Marcell
19 °C
32 °C

Nyárig döntenek az adórendszer átalakításáról

2007.02.13. 13:20
A nyilvánosság kizárásával egyeztetett kedd reggel a miniszterelnöknél a két koalíciós párt vezérkara az adórendszer átalakításáról. A tanácskozás az tette szükségessé, hogy a liberálisok csak teljes adóreform esetén támogatnák az ingatlanadót, noha a konvergenciaprogramban az szerepel: a kormány már döntött a 2008-as bevezetésről.

Az MSZP és az SZDSZ vezetése, valamint a pénzügyminisztérium képviselője a nyilvánosság kizárásával egyeztetett a miniszterelnöknél az adórendszer átalakításáról. A Gyurcsány Ferencnél tartott megbeszélést a néhány hete ismét levegőben lévő ingatlanadó tervezett bevezetésével kapcsolatos nézeteltérés indokolta.

Úgy tudjuk, az SZDSZ egyértelművé tette, hogy az ingatlanadó bevezetését csak a teljes adórendszer átalakítása mellett tudná támogatni. A kisebbik koalíciós párt választási programjában tavaly olyan elképzelés szerepelt, hogy a személyi jövedelemadóból levonható legyen az értékalapú ingatlanadó.

Csillag István volt gazdasági miniszter, a párt választási programjának kidolgozója ezt azzal indokolta, hogy ha a nagy értékű ház vagy föld adózott pénzből származik, az levonhassa az ingatlan után kivetett adót (az ingatlanadó egyik indoklása az, hogy így megadóztatható a feketén szerzett, azaz nem adózott jövedelemből származó vagyon is).

A keddi egyezetésen információnk szerint nem dőlt el semmi, csupán a lehetséges forgatókönyveket tekintették át. Arra a kérdésre, hogy mikorra kell döntést hozni, egyik forrásunk azt mondta, mivel az ingatlanadó 2008-as bevezetése szerepel a konvergenciaprogramban – ráadásul azt mondtuk Brüsszelnek, hogy a bevezetéséről már döntött a kormány –, ezt nyárig dűlőre kell vinni.

A konvergenciatervben úgy számolt a PM, hogy a lakosságra és a vállalkozókra egyaránt kivetni tervezett ingatlanadóból származó 2008-as bevétel elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékát. Mivel a várakozások szerint jövőre 26 580 milliárd forint lesz a hazai gazdaság teljesítménye, ez 80 milliárd forintos adóbevételi várakozást valószínűsít.