Eleonóra
-1 °C
2 °C

Járai negyvenhatmillió nettót keresett tavaly

2005.04.01. 10:56
Szapáry György, a jegybank alelnöke és Akar László a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnöke is jobban keresett 2004-ben, mint Járai Zsigmond MNB-elnök. Járai tavaly nettó negyvenhat millió forintot keresett, Szapáry György viszont 134 milliót. Az iratok szerint az MNB menedzsmentjéből csak az elnöknek van autója: egy Opel Corsa.

Több mint 45,9 millió forint volt tavaly Járai Zsigmond jegybankelnök fizetése, derül ki az Országgyűlés honlapján közzétett vagyonnyilatkozatból. A jegybanktörvény módosítása tette kötelezővé a vagyonbevallások leadását, amelynek március 31-éig kellett az érintetteknek eleget tenniük. A nyilatkozat szerint Járai egy VI. kerületi, 126 négyzetméteres lakás felének, illetve egy nagymarosai 140 négyzetméteres ház egészének a tulajdonosa.

Corsa lett az elnöki autó

Járai tavaly vásárolt egy Opel Corsát, e mellett van három egyedi alkotású festménye, valamint egy harminchat darabból álló festménygyűjteménye és száz antik könyve. Az MNB elnöke 1,4 millió forintot tart bankban. Járainak ezen kívül 16,4 millió forintos befektetése is van, de hogy ezt milyen módon tartja, vagyonnyilatkozatából nem derül ki.

Lakóház azb USA-ban

Szapáry György, az MNB legmódosabb alelnöke: tavalyi jövedelme több mint 134 millió forint volt, az nem derül ki a vagyonnyilatkozatából, hogy ez nettó, vagy bruttó. Az Egyesült Államokban lévő Bethesda-ban van egy 200 négyzetméteres lakóháza, amelynek felerészben tulajdonosa, illetve ugyancsak ilyen tulajdoni arányban birtokol egy budapesti 137 négyzetméteres családi házat, amelyhez hozzátartozik egy 33 négyzetméteres garázs és egy 42 négyzetméteres tároló. Tiszaburán és Abádszalókon szántója, erdője van. A köztisztviselői illetményalap tízszeresét meghaladó ingóságai között említi festményeit, szekrényeit, szalon garnitúráját, komódját.

Számláin 225 ezer svájci frank, 98 ezer dollár, 173 ezer euró és 55 millió forint van. Szapárynak egy cégben, az Abádszalóki Magán Erdészet Kft-ben 8,82 százalékos tulajdoni hányada van.

Adamecznek földjei vannak

Adamecz Péter, a nemzeti bank alelnöke és a monetáris tanács tagja bruttóban adta meg tavalyi jövedelmét, amely néhány ezer forinttal haladta meg az 56 millió forintot. Az alelnöknek egy 104,5 négyzetméteres budapesti lakása van, egy szürdokpüspökiben lévő, 137,32 négyzetméteres háznak pedig fele részben tulajdonosa. Adamecz egy tihanyi üdülő negyedét is magáénak tudhatja, amelyet örökölt.

A jegybanki vezető egy 11 négyzetméteres garázst is tulajdonol, valamint 135 ezer négyzetméteres szántót Jobbágyiban, egy másik szántója ugyanitt több mint 80 ezer négyzetméteres. Szurdokpüspökiben egy kilencezer, és egy 17 ezer négyzetméteres szántója van. Továbbá szintén ez utóbbi településen tulajdonol csaknem 800 ezer négyzetméternyi legelőt és további hét szántót, amely összességében 170 ezer négyzetméter.

Adamecz Péternek valamivel több mint hárommillió forintja van bankban, amely mellé a vagyonnyilatkozatába megjegyzésként odaírta: "munkabér". Adamecznek két befektetése is van: egy nyugdíjpénztárban 65,7, illetve 23,8 milliós megtakarítással rendelkezik. Ugyanakkor tartozik is az alelnök: a 2003-ban felvett több mint nyolcmilliós munkáltatói kölcsönt 2007. júniusában kell visszafizetnie. Adamecz Péter egy gazdasági társaságban is érdekelt: a Szárazpatak Mg. Kft-nek százszázalékos tulajdonosa.

