Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Szilvásyt is titokban hallgatták ki

2007.09.29. 09:22
Tanúként hallgatta ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken Szilvásy Györgyöt, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert.

A miniszterelnök után a titkosszolgálatokért felelős minisztert is a nyilvánosság előzetes értesítése nélkül hallgatta meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint őt nem titokban, csak éppen nem nyilvánosan hallgatták ki a Zuschlag-ügyben. Erről a miniszterelnök a TV2-nek nyilatkozott még a hét elején.

Gyurcsány gyermek- ifjúsági és sportminiszter volt akkor, amikor a civil szervezetek támogatására Zuschlagék pénzt szereztek. "A pályázati alapelveket és szabályokat betartva adtak pénzt több ezer ifjúsági szervezetnek a Gyermek- Ifjúsági- és Sportminisztériumban (GYISM), nem tud visszaélésről" - Gyurcsány erről beszélt az ügyészségen Daróczi Dávid kormányszóvivő korábbi szerint.

Kimerítő válaszok

A GYISM közigazgatási államtitkára Szilvásy György volt 2003. júniusáig, ezért hallgatták meg most a megyei főügyészségen. Szilvásy tanúként "kimerítő válaszokat adott a pályázati pénzek odaítélésének módjáról, rendjéről", írja a Magyar Nemzet szombati számában.

Szilvásy az Indexnek adott korábbi nyilatkozatában visszautasította azt az állítást, hogy politikai alapon osztottak volna pályázati pénzeket. A politikus mélységesen sajnálja, hogy egykori beosztottja, Topolánszky Ákos csatlakozott a Zuschlag-ügy kapcsán indult rágalomhadjárathoz.

Topolánszky Ákos korábbi helyettes államtitkár a hvg.hu-nak azt mondta, hogy Szilvásy bevezette a közigazgatási dubble checking, a kettős ellenőrzés rendszerét. Szerinte ekkor jött létre a GYISM-ben a pályázati pénzek elosztásának "előzsűrije". A volt államtitkár azt állította, hogy Szilvásy közvetlen munkatársai, vagyis Rákosi Ferenc és Alács Tibor képezték az előzsűrit, ők döntöttek arról, hogy egy pályázat egyáltalán átmehet-e a rendszeren vagy sem.

Szilvásy és Gyurcsány pályafutása több ponton is kötődik egymáshoz, már a nyolcvanas években is együtt tűntek fel a KISZ-ben. Amikor Gyurcsányból miniszterelnök lett, Szilvásy először a belügyi tárcát erősítette, majd Gyurcsány kabinetfőnöke lett, a második Gyurcsány-kormányban pedig majd egy évig voltn kancelláriaminiszter. Szilvásy jelenleg is a titkosszolgálatokat felügyeli a kormányban.

Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a következő napokban "további prominens személyeket" idéznek meg tanúként. A nyomozást november 17-éig befejezik, ekkor ugyanis lejár a nyomozásra rendelkezésre álló két éves határidő, ami már nem hosszabbítható meg.

Fidesz: Gyurcsány és Szilvásy tegye közzé vallomását

A Fidesz azt kéri Gyurcsány Ferenctől és Szilvásy Györgytől, hogy hozzák nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett ügyészségi tanúvallomásukat - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója szombati sajtótájékoztatóján.

A fideszes képviselő szerint sem Gyurcsány Ferenc, az egykori ifjúsági és sportminisztérium vezetője, sem Szilvásy György, a tárca volt közigazgatási államtitkára nem tisztázta magát a vádak alól a közvélemény előtt, továbbra sem lehet tudni, hogy hogyan működhetett a tudtuk nélkül egy ilyen "üzemszerű pénzlenyúlási rendszer", amikor a minisztérium két volt helyettes államtitkára egybehangzóan arról beszél, hogy pályázatokban politikai döntések születtek.

Az MTI kérdésére a Fidesz jogi kabinetvezetője azt mondta: az ügyészség csak akkor tilthatná meg a tanúknak, illetve a gyanúsítottaknak a vallomásuk közlését, ha államtitokról lenne szó, egyébként tudomásul kell vennie, ha úgy döntenek, hogy a nyilvánosságra hozzák vallomásukat.

Orbán idején nem volt szervezett pénzlenyúlás

A Zuschlag-ügy azt bizonyítja, hogy egyértelműen felülről kiépített, központilag vezérelt pénzlenyúlás folyik, a közpénzeket az MSZP pártpénzévé alakítják ezek a mechanizmusok - fogalmazott a politikus, aki megjegyezte: Zuschlag Jánost is tanúként idézték be, aztán gyanúsított lett.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány időszaka alatt voltak-e hasonló "mutyizások" közpénzekkel, Répássy Róbert azt mondta: akkor is volt olyan eset, amikor egy államtitkár és egy országgyűlési képviselő korrupciós ügybe keveredett, ugyanakkor a mostanihoz hasonló "szervezett, központilag vezérelt pénzlenyúlásról" senkinek nincs tudomása, és azt sem lehet elképzelni, hogyha lett volna ilyen, akkor öt évvel az Orbán-kormány után ezzel ne jöttek volna elő a Fidesz politikai ellenfelei.

Daróczi: nyilvánosak lehetnek a vallomások

"Ha az ügyészség a nyilvánosság előtt azt mondja, hogy a tanúvallomások tartalmának nyilvánosságra hozása nem veszélyezteti a nyomozás menetét, akkor Gyurcsány Ferenc ezt kész megtenni" - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton a Fidesznek felvetésére.

Daróczi megjegyezte ugyanakkor: nem véletlen, hogy az ügyészségi szakaszban a tanúvallomásokat nem szokták nyilvánosságra hozni, hiszen az a cél, hogy a többiek, köztük a gyanúsítottak, ne ismerjék azok tartalmát. Amint az ügyészségi szakasz lezárul és egy ügy a bírósági szakaszba kerül, ezek a vallomások hozzáférhetővé válnak, közölte a kormányszóvivő.

Főügyészség: a tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását

A tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását, ebbe a főügyészségnek nincs beleszólási lehetősége - közölte Bács-Kiskun megye főügyész-helyettese szombaton.

Szabó Ferenc ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit. A tanúnak van lehetősége arra, hogy a főügyészségtől elkérje saját vallomását, és ezt követően "azt csinál vele amit akar", ebbe nem szólhatunk bele, mondta a főügyész-helyettes.