Megérkezett Szent István koponyacsontja

2000.08.17. 20:12
Csütörtökön délben megérkezett Dubrovnikból Szent István koponyaereklyéje, amely a Horvátországgal kötött szerződés értelmében egy évig marad Magyarországon. Államalapító királyunk csontjait délután ideiglenesen a Bazilikába szállították, ahol Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter átadta azokat Szabó Géza kanonoknak, a Szent Jobb őrének. Szent István maradványait elhelyezése miatt az érdeklődők valószínűleg nem láthatják majd, ám az ereklyéket nem látni kell, hanem hinni bennük.
Semjén Zsolt és Miljenko Domljan horvát kulturális miniszter helyettes aláírja a megállapodást
Csütörtökön a déli órákban érkezett meg Dubrovnikból Ferihegyre Szent István koponyaereklyéje, amely a Horvátországgal kötött szerződés értelmében egy évig marad Magyarországon. Az államalapító királyunk csontjait őrző, nemzeti zászlóval letakart alumínium dobozt a repülőtéren Nógrádi László közlekedési miniszter és Beer Miklós püspök fogadta. Az ereklyét ezután rövid megőrzésre a Nemzeti Múzeumba szállították.

A Szent Jobb vitrinjébe kerültek a koponyacsontok

Az ereklye harangzúgás közepette érkezett meg a Szent István Bazilikához
Az ereklye, Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség miniszterének kíséretében, pontban délután négy órakor, harangzúgás közepette érkezett meg a Szent István Bazilikához. Az ereklyetartót a bejárattól a Szent Jobb-kápolnáig hazánk legidősebb, még a Horthy-korszakból ránk maradt koronaőre vitte, aki a küldöttség érkezése előtt, arcán huncut mosollyal odasúgta a sajtó képviselőinek: a dobozt ő még üresen se hozná fel a lépcsőn.

A koponyacsontokat az autótól a bejáratig a dubrovniki küldöttség egyik képviselője hozta fel, majd ott átadta a koronaőrnek, aki két alabárdos társa, több egyházi személy és mintegy húsz, véletlenül az ünnepi események közepébe csöppenő turista kíséretében a kápolnába vitte az ereklyét. Ott az alumínium dobozból először három nejlonzacskó, majd veretes díszítésű ezüst tartóban az ereklyecsontok is előkerültek. Az ezüst tartó tetejét nem emelték fel, így a jelenlévők nem láthatták a maradványokat.

A dubrovniki Szent István ereklye
Az ereklyét államalapító királyunk koponyacsontjának két darabja és egyéb kisebb csontok alkotják. A csont mérete 177x127x50 milliméter. A koponyadarab második negyedének szélességében és a jobb oldali részén, ugyanúgy mint a hátsó oldalán, 2 milliméter vastagságú bőrréteg maradt fenn. Az ereklyetartó ezüstből készült, díszítése veretes, gravírozott és pontozott mintázatú és valószínűleg Dubrovnikban készült a XVII. század végén vagy a XVIII. század elején. Felső részén ovális nyílás látható, amelybe csiszolt üveget építettek be. Belsejében pamut alapra helyezve nyugszanak a csontmaradványok. Szent István koponyájának egyes darabjai napjainkban Pannonhalmán, Székesfehérvárott, Kalocsán is megtalálhatók, s egy csontdarabkát Esztergomban, a székesegyházban is őriznek.
Rockenbauer Zoltán rövid beszédben kifejtette: Magyarországon, de talán az egész világon két olyan hely van, ahol erősebben érezhető Szent István jelenléte: az Országház és a budapesti Szent István-bazilika, majd átadta maradványokat Szabó Géza kanonoknak, a bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének. A himnusz után a csontokat a kézfej-ereklye jelenleg üresen álló tárlójában helyezték el, a Szent Jobb ugyanis a millenniumi évben a bazilika belső terében, a Nagyasszony-oltárkép előtt foglal helyet.

Az ereklyét az érdeklődők nem láthatják

Ahogy az Index már beszámolt róla, Rockenbauer Zoltán magyar és Antun Vujics horvát kultuszminiszter még a Dubrovniki Nyári Fesztiválon egyezett meg arról, hogy déli szomszédunk a millenniumi év idejére kölcsönadja hazánknak Szent István koponyaereklyéjét. Ezen kívül megállapodtak arról is, hogy tárgyalásokat kezdenek államalapító királyunk koponyájának végleges magyarországi elhelyezéséről. A magyar kormány 300 ezer német márka értékben anyagi kezességet vállalt az ereklye biztonságáért.

Az ereklyetartó
Nem tudni láthatja-e a közönség a csontokat
A csontokat kizárólag az ereklyetartó felső részén kialakított, üveggel fedett nyíláson keresztül lehetne látni, erre azonban a tárló falba süllyesztése és elkerítése miatt az érdeklődőknek nem lesz lehetőségük.

A probléma az ünnepség után a kulturális tárca vezetőjét is gondolkodóba ejtette, majd rögtön előállt a mentőötlettel: egy negyvenöt fokos szögben megdöntött tükör segítségével talán láthatóvá lehetne tenni a csontokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Esztergomi Keresztény Múzeumban, ahova hétfőn szállítják a maradványokat, módjuk lesz-e a látogatóknak felülről megtekinteni az ereklyét.