Jenő
-3 °C
6 °C

Gyurcsányék azt tesznek a vallomásukkal, amit akarnak

2007.10.01. 09:14
A Zuschlag-ügyben újabb exminisztert hívott be az ügyészség: Gyurcsány Ferenc után GyISM-es elődje, Jánosi György is idézést kapott. A Népszabadság pedig egy 2004-es köremailt közölt, amely az ügyészség által is vizsgált pénzosztás módszereiről lehet kortörténeti dokumentum.

"Bocsánat uraim, de azt hiszem, itt csalnak..." - ezzel a Rejtő Jenőtől származó idézettel kezdődött az a 2004-ben kelt körlevél, amelyet az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatelbíráló bizottságának egyik tagja írt hozzá közel állóknak annak indoklásaként, miért hagyta ott az "ügyet".

A körlevelet nem mindenki törölte ki, s feladója - a Népszabadság hétfői számában megjelentek szerint - ma is vállalja annak minden sorát, a nevét azonban már nem adja a történethez. A cikk tanúsága szerint a bizottsági tag egy költségvetési szerv felkérésére vett részt a GYISM egyik szakértői bizottságának munkájában. Ennek üléséről azonban távozott, mert nem értett egyet az eljárások menetével. A Népszabadság úgy tudja, hogy a távolmaradást jegyzőkönyvbe is vették.

A lap részletesen idézi az egykori köremail szövegét, amelyben egyebek mellett ez áll: "A rendeletben foglaltakkal ellentétben, a szakértői bizottság ülése folyamán a minisztérium munkatársa telefonon tájékoztatta a bizottságot arról, hogy mely pályázatokat tart célszerűnek, és milyen összegben támogatásra javasolni". A telefonos igénylista összesen 123 millió forintra szólt. A szakértő úgy érezte, hogy mivel a szakértői bizottság függetlensége megszűnt, az ő szakmai munkája is ellehetetlenült - teszi hozzá a Népszabadság. A lap információi szerint a körlevél annak idején visszhang nélkül maradt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közben tanúként meghallgatta Jánosi Györgyöt, a Medgyessy-kormány első sportminiszterét is. Jánosi egy évig vezette a GyISM-et, az ügyészségi meghallgatását maga jelentette be az MTI-n keresztül. A kihallgatás részleteiről azonban nem nyilatkozott. Jánosi mellett nemrég Szilvásy György is idézést kapott a Bács megyei nyomozóktól. A titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy sem közölt részleteket a Zuschlag-ügyben tett vallomásából.

Az egyelőre titokban maradt vallomások nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz. Répássy Róbert szerint sem Gyurcsány Ferenc, aki a múl hét közepén járt Kecskeméten, sem Szilvásy nem tisztázta magát az ügyben, ezért a Fidesz úgy véli, csak a vallomások közzététele adhat magyarázatot arra, miként működhetett egy üzletszerű pénzszerző rendszer a tudtuk nélkül.

Az ellenzéki követelésre a kormányszóvivő azt mondta, ha az ügyészség engedi, a miniszterelnök és Szilvásy György is nyilvánosságra hozza, mit mondott a Zuschlag-üggyel kapcsolatban. Szabó Ferenc viszont az Indexnek azt mondta, Daróczi Dávid téved ebben, a tanúvallomások másolatának sorsába nekik nincs beleszólásuk. A tanúk azt tesznek saját példányukkal, amit akarnak, ha úgy gondolják, közzé is tehetik, még akkor is, ha az ügyészség a nyomozás érdekeire való tekintettel inkább mást tanácsolna. A kecskeméti főügyész helyettese az Index kérdésére nem mondta meg, hogy Gyurcsány, Jánosi vagy Szilvásy elvitte-e magával a vallomása másolatát, de mint mondta, mindenki jogosult arra, hogy akár utólag is kikérje a szöveget.

Amikor az ügyészség nyomoz egy ügyben, akkor nem szokás nyilvánosságra hozni a tanúvallomásokat, hívta fel a figyelmet a kormányszóvivői iroda -, hiszen a vádlottal előre közlik, milyen bizonyítékokat gyűjtöttek össze, milyen irányba tapogatózik a vádhatóság, az akadályozhatja a munka eredményességét, illetve befolyásolhatja a később meghallgatandó tanúkat is. Épp ezért a bizonyítékokat és a vallomásokat a nyomozás lezárása után ismertetik, amikor az ügyet már a bíróság is tárgyalja. Ebben a szakaszban egyébként már a köz is hozzáférhet a vallomásokhoz.

Ennek ellenére - mondta Daróczi Dávid - Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György is készen áll arra, publikálja vallomását, legalábbis akkor, ha az ügyészség kijelenti, hogy ez nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit. Márpedig Szabó Ferenc úgy fogalmazott, hogy ugyan a tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását, ebbe a főügyészségnek nincs beleszólási lehetősége, de ez adott esetben sértheti a nyomozás érdekeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?