Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Ne tekints minket ellenségnek, Feri

2007.10.02. 20:50
A késő estébe nyúló MSZP-frakcióülésen sok felszólaló nehezményezte, hogy a miniszterelnök nem ismertette a képviselőkkel hétpontos csomagjának részleteit. Hárompontos állásfoglalást fogadtak el, amely deklarálja például, hogy részt kívánnak venni a törvénytervezetek kimunkálásában. Karsai József rosszul lett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP hétfői délelőtti frakcióülésén érintőlegesen ismertette a még aznap este bejelentett hétpontos csomagjának részleteit. A kormányfő sok más régi javaslata mellett bedobta, hogy a 2010-től létrejövő országgyűlésnek már csak főállású képviselői legyenek. A kormányfői javaslat szerint a képviselőség az önkormányzati szerepvállalást is kizárná a következő ciklustól. A kormányfő kezdeményezte a parlamenti és önkormányzati képviselők vagyonosodási vizsgálatát is.

Az MSZP kedd esti frakcióülésén is ez volt a legfőbb napirendi pont. A délután öt órakor kezdett tanácskozáson az első másfél órában Veres János pénzügyminiszter a költségvetés irányairól tartott tájékoztatót. A miniszterelnök fél hét után érkezett a tanácskozásra, hogy megismerje képviselőtársai álláspontját a javaslatairól.

A felszólaló képviselők azt nehezményezték, hogy nem ismerhették meg előzetesen a bejelentett tervek részleit, és nem tudják, mi lesz a két hét múlva benyújtandó törvény szövege. A legvitatottabb kitétel a főállású képviselőség bevezetése, ez okozta a legnagyobb felzúdulást. Karsai József, Battonya polgármestere, parlamenti képviselő a Hír tévének azt nyilatkozta: őt annak tudatában választották polgármesterré, hogy képviselő volt, így szerinte nincs összeférhetetlenség két posztja között. Megítélése szerint Gyurcsány pártelnöki és miniszterelnöki tisztsége viszont összeférhetetlen. Úgy vélte, nem ideális, hogy Gyurcsány a miniszterek főnöke a pártban és a kormányban egyaránt.

Heves vita

A frakcióülésen többen kifogásolták a kötelező vagyonosodási vizsgálatot is. Akadtak félmoralizáló felszólalások is: "Ne tekints minket ellenségnek, Feri" - kérte az egyik képviselő. A bírálatokból kijutott a miniszterelnök tanácsadóinak is, akikről az volt az általános vélekedés, alkalmatlanok, mert rossz tanácsokkal látják el Gyurcsány Ferencet.

A frakció 3 pontos állásfoglalást fogadott el, közölte a tanácskozást követően Lendvai Ildikó frakcióvezető. Az első pontjuk szerint a közélet tisztaságáért és a korrupció visszaszorításáért többet kell tenni, mint amit eddig bármely kormány megtett. Lendvai közölte, a frakció részt kíván venni a miniszterelnök hét pontja alapján megalkotandó törvényjavaslatok elkészítésében. A szocialisták e mellett deklarálták, hogy a többi párt vezetőinél ötpárti tárgyalásokat kezdeményeznek és várják a többi párt javaslatait.

Annyit Lendvai Ildikó is elismert, hogy heves vita zajlott a tanácskozáson, de csalódott is volna, ha ilyen fontos téma megtárgyalásán a képviselők unatkoztak és ásítoztak volna. Arról, hogy a honatyák által tett kiegészítő javaslatokat miért nem ismerheti meg a sajtó, Lendvai csak annyit árult el, hogy félkész árut nem tesznek az asztalra, majd ha megvan a komplett javaslatcsomag, előállnak vele. Információink szerint a frakciótagok úgy értelmezik a keddi tanácskozást, hogy Gyurcsány hét pontja iránymutatás arra, mivel kell foglalkozni, ám a részletek nem feltétlenül kötelező érvényűek.

Este háromnegyed 10 előtt néhány perccel négy mentőtiszt érkezett a frakcióülésnek helyet adó terembe. A frakcióülésen rosszul lett a vérnyomásproblémákkal küszködő Karsai József, akinek a segítségére a mentőszolgálat munkatársai siettek. A képviselőt a helyszínen ellátták, nem kellett kórházba szállítani.

Szép, huszáros

A frakcióülés után Gyurcsány Ferenc elmondta, a képviselők fontosnak tartják és értik javaslatai irányát. A miniszterelnök azt nem mondta, hogy támogatnák előterjesztését.

A főállású képviselőség bevezetése az MSZP padsoraiban mintegy száz honatyát érint, ebből 35-en polgármesterek, mások megyei közgyűlésben vagy önkormányzatoknál látnak el tisztségeket. Ezért a miniszterelnök természetesnek találta, hogy a frakciót "erősen foglalkoztatja" a felvetés. Szerinte azonban nem szolgálja az ország érdekeit, ha egy ember 2-3 posztot próbál ellátni.

Gyurcsány kijelentette, semmilyen ügyben nem híve a félmegoldásoknak, ezért fenntartja javaslatát, hogy a képviselők 2010-től kizárólag a parlamentben tevékenykedjenek.

Arra az észrevételre, hogy hétpontos csomagjának részleteiről nem tájékoztatta előre a párt vezérkarát és a frakciót, Gyurcsány azt válaszolta, mind a vasárnapi elnökségi ülésen, mind a hétfői frakcióülésen elővezette ötleteit.

A szocialista frakcióban többen úgy látták, szép dolog egy ilyen huszáros rohammal megkapargatni a felszínt, de a kormány és a koalíció megítélésén ez csak akkor javíthat, ha egyben nekilátnak az alsóbb szinteken, földhivataloknál, önkormányzati engedélyek körül virágzó korrupció visszaszorításának.