Judit
2 °C
7 °C

Hiába várnak a rendőrök Kádárék rokonságára

2007.05.03. 12:23
Kegyeletsértés miatt nem indulhat nyomozás Kádár János és feleségének sírjának megrongálása, a hamvak ellopása miatt. A rongálás büntetési tétele viszont magasabb a kegyeletsértésénél.

Kádár Jánosnak és feleségének egyenes ági leszármazottjai nincsenek, mondta az Indexnek Huszár Tibor akadémikus, a Kádár-monográfia szerzője.

Ezzel egyértelművé vált, hogy kegyeletsértés miatt senki sem tehet feljelentést Kádár János és felesége, Tamáska Mária hamvainak meggyalázása miatt. A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság így csak rongálás miatt rendelhetett el nyomozást.

Egyébként a rongálást a Btk. legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, míg kegyeletsértésért egy évnél több nem adható.

Kádár 1989-ben felállított sírja 350 ezer forintba került, a temetési bizottság elnöke Nyers Rezső, az MSZMP elnöke, a néhány hónappal később alakult MSZP első elnöke volt.

Értékelhető nyom nincs

A rendőrség nyomozócsoportot állított fel, értékelhető nyomról Jármy Tibor, a BRFK szóvivője nem tudott beszámolni.

Ismeretlenek szerdán gyalázták meg Kádár János és felesége síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben: a síremlék márvány fedlapját leszedték, a földet pedig kidobálták. A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. A tettesek felfeszítették a volt pártvezető fémkoporsóját.


Kattintson! (fotók: Huszti István)

A SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetében csütörtökre virradóra megvizsgálták a Kádár János koporsójában lévő maradványokat, és megállapították, hogy több csont, köztük a koponya hiányzik.

Gál J. Zoltán államtitkár elmondta: Kádár János maradványainak visszahelyezéséről a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyeztet.

Most szűnt meg a Kádár János Alapítvány

Kádár Jánosnak egy féltestvére volt, aki a 40-es években öngyilkos lett. (Kádárt az édesanyja egyedül nevelte fel, a Kapolyon töltött gyermekévekről az egykori pártvezér 91. születésnapján emlékeztünk meg.)

A hagyatékot Kádár Jánosné 1993-as halála után – egyenes ági örökös híján – az éppen ezekben a napokban megszűnt Kádár János Alapítvány kezelte. Az Alapítvány egyik utolsó aktusa volt, hogy a birtokukban lévő dokumentumokat (például Kádár és feleségének levelezését) a Magyar Országos Levéltár főigazgatójára hagyományozták.

Az esetleges örökösök a Kádár-villáért sem jelentkezhettek, hiszen az az államé, örökös használati joga az MSZP-é volt. A szocialisták erről a jogukról 2000-ben mondtak le a Citadella-terasz és a reptéri taxik ügyében elhíresült vállalkozó, Veres István javára.

Valószerűtlen felbukkanás

Kádár feleségének rokonsága többé-kevésbé ismert a kutatók előtt, de egyenes ági leszármazott felbukkanása itt is valószerűtlen. Miután Kádár 1954-ben kiszabadult a börtönből, a villában lakott Tamáska Mária testvére. Neki 1964-ben vész nyoma, de az biztos, hogy már nem él.

Kádárné testvérének lányával viszont kutatók megpróbáltak kapcsolatba lépni, ő azonban tudni sem akart a rokonságról

Kádár népszerű

A Marketing Centrum az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából felmérést készített, melyből kiderült, hogy a felnőtt magyarok 41 százaléka nem tesz különbséget Nagy Imre és Kádár János történelmi szerepe közt, 52 százalékuk pedig pozitívnak ítéli mindkettőjük 56-os tevékenységét.

Nagy Imre és Kádár János szerepének érékelése elsősorban az MSZP támogatói körében esik egybe, és ugyanebben a körben többen értékelik pozitív személyiségnek Kádárt, mint Nagy Imrét. A felmérés ugyanakkor kitér arra is, hogy minél fiatalabb és tanultabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy többre értékeli Nagy Imre történelmi szerepét Kádárénál.

A Gallup szintén 2006-ban készített tanulmánya szerint az MSZP szavazóinak 29 százaléka gondolja úgy, hogy a Kádár korszak kiemelkedő korszaka volt a magyar történelemnek. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül 14 százalék vélekedik ugyanígy, őket az MDF követi 12 százalékkal, az SZDSZ támogatói közül mindössze 6 százalék tartja a magyar történelem kiemelkedő időszakának a Kádár korszakot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?