházépületek szűnnek meg, hol épülnek le osztályok, mely kórházaknak kell berendezkednie ápolási feladatokra, s melyek látnak el területi feladatokat.

  Bár valóban nem hivatalos döntésről van szó, az Index információi szerint jelentős változások már nem várhatók. Úgy tudjuk, a szocialista frakció ragaszkodott ahhoz, hogy még a végleges nyilvánosságra hozatal előtt láthassák a listát. Több mszp-s politikus aggódott ugyanis, hogy hasonló történik, mint január 8-án.

  Molnár Lajos miniszter akkor tette közzé az ágyszámok elosztásáról szóló javaslatát. Bár a Molnár által ismeretetett javaslat a miniszterelnökkel és a szocialista frakció vezetésének egyetértésével születetett, több ponton eltért attól, amit MSZP-s képviselők javasoltak.

  A szocialisták közül ezen többen felháborodtak, a szabad demokrata tárca viszont viszont azzal érvelt, hogy egy szakmai alapon készült javaslatot tett, amely a helyi igények figyelembe vételével még módosulhat a regionális egészségügyi tanácsokban (a ret-ek közül végül egy sem hozott döntést).

  Új ellátási körzetek

  A mostani lista nyilvánosságra hozatalával tehát elsősorban a szocialisták szerették volna kiküszöbölni azt, hogy az utolsó pillanatban még jelentős változások történjenek. A lista kis előnyt ad a kórházaknak is, hogy felkészüljenek a változásra. Úgy tudjuk, az MSZP köreiből többen már a múlt héten meg akarták szellőztetni az ágyszámjavaslatot, ez azonban a vizitdíj bevezetésének hetében nem lett volna túl szerencsés, és a minisztérium álláspontja szerint jogilag is kifogásolható lett volna.

  A lista egyelőre a betegeknek nem mond sokat. A végleges miniszteri döntésnek ugyanis nem csak az ágyszámok megváltoztatását kell tartalmaznia, hanem azt is, hogyan alakítják ki az új ellátási és beutalási körzeteket. Ebből derülhet ki ugyanis, hova kell mennie a jövőben azoknak, akik eddig egy megszűntetésre ítélt kórházba jártak. Ki kell dolgozni azt is, hogyan menjen végbe az átalakulás: hogyan költöztessék át a műszereket, a személyzetet az átalakuló kórházakból.

  Az átalakulás miatt például azok a szülő nők, akik már korábban választottak orvost maguknak, június 30-ig haladékot kapnak, azaz nem kell fizetniük, ha az ellátási körzetükön kívül veszik igénybe az orvosi ellátást.

  Az épület marad, az orvosok mennek

  A lista alapján látható, hogy a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Ágost Kórház, a borsodi FMC dialíziscenter, a Kecskeméti Repülő Kórház várhatóan megszűnik. Az egészségügyi tárcánál az Index kérdésére ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozták: csak az épületeket ürítik ki, a kórházi személyzet, az orvosi teamek, a speciális tudás más intézménybe kerül, ahol a tárca reményei szerint hatékonyabban működhetnek.

  A tárca megerősítette: a korábbi ígéretnek megfelelően a kiürülő kórházépületek eladásából befolyó pénzt az egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Az egyelőre kérdéses, lehet-e értékesíteni ezeket az ingatlanokat. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere például változtatási tilalommal akarja megakadályozni, hogy a Svábhegyi Országos Gyermekszanatóriumot „a sarkon kukucskáló ingatlanfejlesztők" szétverjék.

  Mivel az egészségbiztosító ágyszámok és feladatokat alapján nyújt támogatást a kórházaknak, s ezek jelentősen átalakulnak, az új finanszírozási szerződéseket a kórházakkal március 31-ig köti meg az egészségbiztosító. Itt is lesz átmeneti idő, az új struktúra alapján a kórházak július 1-től kapják majd az új támogatási összegeket.  • Tippek
  • Megtakarítás