Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Enyhíthetik Kulcsár Attila őrizetét

2005.03.23. 09:05
Áprilistól szabadon mozoghat Budapesten Kulcsár Attila, ha az ügyészség nem indítványozza az álbróker házi őrizetének a meghosszabbítását. A nyomozóhatóságok augusztusig lezárnák az ügyet, ezt nehezíti, hogy az egyik gyanúsított, Schönthal Henrik kiadatása még hónapokig elhúzódhat.

Lakhelyelhagyási tilalomra enyhíthetik Kulcsár Attila házi őrizetét, értesült a Népszava. A napilap információi szerint a rendőrség ugyan már kezdeményezte a brókerbotrány elsőszámú gyanusítotja március végén lejáró házi őrizetének meghosszabbítását, a Fővárosi Főügyészség azonban Dobos Gabriella szóvivő nyilatkozata szerint "még nem alakította ki álláspontját" az ügyben.

Szabadon mozoghat

A lap értesülései szerint nem elképzelhetetlen, hogy a bróker őrizetét enyhítik. Lakhelyelhagyási tilalom alatt Kulcsár Budapest területén szabadon mozoghatna. Az álbróker tavalyi bécsi elfogása után az osztrák bíróság több százmillió forintos óvadékot vetett ki Kulcsárra a szökés veszélye miatt.

A brókerügy két másik gyanúsítottja, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt vezérigazgatója és Rejtő Tibor, A K&H Bank volt vezére is lakhelyelhagyási tilalom mellett várja az ügy lezárását. A népszava értesülései szerint Rejtő ellen, kellő bizonyíték hiányában nem tudnak vádat emelni. A K&H vezérre még Kulcsár sem tett terhelő vallomást, az egyetlen bizonyíték ellene az a kinyomtatott email, melyben kézjegyével ellenjegyezve engedélyezi, hogy Kulcsár bizonyos ügyfelekkel kizárólag személyesen tartson kapcsolatot.

Elhúzódhat a kiadatás

A Magyar Nemzet értesülései szerint hátráltathatja a nyomozást, hogy elhúzódhat a brókerügyebn szintén érintett, Floridában élő Schönthal Henrik kiadatása. Schönthal kiadatási kérelmét tavaly november elején írta alá az igazságügyi miniszter, a Külügyminisztérium november végén kapta meg az iratot, amit janúár végén küldött meg az Egyesült Államokba.

A kiadatási kérelem elbírálása a hasonló típusú ügyekben jártas Bánáti János ügyvéd szerint azonban hónapokig elhúzódhat.

A Népszava értesülései szerint a nyomozóhatóságok idén augusztusig szeretnék lezárni a brókerügy nyomozását. Bár a nyomozásra Kulcsár esetében még jövő márciusig van idő, a hatóságok együtt akarják kezelni a brókerügy szállait. Az első, a brókerügyben is érintett gyanúsítottat, El Abad Hasant 2003. augusztusában fogták el, a törvények szerint az eljárás lefolytatására a meggyanusítástól számítva két év áll rendelkezésre.