Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége a lobbizásnak, eldőlt a kórházak sorsa

2007.02.20. 14:36
Bár az egészségügyi miniszter csak március elején dönt hivatalosan a kórházak átalakításáról, a kedden nyilvánosságra került ágyszámlista többé-kevésbé véglegesnek tekinthető. Az Index információi szerint a szocialisták tartották fontosnak, hogy idő előtt megjelenjen az MSZP és az SZDSZ kompromisszumos javaslata, nehogy olyan meglepetés érje őket, mint január elején.

A kórházi ágyszámok átalakításáról korábban is több lista kerengett. A keddi Népszabadság egy újabbat ismertetett, amely a két héttel ezelőtt tartott lovasberényi koalíciós találkozó kompromisszumos megállapodását tartalmazza az ágyszámokról (a körvonalazódó új kórházi struktúráról lásd keretes összefoglalónkat).

Bebiztosították magukat

Átalakuló kórházak
 • Várhatóan megszűnik: Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Schöpf-Merei Ágost Kórház, borsodi FMC dialíziscenter, Kecskeméti Repülő Kórház. Az osztályok és orvosok más intézményekbe költöznek.
 • A gyógyító osztályok megszűnnek, a jövőben idős vagy súlyos betegek ápolását végzik a a dorogi, a sümegi, a zirci, a mezőkövesdi, a szikszói, a harkányi, a kapuvári, a sárvári, a szentgotthárdi, a parádfürdői, a nagykőrösi, a várpalotai, a fővárosi Szent Rókus, valamint a miskolci Szent Ferenc kórházban
 • A kisbéri és móri kórházat összevonják, közös gazdasági-műszaki igazgatósággal egymás között megosztják a feladatokat.
 • A Budai Gyermekkórház száz krónikus ágyat kap
 • Ezt a koncepciót egyelőre a szocialista frakció tagjainak osztották ki. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos válasza szerint, Molnár Lajos egészségügyi miniszter március elején hozza meg a végleges döntést arról, mely kórházépületek szűnnek meg, hol épülnek le osztályok, mely kórházaknak kell berendezkednie ápolási feladatokra, s melyek látnak el területi feladatokat.

  Bár valóban nem hivatalos döntésről van szó, az Index információi szerint jelentős változások már nem várhatók. Úgy tudjuk, a szocialista frakció ragaszkodott ahhoz, hogy még a végleges nyilvánosságra hozatal előtt láthassák a listát. Több mszp-s politikus aggódott ugyanis, hogy hasonló történik, mint január 8-án.

  Molnár Lajos miniszter akkor tette közzé az ágyszámok elosztásáról szóló javaslatát. Bár a Molnár által ismeretetett javaslat a miniszterelnökkel és a szocialista frakció vezetésének egyetértésével születetett, több ponton eltért attól, amit MSZP-s képviselők javasoltak.

  A szocialisták közül ezen többen felháborodtak, a szabad demokrata tárca viszont viszont azzal érvelt, hogy egy szakmai alapon készült javaslatot tett, amely a helyi igények figyelembe vételével még módosulhat a regionális egészségügyi tanácsokban (a ret-ek közül végül egy sem hozott döntést).

  Új ellátási körzetek

  A mostani lista nyilvánosságra hozatalával tehát elsősorban a szocialisták szerették volna kiküszöbölni azt, hogy az utolsó pillanatban még jelentős változások történjenek. A lista kis előnyt ad a kórházaknak is, hogy felkészüljenek a változásra. Úgy tudjuk, az MSZP köreiből többen már a múlt héten meg akarták szellőztetni az ágyszámjavaslatot, ez azonban a vizitdíj bevezetésének hetében nem lett volna túl szerencsés, és a minisztérium álláspontja szerint jogilag is kifogásolható lett volna.

  A lista egyelőre a betegeknek nem mond sokat. A végleges miniszteri döntésnek ugyanis nem csak az ágyszámok megváltoztatását kell tartalmaznia, hanem azt is, hogyan alakítják ki az új ellátási és beutalási körzeteket. Ebből derülhet ki ugyanis, hova kell mennie a jövőben azoknak, akik eddig egy megszűntetésre ítélt kórházba jártak. Ki kell dolgozni azt is, hogyan menjen végbe az átalakulás: hogyan költöztessék át a műszereket, a személyzetet az átalakuló kórházakból.

  Az átalakulás miatt például azok a szülő nők, akik már korábban választottak orvost maguknak, június 30-ig haladékot kapnak, azaz nem kell fizetniük, ha az ellátási körzetükön kívül veszik igénybe az orvosi ellátást.

  Az épület marad, az orvosok mennek

  A lista alapján látható, hogy a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Ágost Kórház, a borsodi FMC dialíziscenter, a Kecskeméti Repülő Kórház várhatóan megszűnik. Az egészségügyi tárcánál az Index kérdésére ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozták: csak az épületeket ürítik ki, a kórházi személyzet, az orvosi teamek, a speciális tudás más intézménybe kerül, ahol a tárca reményei szerint hatékonyabban működhetnek.

  A tárca megerősítette: a korábbi ígéretnek megfelelően a kiürülő kórházépületek eladásából befolyó pénzt az egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Az egyelőre kérdéses, lehet-e értékesíteni ezeket az ingatlanokat. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere például változtatási tilalommal akarja megakadályozni, hogy a Svábhegyi Országos Gyermekszanatóriumot „a sarkon kukucskáló ingatlanfejlesztők" szétverjék.

  Mivel az egészségbiztosító ágyszámok és feladatokat alapján nyújt támogatást a kórházaknak, s ezek jelentősen átalakulnak, az új finanszírozási szerződéseket a kórházakkal március 31-ig köti meg az egészségbiztosító. Itt is lesz átmeneti idő, az új struktúra alapján a kórházak július 1-től kapják majd az új támogatási összegeket.