A Fidesz Lamperth felmentését javasolja Gyurcsánynak

2005.03.26. 09:23
Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken felszólította a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika felmentését, mert a belügyminiszter férje kapcsolatban állt a brókerbotrány több gyanúsítottjával. A kormány átalakítása nincs napirenden - mondta a kormányszóvivő. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz csak Orbán Viktor családi vállalkozásának újabb, nyilvánosságra került részleteiről kívánja elterelni a figyelmet.

"Arra szólítjuk fel Gyurcsány Ferencet, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél Lamperth Mónika felmentését. Sem politikai szempontból, sem morális szempontból nem tartható az, hogy egy olyan személy áll a rendőrség felügyeletét ellátó belügyminisztérium élén, akinek férje milliárdos bűncselekmény gyanúsítottjaival szívélyes kapcsolatot ápol" - mondta sajtóértekezletén Répássy Róbert.

Szerdán ismerheti meg a rendőrség Kulcsár vallomását
Várhatóan szerdán kapja kézhez a Nemzeti Nyomozó Iroda a K&H botrány kulcsfigurája, Kulcsár Attila ügyészség előtt tett monumentális vallomásának jegyzőkönyveit. Kulcsárt több mint két hónapon át hallgatták ki az ügyészségen, ám az ügyben eljáró rendőrség eddig részleteiben nem ismerhette meg a vallomást. Az iratok megérkezését követően a noymozás vezetőivé lesz a főszerep. A tervek szerint néhány nap alatt áttanulmányozzák a vallomást, majd az ügyészséggel egyeztetve döntenek arról, hogy - a korábbi szakértői vélemény tükrében - kik azok, akiknek büntetőjogi felelőssége felvetődhet és szükséges gyanúsítotti kihallgatásuk.
Forrás: Magyar Hírlap

Fotókkal érvel Répássy

A politikus a Magyar Nemzet című napilapban megjelent fotókra alapozta kijelentését, amelyeken Jegesy András, a belügyminiszter férje Kulcsár Attilával és Schöntál Henrikkel, a brókerbotrány két főszereplőjével látható együtt. A képviselő sajtótájékoztatóját egy kinagyított fotó előtt tartotta, amelyen Jegesy András, Schöntál Henrik és Mészáros János, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatósági tagja volt látható.

Répássy Róbert leszögezte: Lamperth Mónika és férje is több mint egy éven át "hazudott", amikor azt állította, hogy Jegesy András nem állt kapcsolatban Kulcsár Attilával. Hangsúlyozta: a belügyminiszter morálisan összeférhetetlen szerepben van. Az ellenzéki politikus megjegyezte: a Magyar Nemzetben megjelent fotókon Kulcsár Attila társaságában Puch László, az MSZP pénztárnoka és Baja Ferenc is látható.

A nagyobbik ellenzéki párt képviselője elmondta, hogy Jegesy András abban az épületben bérelt irodát, amelyikben Kulcsár Attila ma is lakik. A helyiséget pedig a brókerbotrány egyik főszereplőjétől, a Britton nevű cégtől bérelte - tette hozzá.

Nincs napirenden a kormány átalakítása

"A kormány átalakítása nincs napirenden. Ha ez felmerülne, akkor is biztos, hogy nem egy olyan fénykép alapján, amellyel a Fidesz valamelyik politikusa görcsösen igyekszik hírbe hozni a kormánypárt valamelyik politikusát, illetve annak hozzátartozóját" - mondta az MTI-nek László Boglár. A kormányszóvivő szerint pusztán egy fotó - amelynek keletkezési körülményeit László Boglár, mint mondta, nem ismeri - önmagában nem bizonyítja egy korábban már többször cáfolt kapcsolat fennállását.

Nyakó István, az MSZP szóvivője visszautasította a Fidesz vádjait, és úgy vélekedett, hogy a Fidesz csak Orbán Viktor családi vállalkozásának újabb, nyilvánosságra került részleteiről kívánja elterelni a figyelmet. "Márpedig ha erről van szó, ezért a Gyurcsány-kormány egyetlen tagjának sem kell lemondania" - jegyezte meg a szocialisták szóvivője.