Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma Lamperth szórta a pénzt

2007.10.01. 12:00

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Új képviselő teszi le az esküt az Országgyűlés mai ülésén. Az SZDSZ-es Velkey Gábor párttársát, Kis Zoltánt váltja a képviselői poszton. A szociológus-tanár végzettségű, 44 éves politikus 1994 óta tagja a békéscsabai önkormányzat képviselő-testületének, s azóta vezeti a liberális frakciót. Kis Zoltán összeférhetetlenséggel indokolta mandátumáról történő lemondását. A politikus 17 évi parlamenti képviselőség után a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
 • Elterjedt ugyan korábban, hogy napirend előtt ismét Gyurcsány Ferenc beszél, ezúttal a Zuschlag-ügyről, de a miniszterelnök végül elállt ettől az ötlettől. Helyette Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter beszél napirend előtt a differenciált családtámogatásról.

  Az MSZP-s Pál Béla a "Turizmus világnapja után", az MDF-es Csáky András "Komoly dolgokról csak komolyan", a KDNP-s Nagy Kálmán "Kell még egy biztosító", a szabad demokrata Gusztos Péter "Pártfinanszírozás, összeférhetetlenség, mentelmi jog" címmel szólal fel.
 • cikkünk a témában:

  Ott ülünk a liberális padsorokban, és szégyelljük magunkat

  Bőhm András liberális fővárosi képviselő kiakadt a budapesti városvezetésen, és már keresné Demszky utódját. Szerinte a 4-es metró nem politikai siker, hanem politikai csőd lehet. Interjú.
 • cikkünk a témában:

  Blokádot vontak a szomszédok Kóka szennyvízcsatornája elé

  Háborúskodás kezdődött a százmilliós svábhegyi villa mellett, a miniszter szomszédai elállták az építők útját.
 • cikkünk a témában:

  Azt tesznek a vallomásukkal, amit akarnak

  A kormányfő szerint sérthetné a nyomozás érdekeit, ha most mutatná meg, mit vallott a Zuschlag-ügyben.
 • Mellrákellenes aktivisták szalagokat osztogattak a folyosón a képviselőknek. Pártállástól függetlenül az országgyűlési képviselők nagy többsége magára is tűzte.
 • Az SZDSZ-es Sándor Klára most Lamperth Mónikával és földijével, az MSZP szocialista szegedi polgármesterrel, Botka Lászlóval barátkozik. Majd a szintén szocialista Géczi József Alajossal vált néhány szót. Megfigyeltük, hogy a női kvóta harcosa a múlt héten MDF-s férfiakkal trécselt.
 • Késik a parlament kezdete, házelnök sehol, a gyorsírónők kedélyesen beszélgetnek.
 • A Somogyért Egyesület színeiben mandátumot szerzett Gyenesei István fekete gipszkötéssel a bal lábán biceg be az ülésterembe.
 • A békéscsabai Velkey Gábor a mandátumáról lemondott Kis Zoltán helyét foglalja el az SZDSZ frakciójában. A mandátumigazoló bizottság elnöke, Géczi József Alajos emlékezteti a Házat, hogy a lemondott és az új képviselő, valamint ő maga is szegedi diákok voltak.
 • A vallásos családból származó Velkey meglepte a Házat azzal, hogy a képviselői eskü szövege után hozzátette: Isten engem úgy segéljen. Semjén Zsolt különösen meleg kézfogással honorálta a gesztust.
 • Velkey Gábor rögtön frakcióvezető-helyettes is lett, ehhez gratulált viccesen a szintén Békés megyei Földesi Zoltán.
 • Messziről úgy tűnik, mintha Lamperth Mónika miniszter világos ruháján barna, kismackós minták lennének.
 • A többgyermekes családoknál a kockázat magasabb, ezért náluk a családi pótlék az inflációt meghaladó mértékben emelkedik majd. A háromgyermekes családok például 14 900 helyett 16 000 forintot kapnak.

