Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz lemondatná Gyurcsányt a képviselőségről

2007.10.02. 15:10
A Fidesz értelmezése szerint Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése alapján a miniszterelnöki tisztség, a kormánytagság és az államtitkári tisztség is összeegyeztethetetlen volna a képviselőséggel. Gyurcsány arról beszélt, hogy 2010-től be kellene vezetni a főállású képviselőséget, amivel például a polgármesteri megbízatás összeférhetetlen volna.

Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése nyomán a kormánytagság és az államtitkári pozíció sem egyeztethető össze az országgyűlési képviselőséggel, ezért mindenkinek, akinél ez fennáll, - így a miniszterelnöknek is - le kell mondania képviselői mandátumáról, közölte kedden Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus szerint pártja arra a megoldásra is nyitott, ha Gyurcsány Ferenc a miniszterelnökségről mond le, azért, hogy teljes egészében képviselői munkájára tudjon koncentrálni.

A kormányfő hétfőn egyebek mellett a főállású képviselőség visszaállítására tett javaslatot. Ennek lényege, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek például nem lehetnének országgyűlési képviselők, mert két állással nem tudnának teljes egészében a parlamenti munkára koncentrálni.

Balsai István szerint ezt a logikát követve azok a kormánytagok is összeférhetetlenek, akiknek képviselői mandátumok is van, ezért "kollektív lemondásra" számítanak a Fidesznél.

A Fidesz ugyanakkor nem kér Gyurcsány Ferenc javaslataiból az országgyűlési képviselők munkájával kapcsolatban. Balsai István emlékeztetett arra, hogy már a múlt héten is volt ötpárti egyeztetés a kérdésben. Az ellenzéki politikus szerint egyébként a kormányfő hétfőn bejelentett, a polititkai élet megtisztításával kapcsolatos hétpontos javaslata csak arra jó, hogy "egyik kihallgatásról a másikra menet" elterelje a közélet figyelmét a már "derékig érő botrányokról".

A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor választ vár arra, hogy a közelmúltban kinevezett újabb három kormánybiztos, Sarkady Ildikó, Kondorosi Ferenc, Garamhegyi Ábel és apparátusuk mennyivel növelik az állami apparátust illetve a kiadásokat.