Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Király visszajárt, de nem haza

2001.01.02. 16:40
A Klauzál téri Vásárcsarnokban ma reggel nem látták Zámbó Árpádot, Zámbó Jimmy öccsét. A Király ezen a környéken nőtt fel testvéreivel, a közösségi élet teréül szolgáló csarnokba járt reggelizni, és a játszótér betonpályáján focizott a haverokkal. Igaz, az utóbbi időben a terep Mercedesekkel és testőrökkel volt ilyenkor lezárva, de ,,rosszat ennek ellenére sem lehet mondani, mert Imre valamit nagyon tudott". Jimmy azonban lelécelt a hetedikből, ahol mostanság a Zámbó családból csak Árpád tartja a frontot, és a hátát az elismerés vállveregetéseinek.
Zámbó Árpád azonban kedden reggel nem jött kávézni. A Klauzál téri piacon már mindenki tudta, hogy mi történt a környék legismertebb szülöttjével. A legtöbb magyarázat szerint Jimmy öngyilkos lett, mégpedig egy ismert művésznő elvesztett szerelme miatt.
- Mindenki tudta, hogy van barátnője, csak éppen Gregor Bernadett két héttel ezelőtt férjhez ment - mondta a csarnok egyik mindentudója, aki már Szilágyi János Kettesben című műsorában is észrevett néhány olyan jelet az énekesen, amely ,,zaklatott lelki életre" vall. A testvérek gyakori megjelenése azonban sohasem járt együtt a holtbiztos információk terjedésével, így a csarnok bennfektesei is sokszor csak sötétben tapogatóztak.

,,Mindenki csinál hülyeséget"

- A kurva anyjukat, nem igaz, hogy nem tudtak másról vicceskedni, mint Jimmy arcáról - eleveníti fel a szilveszteri műsorok humorbetétjei és Jimmy halála közötti összefüggéseket az az ötvenes úr, akivel a kijáratnál találkozott az Index.
- Persze nem valószínű, hogy emiatt zuhant volna a mélybe, de leszállhattak volna róla, mert akár hogy is nézzük ,,senki sem tudott úgy énekelni, mint ő". Egy biztos: a csarnokban, és Jimmy gyerekkorának lakóhelyén senki sem vonja kétségbe az énekes zsenialitását, és az elmondások szerint ezért még azt is megbocsátották neki, hogy néha egy-egy átmulatott éjszaka után a szülőhelyre jött vissza levezetni a feszültségét.
- Mindenki csinál hülyeséget, csak hát itt meg kell halni ahhoz, hogy valaki elismert is legyen ne csak ismert - elemzi a helyzetet informátorunk, majd Máté Péter példáját citálja elő.

Gyanús, aki kérdez

A csarnokban a Zámbó családból egyedül Árpád, a Király öccse járt rendszeresen. Nem koránkelő típus: az első kávé tizenegy óra körül ébresztette. A kijárat melletti pékség standjánál evett, és azokkal a cimborákkal beszélte végig a délutánt, akik kedd délben még csak ritkán szállingóznak. A halálról és annak hátteréről a megcélzottak közül nem akar beszélni senki, az öcsről meg pláne, az egész kezd gyanús hangulatot teremteni, hogy valaki kérdezősködik, a többiek meg direkt nem mondanak semmit.

Kemény környék

A Király is csak kéthavonta teszi be a lábát a Klauzálra
,,Fiútestvéreim és a környékbeli gyerekek jóvoltából hatalmas csatákat vívhattam már egészen kicsi koromban, idejekorán meg kellett tanulnom, hogy nem mindig használnak az észérvek, sokszor bizony kemény ökölharcokban tudtam csak igazán bebizonyítani". Ezekkel a mondatokkal festi le erzsébetvárosi gyerekkorát Jimmy, a Bodonyi László által összeállított önéletrajzi könyvében. Pedig az akkori időket nem lehet összehasonlítani a mostaniakkal. A Zámbó család folytonos összetartásáról azonban minden megkérdezett elismerően szólt, pedig Jimmy bátyja, Tihamér ma már nem laklik a hétben, és a Király is csak kéthavonta tette be a lábát a Klauzálra.

