Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Hamarosan megszüntetik Zuchlag posztját

2007.10.02. 16:54
Lemond posztjáról a Bács-Kiskun megyei MSZP szervezet három vezetője is, azután, hogy a párt etikai bizottsága dönt a kiskunhalasi szervezet megszüntetéséről. A lépéssel a leköszönő vezetők azt szeretnék elérni, hogy összehívható legyen a rendkívüli tisztújítás, ahol megszüntetnék az ügyvezető elnöki posztot, amit jelenleg Zuchlag János tölt be.

Az MSZP Bács-Kiskun megyei elnökségének választott tisztségviselői lemondanak posztjukról, amikor a párt etikai bizottsága döntést hoz a kiskunhalasi szervezet feloszlatása ügyében - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője kedden az MTI-vel.

A választott vezetői posztok közé tartozik az elnöki, az alelnöki, illetve a választmányi elnöki poszt - mondta a pártszóvivő. Nyakó István kitért arra, hogy az MSZP elnöksége a Bács megyei vezetők döntését tudomásul vette.

Az MTI úgy tudja, a megyei vezetők döntésével lehetőség nyílik arra, hogy összehívják a megyei küldöttgyűlést, így módosíthatják a szervezeti és működési szabályzatot és törölhetik abból az ügyvezető elnöki posztot, amelyet most Zuschlag János tölt be.

A szóvivő délelőtt jelentette be: az MSZP országos elnöksége "a párt elveit és érdekeit súlyosan sértő jelenségek" miatt a párt etikai bizottságánál kezdeményezi a kiskunhalasi pártszervezet feloszlatását és újjászervezését. Az etikai bizottság várhatóan jövő szombaton dönt a kérdésről.

Elfogadják a kiskunhalasi alapszervezet tagjai az MSZP országos elnökségének azt a döntését, amely a helyi szervezet feloszlatását és újra alakítását kezdeményezte a párt etikai bizottságánál - közölte az MTI-vel kedden Váradi Krisztián, az MSZP kiskunhalasi szervezetének ügyvezető elnöke. Váradi Krisztián szavai szerint "politikai, erkölcsi megtisztulásnak tekintjük ezt a folyamatot", mely megteremti annak a lehetőségét, hogy 2010-re, a választásokra sikeres pártszervezetet fel tudjanak építeni.

Zuschlag János volt szocialista parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete és önkormányzati frakciója szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciójának két tagját, a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Önkormányzati képviselői mandátumáról egyikük sem mondott le; a jogszabályok a visszahívást nem teszik lehetővé. Zuschlag Jánost, aki előzetes letartóztatásban van, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés MSZP-frakciója is kizárta tagjai közül.