Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Király visszajárt, de nem haza

2001.01.02. 16:40
A Klauzál téri Vásárcsarnokban ma reggel nem látták Zámbó Árpádot, Zámbó Jimmy öccsét. A Király ezen a környéken nőtt fel testvéreivel, a közösségi élet teréül szolgáló csarnokba járt reggelizni, és a játszótér betonpályáján focizott a haverokkal. Igaz, az utóbbi időben a terep Mercedesekkel és testőrökkel volt ilyenkor lezárva, de ,,rosszat ennek ellenére sem lehet mondani, mert Imre valamit nagyon tudott". Jimmy azonban lelécelt a hetedikből, ahol mostanság a Zámbó családból csak Árpád tartja a frontot, és a hátát az elismerés vállveregetéseinek.
Zámbó Árpád azonban kedden reggel nem jött kávézni. A Klauzál téri piacon már mindenki tudta, hogy mi történt a környék legismertebb szülöttjével. A legtöbb magyarázat szerint Jimmy öngyilkos lett, mégpedig egy ismert művésznő elvesztett szerelme miatt.
- Mindenki tudta, hogy van barátnője, csak éppen Gregor Bernadett két héttel ezelőtt férjhez ment - mondta a csarnok egyik mindentudója, aki már Szilágyi János Kettesben című műsorában is észrevett néhány olyan jelet az énekesen, amely ,,zaklatott lelki életre" vall. A testvérek gyakori megjelenése azonban sohasem járt együtt a holtbiztos információk terjedésével, így a csarnok bennfektesei is sokszor csak sötétben tapogatóztak.

,,Mindenki csinál hülyeséget"

- A kurva anyjukat, nem igaz, hogy nem tudtak másról vicceskedni, mint Jimmy arcáról - eleveníti fel a szilveszteri műsorok humorbetétjei és Jimmy halála közötti összefüggéseket az az ötvenes úr, akivel a kijáratnál találkozott az Index.
- Persze nem valószínű, hogy emiatt zuhant volna a mélybe, de leszállhattak volna róla, mert akár hogy is nézzük ,,senki sem tudott úgy énekelni, mint ő". Egy biztos: a csarnokban, és Jimmy gyerekkorának lakóhelyén senki sem vonja kétségbe az énekes zsenialitását, és az elmondások szerint ezért még azt is megbocsátották neki, hogy néha egy-egy átmulatott éjszaka után a szülőhelyre jött vissza levezetni a feszültségét.
- Mindenki csinál hülyeséget, csak hát itt meg kell halni ahhoz, hogy valaki elismert is legyen ne csak ismert - elemzi a helyzetet informátorunk, majd Máté Péter példáját citálja elő.

Gyanús, aki kérdez

A csarnokban a Zámbó családból egyedül Árpád, a Király öccse járt rendszeresen. Nem koránkelő típus: az első kávé tizenegy óra körül ébresztette. A kijárat melletti pékség standjánál evett, és azokkal a cimborákkal beszélte végig a délutánt, akik kedd délben még csak ritkán szállingóznak. A halálról és annak hátteréről a megcélzottak közül nem akar beszélni senki, az öcsről meg pláne, az egész kezd gyanús hangulatot teremteni, hogy valaki kérdezősködik, a többiek meg direkt nem mondanak semmit.

Kemény környék

A Király is csak kéthavonta teszi be a lábát a Klauzálra
,,Fiútestvéreim és a környékbeli gyerekek jóvoltából hatalmas csatákat vívhattam már egészen kicsi koromban, idejekorán meg kellett tanulnom, hogy nem mindig használnak az észérvek, sokszor bizony kemény ökölharcokban tudtam csak igazán bebizonyítani". Ezekkel a mondatokkal festi le erzsébetvárosi gyerekkorát Jimmy, a Bodonyi László által összeállított önéletrajzi könyvében. Pedig az akkori időket nem lehet összehasonlítani a mostaniakkal. A Zámbó család folytonos összetartásáról azonban minden megkérdezett elismerően szólt, pedig Jimmy bátyja, Tihamér ma már nem laklik a hétben, és a Király is csak kéthavonta tette be a lábát a Klauzálra.