Ki a Király?

Elsősorban a helyi családok és baráti körök futballbajnokságain szerepelt. Ezeket a derbiket többé-kevésbé rendszeresen rendezték, a környékbeli ,,nagymenők leállították a Merciket, és fociztak egész délután". Az erőfitogtatást azonban nem csak a pályán látta a Klauzál tér lakossága. A környék militarizált voltát egyik beszélgetőpartnerünk azzal próbálja bizonyítani, hogy ,,bazi nagy Mercedesek jönnek felvonulni, szép lassan, mint a filmeken, a nagyobbnál egy még nagyobb, és így tovább, mindenki megmutatni, hogy ki a jani." Vagy a király.

Leállították a Merciket, és fociztak egész délután
A hétker - mióta a Józsefvárosból elzavarták a kurvákat - átvette a vezető helyet a Budapestre koncentráló bűnözésben - mondja az egyik elárusító, és szavainak súlyt adnak a terembe lassan beszivárgó alakok.
- Ezek nap mint nap verik a palávert, de ma már sokkal nyugodtabb a környék, mióta a drogosokat kiverték a környékről. Feltehetőleg ez nem annak a rendőrőrsnek köszönhető, amelyet tavaly nyitottak meg - körzeti megbízott iroda - ugyanis csengetésünkre nem bújik elő rendőr, és mint a túloldalról átkiabáló cinikus megjegyzéséből megtudjuk, ,,nem is lesz egy darabig, mert ide elfelejtenek egyenruhást küldeni".

Puzzle

A csarnok melletti focipályán délelőtt a kutyasétáltatók vannak többségben, délután azonban a kurvák, a melegek és a drogosok veszik át a városkép-alakító szerepeket. Direkt összefüggések megvilágítására senki sem hajlandó, senki sem szeretne belekeveredni semmibe, Jimmy haláláról is csak diszkréten, két szóból összeállított mondatban hajlandók nyilatkozni.
- Itt mindenki benne van mindenben. Azt gondolja, hogy, akik ismerték Jimmyt, nyilatkozni fognak? Az egy más világ! - okít egy sokat tapasztalt büfés, aki szerint ,,egy nagy baromság, hogy öngyilkos lett".
- Ebből megint nem tudunk meg semmit - csatlakozik az okfejtéshez az egyik iddogáló, aki szerint a sztároknak egyébként sokkal nehezebb a dolguk, mint egy normális embernek. ,,Jimmynek meg pláne az volt, mert csúnya volt".

Túrós batyu

,,És most ő a Király. Hogy mitől az? Először is a hangja. Aztán a mozgása - keveset mozog, de azt jól. Vannak előadóművészek, akik jobbra-balra kapálóznak, tizedannyi hatást sem keltve, mint Jimmy egyetlen kéz- vagy csípőmozdulattal." András szavai, egy rajongó szavai, amelyek a már említett könyvben jelentek meg. A Jimmy-hisztéria azonban abban a pillanatban véget ér, mihelyst az ember annak a túrós batyunak az árát kérdezi a vásári pékségben, amely a Király kedvenc reggelije volt. Persze az emlékek megszépülnek, az esetleges kapcsolatokról már most sem akar tudni senki, mert ez egy veszélyes hely, ahol még azt sem akarják megmondani, hogy igaz-e az a hír, hogy Száváék is a környéken laknak.
-Sokan laknak a városban - hangzik a felelet.

Jimmy összes lemeze megvan
A Klauzál térhez legközelebbi CD-boltban még nem találkoztak sürgős lemezbegyűjtővel. Fehér Lajos, a CD-Vár eladója szerint egy hét múlva érzékelhetően megnő majd a kereslet, de addig még túl friss a hír.
- Egyébként Jimmy összes lemeze megvan, az utolsó, a Karácsony Jimmyvel és az utolsó stúdióalbum pedig, a Dalban mondom el. Platina.