Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Fidesz lemondatná Gyurcsányt a képviselőségről

2007.10.02. 15:10
A Fidesz értelmezése szerint Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése alapján a miniszterelnöki tisztség, a kormánytagság és az államtitkári tisztség is összeegyeztethetetlen volna a képviselőséggel. Gyurcsány arról beszélt, hogy 2010-től be kellene vezetni a főállású képviselőséget, amivel például a polgármesteri megbízatás összeférhetetlen volna.

Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése nyomán a kormánytagság és az államtitkári pozíció sem egyeztethető össze az országgyűlési képviselőséggel, ezért mindenkinek, akinél ez fennáll, - így a miniszterelnöknek is - le kell mondania képviselői mandátumáról, közölte kedden Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus szerint pártja arra a megoldásra is nyitott, ha Gyurcsány Ferenc a miniszterelnökségről mond le, azért, hogy teljes egészében képviselői munkájára tudjon koncentrálni.

A kormányfő hétfőn egyebek mellett a főállású képviselőség visszaállítására tett javaslatot. Ennek lényege, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek például nem lehetnének országgyűlési képviselők, mert két állással nem tudnának teljes egészében a parlamenti munkára koncentrálni.

Balsai István szerint ezt a logikát követve azok a kormánytagok is összeférhetetlenek, akiknek képviselői mandátumok is van, ezért "kollektív lemondásra" számítanak a Fidesznél.

A Fidesz ugyanakkor nem kér Gyurcsány Ferenc javaslataiból az országgyűlési képviselők munkájával kapcsolatban. Balsai István emlékeztetett arra, hogy már a múlt héten is volt ötpárti egyeztetés a kérdésben. Az ellenzéki politikus szerint egyébként a kormányfő hétfőn bejelentett, a polititkai élet megtisztításával kapcsolatos hétpontos javaslata csak arra jó, hogy "egyik kihallgatásról a másikra menet" elterelje a közélet figyelmét a már "derékig érő botrányokról".

A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor választ vár arra, hogy a közelmúltban kinevezett újabb három kormánybiztos, Sarkady Ildikó, Kondorosi Ferenc, Garamhegyi Ábel és apparátusuk mennyivel növelik az állami apparátust illetve a kiadásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?