Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvános lesz a Gyurcsány-vallomás

2007.10.02. 17:32
A kormányszóvivő szerint, ha már nem akadályozza a nyomozás érdekeit , akkor közzéteszik majd Gyurcsány ferenc a Zuschlag-ügyben tett ügyészségi vallomását. Daróczi Dávid szerint ugyanis az igazság kiderülése fontosabb, mint a pártok érdekei.

Daróczi Dávid szerint az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél, és Gyurcsány Ferenc ezt az alapelvet tartotta szem előtt akkor is, amikor úgy döntött, hogy az ügyészségen tett tanúvallomása akkor lesz nyilvános, amikor az már nem veszélyeztetheti a nyomozó hatóság munkáját.

Emlékeztetett arra, hogy a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese egyértelműen fogalmazott a tanúvallomások nyilvánosságával kapcsolatban, amikor úgy nyilatkozott az MTI-nek szeptember 29-én, hogy a tanúk szabadon eldönthetik, nyilvánosságra hozzák-e tanúvallomásukat, a konkrét ügyben pedig nem foglalhat állást. "Szabó Ferenc ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit" - idézte a távirati iroda tudósítását a kormányszóvivő.

Kiemelte: a főügyész-helyettes egyértelmű kijelentése ellenére a Fidesz képviselői naponta követelik a tanúvallomások publikálását, ami nem jelenthet mást, mint hogy a párt politikusai fontosabbnak tartják a cirkuszt az igazságánál, és még azt is megkockáztatnák, hogy veszélybe sodorják a nyomozás érdekeit csak azért, hogy Gyurcsány Ferencet erőszakkal belerángassák egy kabátlopási ügybe.

A Fidesz követelése ráadásul oktalan, hiszen a tanúvallomások egyébként is hamarosan elérhetővé válnak a nyilvánosság számára, a nyomozás lezárása után ugyanis nem fenyeget többé az a veszély, hogy az abban foglaltak befolyásolják a később meghallgatandó tanúkat; ez a gyakorlat minden más ügyben is - tette hozzá.

Daróczi Dávid úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc tiszta vizet akar önteni a pohárba. "Mivel az igazság feltárásának jogállami útja az, hogy a nyomozó hatóság feltárja a tényeket, majd a független magyar bíróság ítéletet hoz, a miniszterelnök elsődlegesnek az igazságszolgáltatás munkájának segítését tartja, nem pedig a pártpolitikai csatározásokat" - jelentette ki.