Egyelőre nem drágul tovább a benzin

2000.05.31. 18:33
Akkor várható az üzemanyag kiskereskedelmi árának csökkentése, ha tovább erősödik a forint a dollárhoz képest - jelentette be Csák János, a Mol Rt. elnöke és Járai Zsigmond pénzügyminiszter, miután két órás megbeszélést folytattak a politikus dolgozószobájában.
Csák közölte: az biztos, hogy ezen a héten nem lesz árdrágítás, sőt a piacvezető olajtársaság arra törekszik, hogy csökkentse az árakat, mert tisztában van a benzinárváltozás társadalomra gyakorolt hatásával.

Akkor csökken a benzin ára, ha tovább erősödik a forint a dollárhoz képest
A pénzügyminiszter bejelentette: a gazdasági tárca vezetőjének javaslatára a két tárca közös ármegfigyelési rendszert kíván létrehozni annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a világpiacon érvényes mértékben dráguljanak, vagy csökkenjen az áruk.

Járai Zsigmond a jövő héten találkozni kíván a nyolc legjelentősebb oljaforgalmazó cég vezetőivel azért, hogy felkérje őket: vizsgálják meg, hogy - figyelembe véve a nemzetközi olajpiaci áralakulást, valamint a forint-dollár árfolyamváltozást - hogyan tudnák csökkenteni az általuk értékesített üzemanyagok kiskereskedelmi árát.

A gazdasági miniszter az MTI szerint nem javasolja a kormánynak, hogy drasztikus törvénymódosításokat kezdeményezzen a benzinár kordában tartására. Matolcsy György erről újságírók előtt beszélt azt követően, hogy szerdán tárgyalásokat folytatott Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszterrel a vonatkozó osztrák tapasztalatokról.

Elmondta: az osztrák kormánynak az 1992-es ártörvény alapján lehetősége van arra, hogy ha a kőolajszármazékok ára elszakad a valós piaci viszonyoktól, úgy hat hónapra hatósági árat vezessenek bel a benzinre. Hozzátette, hogy eddig ezt a módszert Ausztriában nem alkalmazták.

Matolcsy György elmondta azt is: a tárcánál várhatóan már jövő hétfőn elindul egy árfigyelési rendszer, amely - hasonlóan az Európai Unió gyakorlatához - rendszeresen vizsgálja majd a kőolaj világpiaci árát és a belföldi árak alakulását.