Árpád
-2 °C
3 °C

Ne tekints minket ellenségnek, Feri

2007.10.02. 20:50
A késő estébe nyúló MSZP-frakcióülésen sok felszólaló nehezményezte, hogy a miniszterelnök nem ismertette a képviselőkkel hétpontos csomagjának részleteit. Hárompontos állásfoglalást fogadtak el, amely deklarálja például, hogy részt kívánnak venni a törvénytervezetek kimunkálásában. Karsai József rosszul lett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP hétfői délelőtti frakcióülésén érintőlegesen ismertette a még aznap este bejelentett hétpontos csomagjának részleteit. A kormányfő sok más régi javaslata mellett bedobta, hogy a 2010-től létrejövő országgyűlésnek már csak főállású képviselői legyenek. A kormányfői javaslat szerint a képviselőség az önkormányzati szerepvállalást is kizárná a következő ciklustól. A kormányfő kezdeményezte a parlamenti és önkormányzati képviselők vagyonosodási vizsgálatát is.

Az MSZP kedd esti frakcióülésén is ez volt a legfőbb napirendi pont. A délután öt órakor kezdett tanácskozáson az első másfél órában Veres János pénzügyminiszter a költségvetés irányairól tartott tájékoztatót. A miniszterelnök fél hét után érkezett a tanácskozásra, hogy megismerje képviselőtársai álláspontját a javaslatairól.

A felszólaló képviselők azt nehezményezték, hogy nem ismerhették meg előzetesen a bejelentett tervek részleit, és nem tudják, mi lesz a két hét múlva benyújtandó törvény szövege. A legvitatottabb kitétel a főállású képviselőség bevezetése, ez okozta a legnagyobb felzúdulást. Karsai József, Battonya polgármestere, parlamenti képviselő a Hír tévének azt nyilatkozta: őt annak tudatában választották polgármesterré, hogy képviselő volt, így szerinte nincs összeférhetetlenség két posztja között. Megítélése szerint Gyurcsány pártelnöki és miniszterelnöki tisztsége viszont összeférhetetlen. Úgy vélte, nem ideális, hogy Gyurcsány a miniszterek főnöke a pártban és a kormányban egyaránt.

Heves vita

A frakcióülésen többen kifogásolták a kötelező vagyonosodási vizsgálatot is. Akadtak félmoralizáló felszólalások is: "Ne tekints minket ellenségnek, Feri" - kérte az egyik képviselő. A bírálatokból kijutott a miniszterelnök tanácsadóinak is, akikről az volt az általános vélekedés, alkalmatlanok, mert rossz tanácsokkal látják el Gyurcsány Ferencet.

A frakció 3 pontos állásfoglalást fogadott el, közölte a tanácskozást követően Lendvai Ildikó frakcióvezető. Az első pontjuk szerint a közélet tisztaságáért és a korrupció visszaszorításáért többet kell tenni, mint amit eddig bármely kormány megtett. Lendvai közölte, a frakció részt kíván venni a miniszterelnök hét pontja alapján megalkotandó törvényjavaslatok elkészítésében. A szocialisták e mellett deklarálták, hogy a többi párt vezetőinél ötpárti tárgyalásokat kezdeményeznek és várják a többi párt javaslatait.

Annyit Lendvai Ildikó is elismert, hogy heves vita zajlott a tanácskozáson, de csalódott is volna, ha ilyen fontos téma megtárgyalásán a képviselők unatkoztak és ásítoztak volna. Arról, hogy a honatyák által tett kiegészítő javaslatokat miért nem ismerheti meg a sajtó, Lendvai csak annyit árult el, hogy félkész árut nem tesznek az asztalra, majd ha megvan a komplett javaslatcsomag, előállnak vele. Információink szerint a frakciótagok úgy értelmezik a keddi tanácskozást, hogy Gyurcsány hét pontja iránymutatás arra, mivel kell foglalkozni, ám a részletek nem feltétlenül kötelező érvényűek.

Este háromnegyed 10 előtt néhány perccel négy mentőtiszt érkezett a frakcióülésnek helyet adó terembe. A frakcióülésen rosszul lett a vérnyomásproblémákkal küszködő Karsai József, akinek a segítségére a mentőszolgálat munkatársai siettek. A képviselőt a helyszínen ellátták, nem kellett kórházba szállítani.

Szép, huszáros

A frakcióülés után Gyurcsány Ferenc elmondta, a képviselők fontosnak tartják és értik javaslatai irányát. A miniszterelnök azt nem mondta, hogy támogatnák előterjesztését.

A főállású képviselőség bevezetése az MSZP padsoraiban mintegy száz honatyát érint, ebből 35-en polgármesterek, mások megyei közgyűlésben vagy önkormányzatoknál látnak el tisztségeket. Ezért a miniszterelnök természetesnek találta, hogy a frakciót "erősen foglalkoztatja" a felvetés. Szerinte azonban nem szolgálja az ország érdekeit, ha egy ember 2-3 posztot próbál ellátni.

Gyurcsány kijelentette, semmilyen ügyben nem híve a félmegoldásoknak, ezért fenntartja javaslatát, hogy a képviselők 2010-től kizárólag a parlamentben tevékenykedjenek.

Arra az észrevételre, hogy hétpontos csomagjának részleteiről nem tájékoztatta előre a párt vezérkarát és a frakciót, Gyurcsány azt válaszolta, mind a vasárnapi elnökségi ülésen, mind a hétfői frakcióülésen elővezette ötleteit.

A szocialista frakcióban többen úgy látták, szép dolog egy ilyen huszáros rohammal megkapargatni a felszínt, de a kormány és a koalíció megítélésén ez csak akkor javíthat, ha egyben nekilátnak az alsóbb szinteken, földhivataloknál, önkormányzati engedélyek körül virágzó korrupció visszaszorításának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?