Auth Henrik ugyancsak a jegybank alelnöke, ő szintén nettóban adta meg tavalyi keresményét: csaknem negyvenmillió forint kapott tavaly a Postabank egykori irányítója. Auth Solymáron tulajdonol felerészben egy 503,8 négyzetméteres házat, Budapesten tulajdonrésze van egy 175 négyzetméteres házban és egy 110 négyzetméteres lakásban. Auth Henriknek nincsen autója viszont három különböző számláján 1,3 millió forintot tart. Az MNB alelnökének egy 15 éves futamidejű lakáshitele is van, 3,8 millió forint értékben.

MOL-részvényes FB-elnök

Akar László a jegybank felügyelő bizottságának elnöke 2003-ban még csak 14 millió forintos jövdelmet tudhatott magáénak, 2004-ben viszont ennek csaknem a tízszeresét, 109 millió forintot vihetett haza. Akar egy 142 és egy 69 négyzetméteres budapesti intalan felével rendelkezik, valamint negyedrészben birtokol egy csopaki nyaralót, amely telekkel együtt 689 négyzetméter. Az fb-elnök Spanyolországban, Los Alcazaresen is tulajdonol egy 86 négyzetméteres ingatlant, szintén felerészben.

Akar Lászlónak jelentős megtakarításai is vannak: 200 millió forint értékben Mol-kötvényei, 2,8 millió forint értékben Mol-részvénye van. Befektetési jegyben négymillió forintot, állampapírban pedig ötmillió forintot tart. Bankszámláin nagyjából egymillió forint és 28 ezer euró van. Akarnak e mellett van 3 millió forintnyi pénzkövetelése, de nem tudni ki felé, valamint 250 millió forint értékű "Lombard" kölcsöne van, amit 2008. októberéig kell visszafizetnie, illetve 2016-ig kell rendeznie 23 ezer eurós jelzáloghitelét is.

Barnnyainak felére csökkent a jövedelme

Baranyay László, az MNB felügyelő bizottsági tagja 2003-ban 120 milliót, tavaly pedig 52 millió forintot keresett bruttóban. Az Orbán-kormány idején a fejlesztési bankot irányító Baranyay felerészben tulajdonos egy budapesti 120 négyzetméteres és egy gödi 100 négyzetméteres ingatlanban, valamint negyedrészben egy fővárosi 46 négyzetméteres lakásban.

Baranyay technikai eszközeit említi, mint a köztisztviselői illetményalap tízszeresét meghaladó javait. A végkielégítése miatt botrányba keveredett bankár több mint 50 milliós befektetéssel bír, amelyet kincstárjegyben, illetve OTP-papírokban tart. A takarékban 2,7 milliój van, bankszámláin pedig 16 millió forintja kamatozik. Jelentősebb értékei közt említi könyveit, CD-it, DVD-it. Baranyay Lászlónak tartozása is van egy magánszeméllyel szemben, 2005 végéig másfél millió forintot kell visszafizetnie.

Kopits Györtgy 185 milliót keresett

Kajdi József Fb-tag nem tartozik a vagyonosabb MNB-menedzsment tagok közé, hiszen míg 2003-ban 6, addig tavaly 12 milliós jövedelme volt. Urbán László ugyancsak a felügyelő bizottság tagja és valamivel több mint 9 millió forintot keresett 2004-ben. Várfalvi István ugyanannyit keresett 2003-ban és 2004-ben is: 25 millió forintot. Várhegyi Éva pedig 10,6 millió forintból gazdálkodhatott tavaly.

A tizenkét tagú Monetáris Tanács tagjai közül Kopits György tavalyi jövdelme volt a legjelentősebb, ő több mint 185 millió forintot vihetett haza, a tanács legrosszabbul kereső tagja pedig Bihari Péter, aki a tanács márciusi bővítésekor csatlakozott a tesdülethez. Bihari tavaly 3,1 millió forintból gazdálkodhatott tavaly.