Edina
-12 °C
-3 °C

Filctollal jelölik az operálandó testrészt

2007.06.08. 15:57
Hogy a jövőben ne hibázzanak, filctollal jelölik be a Diósgyőri Kórházban, hogy a beteg melyik testrészét kell megoperálni. A kórház minden felelősséget válal annak a betegnek az ügyében, akinek a bal helyett a jobb lábát operálták meg. A beteg amúgy nem szenvedett maradandó károkat, mi több, valójában jobb térdében is voltak izületi elváltozások.

Minden felelősséget vállal a Diósgyőri Kórház annak a betegnek az ügyében, akinek csütörtökön a bal helyett a jobb lábát operálták meg. A jövőben filctollal jelölik meg az operálandó testrészt a tévedések elkerülése végett.

A kórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának vezető főorvosa, Rácz Sándor elmondta, hogy a betegnek a tévedés után a bal lábát is megoperálták, és amúgy a jobb térdében is izületi elváltozások voltak. A műtét nem okozott maradandó kárt a betegnek.

Mint mondta, a Diósgyőri Kórház sebészeti osztályának negyedévszázados működése óta, illetve az ő praxisában sem történt soha ilyen, vagy ehhez hasonló eset. A beteget egyébként mindenről tájékoztatták, és egyeztettek. A hibázó, 25 éves térdsebészt nem mentették fel a munkavégzés alól.

A Magyar Sebészeti Kollégium májusban a műtéti eszközök alapos megszámlálását javasolta, miután egy soproni beteg belehalt, hogy a műtét után bennefelejtettek egy törlőkendőt. A kollégium valójában már tavaly megfogalmazta ajánlását, most ennek szigorú betartására szólított.