Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Újabb szál a Lamperth-Kulcsár kapcsolatban

2005.04.21. 20:11
Noha Lamperth Mónika már többször is cáfolta, hogy köze lenne Kulcsár Attilához és a brókerügyhöz, a hvg.hu szerint a csalással gyanúsított Kulcsár vallomásában azt állította, hogy a belügyminiszter férje, Jegesy András segített a brókerral felvenni a kapcsolat, sőt Kulcsár az ügyvédnek még havi fizetést is adott a Britton székházban. A Fidesz Lamperth leváltsát követeli, a belügyminiszter beperli Répássy Róbertet.

A hvg.hu szerint Lamperth Mónika állásába kerülhet Kulcsár Attila vallomásaiból kibontakozó történet. Noha a belügyminiszter a Népszabadságnak "ismételten és nyomatékkal" leszögezte, "férjem nem állt üzleti kapcsolatban az úgynevezett bróker ügy érintettjeivel", a hvg.hu szerint Kulcsár Attila vallomásaiban többször is említi Jegesy András, a belügyminiszter férjének nevét.

Fidesz: Lamperthet el kell távolítani
A Fidesz-frakció felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a távolítsa el a belügyminisztérium éléről Lamperth Mónikát, mert a sajtóban újabb információk jelentek meg a miniszter, férje, Jegesy András és Kulcsár Attila kapcsolatát illetően, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Répássy Róbert, a párt országgyűlési képviselője.
"Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy cselekedjen, (...) távolítsa el Lamperth Mónikát a belügyminisztérium éléről. Nem engedhető meg az, hogy a belügyminisztériumot ilyen kapcsolatrendszerrel rendelkező személy irányítsa, ez teljes mértékben demoralizálja a rendőrséget" - fogalmazott Répássy.
A kormányszóvivő erre reagálva azt mondta, Gyurcsány Ferenc elégedett a belügyminiszter munkájával, nincs szándékában leváltani Lamperth Mónikát különösen nem egy újság információi alapján
Lamperth Mónika az MTI-vel közölte, beperli Répássy Róbertet és bízik abban, hogy a fideszes képviselő nem bújik majd mentelmi joga mögé, mint tette azt korábban Rogán Antal.
"Kacsa, hogy fogadtam a belügyben Kulcsárt, kacsa, hogy lett volna bármiféle bizalmas viszony köztünk" - mondta a belügyminiszter. Megjegyezte: az, hogy az ügy gyanúsítottjai mivel védekeznek, érdekes a sajtónak, "de ettől még hazugságok jelennek meg".
Kapcsolat a belügyminiszterhez

Kulcsár szerint a belügyminiszter férje segítette őt abban, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen Lamperth Mónikával. A lapnak Jegesy András nem kommentálta Kulcsár állítását. Bővebben> > >

A lap úgy tudja, hogy Lamperth és Kulcsár legalább két alkalommal találkoztak, ami a BM szóvivője szerint szinte természetes, hiszen a belügyminiszter minden nagyobb bank vezetőjével találkozott. "Mint az önkormányzatokért is felelős miniszter, Lamperth Mónika valamennyi nagybank vezetőivel és önkormányzatok ügyeivel foglalkozó illetékeseivel is találkozott, beleértve a Kereskedelmi és Hitelbank vezetőit is. Az önkormányzati ügyek felelőse ennél a banknál akkor Kulcsár Attila volt."

Egy nappal később

A találkozók azért is érdekesek, mert az egyik azután - 2003. június 24-én - történt, hogy a rendőrség a Pannonplast részvények felvásárlásával kapcsolatban megtagadta a nyomozást. A rendőrség végül két héttel később, a K&H Bank feljelentése nyomán 2003. július 7-én mégis elrendelte a nyomozást.

Kulcsár vallomásaiban ugyanakkor azt is állította, 2003 tavaszán arra utasította a Brittonnál dolgozó egyik bizalmasát, Mészáros Jánost, hogy kössön tanácsadói szerződést Jegesy ügyvédi irodájával, mintegy havi 300 ezer forint értekben. Mészáros azóta szintén a brókerügy egyik gyanúsítottja. Kulcsár arról nem tudott nyilatkozni, hogy hány esetben volt tényleges pénzátutalás, Mészáros úgy informálta, hogy azok "rendben" megtörténtek. Kulcsár azzal indokolta a szerződést, hogy szüksége volt az ügyvéd jó kapcsolataira, "még azon az áron is, hogy Jegesy valójában nem végzett ügyvédi munkát a Brittonnak" - írja hvg.hu.

Ingyen és bérmentve

Arról, hogy miért volt a brókerügy kipattanását előidéző Pannonplast felvásárlására kísérletet tett Britton-cégcsoport székházában Jegesy irodája, Kulcsár állítólag azt mondta, hogy Kodela László – a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes-államtitkára, jelenleg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatója – kérte meg őt erre, és az egyik helyiséget szavai szerint "ingyen és bérmentve" rendelkezésükre bocsátotta" - írja a lap.

Kodela László cáfolta, hogy Kulcsárt megkérte volna szívességre. Jegesy 2003 júliusában közleményben tudatta: "Korábban ügyvéd társammal valóban közös irodát béreltünk a Britton cégtől (...) magam soha nem foglalkoztam a Britton ügyeivel."

Nincs eljárás

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a hvg.hu kérdésére azt mondta, hogy Jegesy András és Kodela László ellen büntetőeljárás jelenleg nincs folyamatban.