Ki a Király?

Elsősorban a helyi családok és baráti körök futballbajnokságain szerepelt. Ezeket a derbiket többé-kevésbé rendszeresen rendezték, a környékbeli ,,nagymenők leállították a Merciket, és fociztak egész délután". Az erőfitogtatást azonban nem csak a pályán látta a Klauzál tér lakossága. A környék militarizált voltát egyik beszélgetőpartnerünk azzal próbálja bizonyítani, hogy ,,bazi nagy Mercedesek jönnek felvonulni, szép lassan, mint a filmeken, a nagyobbnál egy még nagyobb, és így tovább, mindenki megmutatni, hogy ki a jani." Vagy a király.

Leállították a Merciket, és fociztak egész délután
A hétker - mióta a Józsefvárosból elzavarták a kurvákat - átvette a vezető helyet a Budapestre koncentráló bűnözésben - mondja az egyik elárusító, és szavainak súlyt adnak a terembe lassan beszivárgó alakok.
- Ezek nap mint nap verik a palávert, de ma már sokkal nyugodtabb a környék, mióta a drogosokat kiverték a környékről. Feltehetőleg ez nem annak a rendőrőrsnek köszönhető, amelyet tavaly nyitottak meg - körzeti megbízott iroda - ugyanis csengetésünkre nem bújik elő rendőr, és mint a túloldalról átkiabáló cinikus megjegyzéséből megtudjuk, ,,nem is lesz egy darabig, mert ide elfelejtenek egyenruhást küldeni".

Puzzle

A csarnok melletti focipályán délelőtt a kutyasétáltatók vannak többségben, délután azonban a kurvák, a melegek és a drogosok veszik át a városkép-alakító szerepeket. Direkt összefüggések megvilágítására senki sem hajlandó, senki sem szeretne belekeveredni semmibe, Jimmy haláláról is csak diszkréten, két szóból összeállított mondatban hajlandók nyilatkozni.
- Itt mindenki benne van mindenben. Azt gondolja, hogy, akik ismerték Jimmyt, nyilatkozni fognak? Az egy más világ! - okít egy sokat tapasztalt büfés, aki szerint ,,egy nagy baromság, hogy öngyilkos lett".
- Ebből megint nem tudunk meg semmit - csatlakozik az okfejtéshez az egyik iddogáló, aki szerint a sztároknak egyébként sokkal nehezebb a dolguk, mint egy normális embernek. ,,Jimmynek meg pláne az volt, mert csúnya volt".

Túrós batyu

,,És most ő a Király. Hogy mitől az? Először is a hangja. Aztán a mozgása - keveset mozog, de azt jól. Vannak előadóművészek, akik jobbra-balra kapálóznak, tizedannyi hatást sem keltve, mint Jimmy egyetlen kéz- vagy csípőmozdulattal." András szavai, egy rajongó szavai, amelyek a már említett könyvben jelentek meg. A Jimmy-hisztéria azonban abban a pillanatban véget ér, mihelyst az ember annak a túrós batyunak az árát kérdezi a vásári pékségben, amely a Király kedvenc reggelije volt. Persze az emlékek megszépülnek, az esetleges kapcsolatokról már most sem akar tudni senki, mert ez egy veszélyes hely, ahol még azt sem akarják megmondani, hogy igaz-e az a hír, hogy Száváék is a környéken laknak.
-Sokan laknak a városban - hangzik a felelet.

Jimmy összes lemeze megvan
A Klauzál térhez legközelebbi CD-boltban még nem találkoztak sürgős lemezbegyűjtővel. Fehér Lajos, a CD-Vár eladója szerint egy hét múlva érzékelhetően megnő majd a kereslet, de addig még túl friss a hír.
- Egyébként Jimmy összes lemeze megvan, az utolsó, a Karácsony Jimmyvel és az utolsó stúdióalbum pedig, a Dalban mondom el. Platina.