Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Újabb kapcsolat a Zuschlag-ügy és az MSZP közt

2007.10.01. 00:58
A vezetőképzésről kiállított számlán egy olyan a fantomszervezet szerepel, amely az ügyészség szerint csalásra, pályázati támogatások eltüntetésére jött létre.

Az MSZP ifjúsági szervezete helyett az egyik Zuschlag Jánoshoz köthető egyesület nevére állítottak ki egy számlát még 2004-ben. Szanazugban a Fiatal Baloldal tagjai számára tartottak vezetőképzést. A számlán mégis a XXI. Század Egyesület neve szerepel.

Ez az egyik olyan egyesület, amelyik az ügyészég szerint állami támogatások eltüntetésére jött létre, és amelyet a háttérből Zuschlag János irányított - számolt be az RTL Klub Híradója.

A Híradó által megkérdezett politikusok szerint ez bevett gyakorlat volt, hiszen a pártok ifjúsági szervezetei nem juthattak közvetlenül támogatásokhoz. Csakhogy a XXI. Századi Kulturális Egyesület egyike azoknak a fantomszervezeteknek, amelyek az ügyészség szerint elsősorban csalásra, pályázati támogatások eltüntetésére jöttek létre.

Nem tudni, miért Zuschlag egyesülete került a számlára

A háttérben a nyomozók szerint Zuchlag János állt. A Fiatal Baloldal megyei elnöke, Kocsondi S. Dániel nem tudta megmondani, miért az egyesület, és miért nem az ő nevükre szólt a számla.

Azt mondta, a finanszírozás kérdése nem a megyei szövetségre, hanem az országos vezetésre tartozik, így ebben a kérdésben az országos szövetség akkori alelnökét kellene megkérdezni, aki a gazdasági ügyekért felelt. A Fiatal Baloldal akkori alelnöke azonban épp előzetesben ül. Ő ugyanis szintén Zuschlag János volt.

Az eset idején Ujhelyi István, az önkormányzati minisztérium államtitkára volt a Fiatal Baloldal országos elnöke. Azt mondta, nem emlékszik az ügyre, mert akkor már az MSZP alelnöke és országgyűlési képviselő is volt, így a rendezvények szervezésével helyettese, Zuschlag János foglalkozott.