Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP-közeli cég építheti a jégpályát

2002.12.11. 18:23
Hámori László, az MSZP rendezvényszervező csoportjának munkatársa is tulajdonosa volt annak annak a 100 ezer forintos alaptőkéjű Bt.-nek, amelyik 38 millió forintért vállalta, hogy jégpályává alakítja a parlament előtti Kossuth téri parkolót. A közbeszerzési pályázaton eddig nem indult cégből Hámori az önkormányzati választás után szállt ki, azóta édesapja egyedül tulajdonolja a gyermekprogramokat szervező vállalkozás, amely - pályázatuk szerint - korábban állami rendezvények szervezésében is részt vett, így közreműködött a korona Esztergomba szállításában is.
Jégpályává alakítják a parlament előtti parkoló 1800 négyzetméterét december 22-e és január 2-a között - adta hírül korábban az Index. A kancellária meghívásos közbeszerzési eljárással döntött a jégpálya kivitelezőjéről. Mint keddi közleményükből kiderül: 24 céget hívtak meg a pályázatra. A jégpálya kialakítása bruttó 45 millió forintba kerül, a pénzt először a kancellária költségvetéséből különítették el, majd a száz százalékban állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Rt. vállalta magára a jégpálya finanszírozását.

A Szerencsejáték Rt. csak fizet

Székely Gábor, az rt. vezérigazgatója az Indexnek úgy nyilatkozott, ők csak a pénzt adják az akcióhoz, a kivitelezőt - megfogalmazása szerint - azért a kancellária választhatta ki, mert az állami szervekre szigorúbb előírások vonatkoznak, mint egy gazdasági társaságra.

Az MSZP-s vonal

A kancellária keddi közleményéből kiderült, a Szín-Lap Bt. alakíthatja jégpályává a Kossuth téri parkolót. A társaságot - amint az a cégbírósági adatokból kiderül - 100 ezer forintos betéttel 2000. augusztusában alapította idősebb és ifjabb Hámori László, és eddig a cégvezető elmondása szerint gyermekprogramok szervezésével, illetve díszletek tervezésével és kivitelezésével foglalkoztak. A cégből idén október 21-én, az önkormányzati választások másnapján ifjabb Hámori távozott, mert önkormányzati képviselővé választották a XVIII. kerületben. Hámori szerint a cég sikerének semmi köze ahhoz, hogy ő az MSZP Köztársaság téri székházában dolgozik.

Műanyagjég, vagy műjégpálya

Idősebb Hámori László elmondása szerint sohasem indultak közbeszerzési pályázaton, viszont a mostani tenderre önként ajánlkoztak. Hámori a megbízással kapcsolatban közölte: összeszerelhető, mobil jégpályára adott be a MeH-nek ajánlatot, de az is felmerült, hogy műanyagból készülő mobil pályát állítanak fel a parlament előtt, mert ennek nincsen energiaszükséglete. Az előrejelzések szerint ugyanis az átlaghőmérséklet december 22-e és január 2-a között plusz 2-4 fok között lesz, vagyis folyamatosan fagyasztani kell a jeget, ami óránként akár 12-14 ezer forintba is kerülhet.

Négy cég önként jelentkezet

A MeH név nélkül nyilatkozó illetékese szerint miután a kormányfő a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén bejelentette a Kossuth téri parkoló jégpályává alakítását, négy cég is jelentkezett a kancellárián jelezve, hogy szívesen vállalná a feladatot. A kabinet bruttó 45 millió forintot hagyott jóvá a kezdeményezésre. Ennek az összegnek a birtokában írták ki az első meghívásos közbeszerzési pályázatot, amire azonban csak a jóváhagyott összegnél drágább ajálat érkezett, így első körben nem hirdettek eredményt. Ezután jelentkezett a Szerencsejáték Rt., hogy kifizetné a jégpálya felállításának költségeit.

A sporttárca ajánlotta a cégeket

A kancellária ezt követően a meghívásos közbeszerzés szabályai alapján 24 cégtől kért ajánlatot, a vállalkozásokat a sporttárca és a Magyar Korcsolyázó Szövetség ajánlotta, meghívást kapott a BBJ Listák könyve alapján a legnagyobb 10 rendezvényszervező, illetve attól a négy cégtől is kértek újabb ajánlatot, amelyek maguktól jelentkeztek. A MeH illetékese szerint ilyen volt a nyertes Szín-Lap Bt. is. A cég mellett szólt, hogy ők adták a legjobb ajánlatot, illetve olyan nagyszabású állami rendezvényeken is dolgoztak már, mint például a korona Esztergomba szállítása. Arról a MeH-illetékes szerint a döntnökök nem tudhattak, hogy a nyertes cég korábbi kültagja az MSZP-nél dolgozik, "a pályázók pártkötődését - sem a korona szállítása, sem más ügy okán - nem vizsgálják".