Klaudia
-3 °C
3 °C

Gyurcsány nem látja okát Lamperth felmentésének

2005.03.29. 15:14
A miniszterelnök szerint az, hogy a belügyminiszter férjéről és Kulcsár Attiláról közös fotó jelent meg nemrégiben, nem jelent semmit, hiszen két éve ismert, hogy Jegesy András ügyvédi szolgáltatást nyújtott a kereskedelmi banknak, és kapcsolatban állt a bank több vezetőjével.

Miután Répássy Róbert pénteki sajtótájékoztatóján már felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy mentse fel Lamperth Mónikát, mert véleménye szerint a belügyminiszter férje kapcsolatban állt a brókerbotrány több gyanúsítottjával, a képviselő kedden az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában újra felvetette a témát.

Június végéig házi őrizetben marad Kulcsár
A nyár végéig az ügyészség "valamilyen fajta döntést fog hozni" a Kulcsár-ügyben, közölte a legfőbb ügyész kedden. "Az első gyanúsítotti kihallgatástól számított két éven belül vagy vádat kell emelni, vagy az adott ügyet meg kell szüntetni" - jelentette ki Polt Péter. Hozzátette, a Kulcsár-ügyben az első gyanúsítások időpontját nézve a nyáron telik le a határidő, ezért nyilvánvalóan a nyáron, valamifajta döntést kell hozni.
A Budai Központi Kerületi Bíróság kedden meghosszabította Kulcsár Attila gyanúsított házi őrizetét 2005. június 30-ig, áll az Indexhez eljuttatott közleményben. A bíróság ezzel elutasította a gyanúsított védője által előterjesztett, a házi őrizet megszüntetésére irányuló indítványt.

"Morálisan és politikailag tarthatatlan"

Répássy Róbert közölte, múlt pénteken "meglehetősen kompromittáló fényképek" jelentek meg Jegesy András ügyvédről, a belügyminiszter férjéről a Magyar Nemzet című napilapban, amelyeken Kulcsár Attilával és Schöntál Henrikkel, a brókerbotrány két főszereplőjével látható együtt egy partin. "Mivel morálisan és politikai szempontból ez tarthatatlan, kezdeményezi-e a belügyminiszter felmentését a köztársasági elnöknél?" - tette fel a kérdést a politikus.

Répássy Róbert emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter és férje többször is cáfolta, hogy a hivatalos kapcsolaton túl bármiféle kapcsolatban állnának Kulcsár Attilával. Hozzátette, a képek egyértelműen azt mutatják, hogy Jegesy András szívélyes kapcsolatban állt a két úrral. A Fidesz szerint meglehetősen "demoralizálja" a bűnüldöző szerveket, ha a felügyeletüket ellátó belügyminiszter férje milliárdos bűncselekményeket elkövető személyekkel szívélyes kapcsolatban van.

"Amennyiben persze ön másképp látja, akkor ön ezzel átvállalta a felelősséget ezért az összeférhetetlen helyzetéért" - fogalmazott.

Gyurcsány nem helyteleníti

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a parlamentben elmondta, 2003 nyara óta ismert, hogy Jegesy András ügyvédi szolgáltatást nyújtott a kereskedelmi banknak, és kapcsolatban állt a bank több vezetőjével. "Én ezt helyteleníteni egy ügyvédtől nem tudom" - fűzte hozzá. Mint mondta, nem kívánja kezdeményezni Lamperth Mónika felmentését, mivel ennek semmi okát nem látja.

A miniszterelnök közölte, még folyik az eljárás, de ha annak során bármi olyan tény tudomására fog jutni, amelynek alapján azt kell, hogy feltételezze, nem megengedhető viszony állt fenn kormányának bármely tagja és a jogi normákat be nem tartó személyek között, akkor cselekedni fog. Gyurcsány Ferenc szerint nem elegendő bizonyíték egy fogadáson való részvétel. Mint mondta, sokkal inkább elgondolkodtató az, hogy a Fidesz frakcióvezetője találkozott Kulcsár Attilával.