Árpád
-2 °C
4 °C

A Zuschlag-ügyet kell elkenni

2007.10.09. 09:26
Kivételesen nem voltam kemény – dicsérte magát visszafogottságáért a frakcióülésen ismét Gyurcsány tisztasági csomagját bíráló Karsai József, szocialista honatya. Battonya „éppen puha” polgármestere szerint a miniszterelnöki csomag legfőképpen a Zuschlag-ügy elkenésére hivatott, illetve a jelenlegi politika nem a szegényeket emeli fel, hanem a középosztályt zülleszti le.
Karsai József

Jól érzi magát?

Nem.

Bővebben?

Nem érzem magam jól sem emberként, sem képviselőként, sem polgármesterként.

És az egészség? A múltkori frakcióülésen rendesen elszabadult a vérnyomása.

Egészségileg még bírom, legföljebb megnézetem a szívem. Mert fáj – nagyon bánt, hogy a politikát a béka segge alá süllyesztették. Hibás az a politika, amelyik a szegényebbeket nem a középosztály szintjére akarja felhozni, hanem a középosztályt zülleszti le. A mostani politika azt sugallja, hogy amid hiányzik, azt vedd el a gazdagoktól.

Így értelmezi Gyurcsány Ferenc javaslatát, miszerint a jövőben beszüntetné az álláshalmozást, és a honatyák nem ülhetnének egyszerre képviselői és polgármesteri székben?

A Zuschlag-ügyet kell elkenni mindenféle összeférhetetlenségi, költségtérítési és pártfinanszírozási üggyel. De milyen tiszta pártfinanszírozásról beszélünk, amikor 30 ezret automatikusan levonnak a nettó pénzünkből az MSZP-nek, és fizetem a körzetem pártirodáját, rendezvényeit is. Erre is elmegy havi 100 ezer.

Sajnálja?

Dehogy sajnálom. Ha elveszik a pénzemet, nem én károsodom, csak az embereim, a választóim járnak rosszul, ugyanis én szétosztom a jövedelmem egy részét. Battonya szegény környék, elkél a segítség. Egyébként egyszer megpróbáltam visszautalni a polgármesteri fizetésemet, de ez a kincstári rendszer olyan, hogy semmit nem vesz vissza, mindent csak kiad. Akkor azt is megmondták nekem: nem azért vagyok képviselő, hogy a népet szolgáljam, hanem azért, hogy nyomjam a gombot. Szóval nem vették vissza a pénzt, így szétdobom helyben.

Ez lenne a gyakorlati szociáldemokrácia és szolidaritás?

Igen, mert én szociáldemokrata vagyok. És nem azért, mert kitaláltam, hogy ebből lehet megélni.

Mégis azt mondják, magára maradt ma álláspontjával a frakcióban.

Mendemonda. Én az ország legfontosabb ügyeiről beszéltem, nem holmi Zuschlag-balhéról. Arról szóltam, hogy miként orvosoljuk a szegények problémáit, miként akadályozzuk meg, hogy önkormányzatok tömege menjen csődbe. Mert nem elég a felszínt kapargatni, az alapproblémát kell kezelni. Azt mondja Gyurcsány, hogy politikus ne diskuráljon köztisztviselővel. De könyörgöm, ha azért bukik el egy pályázat, mert a bürokrácia újra és újra lekési a saját határidejeit, akkor muszáj szólni a képviselőnek, hogy kapják magukat össze. Ebben pedig mindenki egyet értett velem. Kivéve egy embert.

Ki szegült szembe önnel?

Nem mondom meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?