Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyárig döntenek az adórendszer átalakításáról

2007.02.13. 13:20
A nyilvánosság kizárásával egyeztetett kedd reggel a miniszterelnöknél a két koalíciós párt vezérkara az adórendszer átalakításáról. A tanácskozás az tette szükségessé, hogy a liberálisok csak teljes adóreform esetén támogatnák az ingatlanadót, noha a konvergenciaprogramban az szerepel: a kormány már döntött a 2008-as bevezetésről.

Az MSZP és az SZDSZ vezetése, valamint a pénzügyminisztérium képviselője a nyilvánosság kizárásával egyeztetett a miniszterelnöknél az adórendszer átalakításáról. A Gyurcsány Ferencnél tartott megbeszélést a néhány hete ismét levegőben lévő ingatlanadó tervezett bevezetésével kapcsolatos nézeteltérés indokolta.

Úgy tudjuk, az SZDSZ egyértelművé tette, hogy az ingatlanadó bevezetését csak a teljes adórendszer átalakítása mellett tudná támogatni. A kisebbik koalíciós párt választási programjában tavaly olyan elképzelés szerepelt, hogy a személyi jövedelemadóból levonható legyen az értékalapú ingatlanadó.

Csillag István volt gazdasági miniszter, a párt választási programjának kidolgozója ezt azzal indokolta, hogy ha a nagy értékű ház vagy föld adózott pénzből származik, az levonhassa az ingatlan után kivetett adót (az ingatlanadó egyik indoklása az, hogy így megadóztatható a feketén szerzett, azaz nem adózott jövedelemből származó vagyon is).

A keddi egyezetésen információnk szerint nem dőlt el semmi, csupán a lehetséges forgatókönyveket tekintették át. Arra a kérdésre, hogy mikorra kell döntést hozni, egyik forrásunk azt mondta, mivel az ingatlanadó 2008-as bevezetése szerepel a konvergenciaprogramban – ráadásul azt mondtuk Brüsszelnek, hogy a bevezetéséről már döntött a kormány –, ezt nyárig dűlőre kell vinni.

A konvergenciatervben úgy számolt a PM, hogy a lakosságra és a vállalkozókra egyaránt kivetni tervezett ingatlanadóból származó 2008-as bevétel elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékát. Mivel a várakozások szerint jövőre 26 580 milliárd forint lesz a hazai gazdaság teljesítménye, ez 80 milliárd forintos adóbevételi várakozást valószínűsít.