Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Zuschlag-ügyet kell elkenni

2007.10.09. 09:26
Kivételesen nem voltam kemény – dicsérte magát visszafogottságáért a frakcióülésen ismét Gyurcsány tisztasági csomagját bíráló Karsai József, szocialista honatya. Battonya „éppen puha” polgármestere szerint a miniszterelnöki csomag legfőképpen a Zuschlag-ügy elkenésére hivatott, illetve a jelenlegi politika nem a szegényeket emeli fel, hanem a középosztályt zülleszti le.
Karsai József

Jól érzi magát?

Nem.

Bővebben?

Nem érzem magam jól sem emberként, sem képviselőként, sem polgármesterként.

És az egészség? A múltkori frakcióülésen rendesen elszabadult a vérnyomása.

Egészségileg még bírom, legföljebb megnézetem a szívem. Mert fáj – nagyon bánt, hogy a politikát a béka segge alá süllyesztették. Hibás az a politika, amelyik a szegényebbeket nem a középosztály szintjére akarja felhozni, hanem a középosztályt zülleszti le. A mostani politika azt sugallja, hogy amid hiányzik, azt vedd el a gazdagoktól.

Így értelmezi Gyurcsány Ferenc javaslatát, miszerint a jövőben beszüntetné az álláshalmozást, és a honatyák nem ülhetnének egyszerre képviselői és polgármesteri székben?

A Zuschlag-ügyet kell elkenni mindenféle összeférhetetlenségi, költségtérítési és pártfinanszírozási üggyel. De milyen tiszta pártfinanszírozásról beszélünk, amikor 30 ezret automatikusan levonnak a nettó pénzünkből az MSZP-nek, és fizetem a körzetem pártirodáját, rendezvényeit is. Erre is elmegy havi 100 ezer.

Sajnálja?

Dehogy sajnálom. Ha elveszik a pénzemet, nem én károsodom, csak az embereim, a választóim járnak rosszul, ugyanis én szétosztom a jövedelmem egy részét. Battonya szegény környék, elkél a segítség. Egyébként egyszer megpróbáltam visszautalni a polgármesteri fizetésemet, de ez a kincstári rendszer olyan, hogy semmit nem vesz vissza, mindent csak kiad. Akkor azt is megmondták nekem: nem azért vagyok képviselő, hogy a népet szolgáljam, hanem azért, hogy nyomjam a gombot. Szóval nem vették vissza a pénzt, így szétdobom helyben.

Ez lenne a gyakorlati szociáldemokrácia és szolidaritás?

Igen, mert én szociáldemokrata vagyok. És nem azért, mert kitaláltam, hogy ebből lehet megélni.

Mégis azt mondják, magára maradt ma álláspontjával a frakcióban.

Mendemonda. Én az ország legfontosabb ügyeiről beszéltem, nem holmi Zuschlag-balhéról. Arról szóltam, hogy miként orvosoljuk a szegények problémáit, miként akadályozzuk meg, hogy önkormányzatok tömege menjen csődbe. Mert nem elég a felszínt kapargatni, az alapproblémát kell kezelni. Azt mondja Gyurcsány, hogy politikus ne diskuráljon köztisztviselővel. De könyörgöm, ha azért bukik el egy pályázat, mert a bürokrácia újra és újra lekési a saját határidejeit, akkor muszáj szólni a képviselőnek, hogy kapják magukat össze. Ebben pedig mindenki egyet értett velem. Kivéve egy embert.

Ki szegült szembe önnel?

Nem mondom meg.