Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvános lesz a Gyurcsány-vallomás

2007.10.02. 17:32
A kormányszóvivő szerint, ha már nem akadályozza a nyomozás érdekeit , akkor közzéteszik majd Gyurcsány ferenc a Zuschlag-ügyben tett ügyészségi vallomását. Daróczi Dávid szerint ugyanis az igazság kiderülése fontosabb, mint a pártok érdekei.

Daróczi Dávid szerint az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél, és Gyurcsány Ferenc ezt az alapelvet tartotta szem előtt akkor is, amikor úgy döntött, hogy az ügyészségen tett tanúvallomása akkor lesz nyilvános, amikor az már nem veszélyeztetheti a nyomozó hatóság munkáját.

Emlékeztetett arra, hogy a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese egyértelműen fogalmazott a tanúvallomások nyilvánosságával kapcsolatban, amikor úgy nyilatkozott az MTI-nek szeptember 29-én, hogy a tanúk szabadon eldönthetik, nyilvánosságra hozzák-e tanúvallomásukat, a konkrét ügyben pedig nem foglalhat állást. "Szabó Ferenc ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit" - idézte a távirati iroda tudósítását a kormányszóvivő.

Kiemelte: a főügyész-helyettes egyértelmű kijelentése ellenére a Fidesz képviselői naponta követelik a tanúvallomások publikálását, ami nem jelenthet mást, mint hogy a párt politikusai fontosabbnak tartják a cirkuszt az igazságánál, és még azt is megkockáztatnák, hogy veszélybe sodorják a nyomozás érdekeit csak azért, hogy Gyurcsány Ferencet erőszakkal belerángassák egy kabátlopási ügybe.

A Fidesz követelése ráadásul oktalan, hiszen a tanúvallomások egyébként is hamarosan elérhetővé válnak a nyilvánosság számára, a nyomozás lezárása után ugyanis nem fenyeget többé az a veszély, hogy az abban foglaltak befolyásolják a később meghallgatandó tanúkat; ez a gyakorlat minden más ügyben is - tette hozzá.

Daróczi Dávid úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc tiszta vizet akar önteni a pohárba. "Mivel az igazság feltárásának jogállami útja az, hogy a nyomozó hatóság feltárja a tényeket, majd a független magyar bíróság ítéletet hoz, a miniszterelnök elsődlegesnek az igazságszolgáltatás munkájának segítését tartja, nem pedig a pártpolitikai csatározásokat" - jelentette ki.