Félpályás útlezárások a szlovák-magyar határon

2008.11.10. 08:28
Félpályás útlezárásokat tart a szlovák-magyar határátkelőknél a Jobbik, tiltakozva a szlovák rendőrség dunszerdahelyi fellépése, a Nemzeti Őrsereg tagjainak őrizetbe vétele és a magyar kormány reakciói miatt.

A Jobbik honlapján látható közlemény szerint hétfőn a vámosszabadi, a rajkai és a letkési határátkelőnél 9-17 óráig zárják le az út egyik felét, a komáromi határátkelőnél 13-17 óráig, a salgótarjáninál 16-18 óráig.

A bánrévei határátkelőnél november 13-án, csütörtökön tartanak félpályás útlezárást 17-21 óráig. A demosntrációkat a rendőrségen bejelentette a Jobbik.

Hétfőn Vámosszabadinál a Magyar Gárda zárta el az utat, jelentette az MTI. Ott, illetve Rajkánál 15-15 kocsi zárta le a fél pályát a kora délelőtti órákban. Egyik-másik járművön árpádsávos zászló lengett. Részleges dugók alakultak ki, mivel nem volt nagy a forgalom.

A magyar-szlovák határszakaszon átvezető utak félpályás lezárásával kapcsolatos tervekre reagálva a múlt héten Robert Kalinák szlovák belügyminiszter leszögezte: a szlovák törvényeknek megfelelően fognak eljárni, "elvégre a schengeni térségben vagyunk. Üdvözlünk minden békés szándékkal érkezőt, de aki a Szlovák Köztársaság területén megsérti a szlovák törvényeket, azzal a rendőrség a szokásos módon fog eljárni".

Kalinák emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában nincs olyan jogszabály, amely az útlezárás bármilyen módját megtűrné.