  Az idősek napja alkalmából Lamperth köszönti az időseket és a nyugdíjak 4,9 százalékos emelését jelenti be.
 • A fideszes Mátrai Márta megdöbbenéssel hallgatta Lamperth felszólalását, mert az elmúlt évben szerinte 100-120 ezer forintot vettek el a családoktól, a nyugdíjasokat sújtja leginkább az infláció, ahogy a képviselő fogalmazott: elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat és már a 12. havi is veszélyben van.
 • Béki Gabriella az SZDSZ nevében egyetért a családi pótlék differenciált emelésével, de szerinte még sok tennivaló van a családok érdekében.
 • Lamperth, Mátrai és Béki után arra számítottunk, hogy a KDNP is egy női képviselőt küld a napirend előtti ringbe, de csalódunk kellett, amikor láttuk, hogy Harrach Péter emelkedik szólásra.
 • A KDNP-s Harrach Péter szerint a gyermekvállalási kedv nem túl nagy a nehéz gazdasági helyzet miatt.
 • A parlament legidősebb képviselője, a fideszes Horváth János a szocialista Mécs Imre mellé ült le és hosszasan beszélgetett vele. Egy Napi Gazdaságra még a telefonszámát is felírta a volt SZDSZ-es képviselőnek. Abban közös a sorsuk, hogy az elmúlt rendszerben mindketten üldözöttek voltak. (Közben lemaradtunk Herényi Károly felszólalásáról, sajnáljuk.)
 • Herényi Károly (MDF)
 • A szocialista Korózs Lajos a legmesszemenőkebbig üdvözölte a kormány lépését, szerinte a Fidesz-kormány (a fiatalabbak kedvéért: 2002-ig voltak uralmon) tehet arról, hogy nem tudnak többet adni. A szocialista képviselő büszke arra, hogy a 65 év fölöttieknek továbbra is jár az utazási kedvezmény. Felszólalását így zárta: "Számíthatnak a nyugdíjasok Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre".
 • cikkünk a témában:

  Összebalhéztak a napirenden

  Az EU-s pénzek ülését vizsgáló bizottságban a szocialisták nem voltak felkészülve egy fideszes javaslatra, nekiestek Pelcznének.
 • A szocialista Pál Béla a turizmus világnapja alkalmából szólalt fel, és gratulált mindenkinek, aki az ágazatban dolgozik.
 • Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter alapvetően egyetértett az MSZP-s képviselővel. Őrület.
 • Csáky András (MDF) utalva Gyurcsány Ferenc 48 pontjára kijelentette: önmagában az egészségügyről össze lehetne állítani 48 pontot. A több-biztosítós modellről elmondta: nincs válasz arra, hogyan érvényesül az állami garancia, a kisebbségi tulajonosnak milyen jogosítványai lesznek, satöbbi. Az MDF, mondta a képviselő, 48 kérdést fogalmaz meg, amit a minisztériumhoz még ma eljuttatnak. Reméli, nem járunk úgy, mint a kórházátalakítással, amikor a döntéshozók nem számoltak a következményekkel.
 • Komoly dolgokról csak komolyan szabad beszélni, mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, és megköszönte Csákynak, hogy nem tette komolytalanná a felszólalását azzal, hogy mind a 48 kédést felolvassa.

  Horváth egyébként végig a vele szemben ülő, így (félig-meddig) baráti szocialista frakcióhoz intézte szavait.
 • Nagy Kálmán "Kell még egy biztosító..." című felszólalásában elmondta, hogy a több-biztosítós rendszer szerinte faramuci módon valósult meg. A KDNP-s képviselő szerint a biztosítási piac sem tud mit kezdeni a koalíciós javaslattal. A magánbiztosítók költségcsökkentést hajtanak végre, bezárják a kórházakat, pozitív eredményt nem lehet realizálni, csak a káoszt. A KDNP a működésképtelen rendszert visszafordítaná. A minisztériumot felkéri, hogy hozzanak létre egy 23. biztosítót. Ez az új biztosítási rendszer veszteseié, az időseké, a köztartozásosaké, a nagycsaládosoké legyen.
 • Sikerült meglepnie a rosszindulatával, mondta Horváth Ágnes Nagy Kálmánnak, illetve a szocialista frakciónak, mert Nagynak még mindig a hátát mutatja.

  Sokszor el kellett magyaráznia Nagynak, hogy nem amerikai, hanem európai rendszert építenek. A képviselő anyjának és feleségének és saját nagymamájának nem kívánja, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem tudják meggyógyítani.
 • Nem halogatható tovább a pártfinanszírozás kérdése vagy az összeférhetetlenség. Gusztos Péter (SZDSZ) felszólalásában hangsúlyozta, hogy nem a Zuschlag-ügy miatt szólalt fel.

  A pártfinanszírozás ordít az új szabályozásért. Idén volt egy kudarccal zárult ötpárti kezdeményezés, a szakmai előzmények tehát adottak, ha meg akarja csinálni a parlament, akkor meg lehet. Gusztos szerint még az ősszel a parlament elé kell kerülnie a törvényjavaslatnak.

  Ötpárti tárgyalásokon kellene megállapodni az összeférhetetlenségi szabályokban.

  Gusztos a mentelmi jogról is beszélt, ami szerinte csak a zaklatástól védi a képviselőket. Politikai mentőövet viszont nem lehet ezzel képviselőnek dobni. Az SZDSZ ezt a Fidesztől sem tudta elfogadni, és az MSZP-től sem, utalt a Juhászné Lévai Katalinnak megszavazott mentelmi jogra.
 • Semjén Zsolt (KDNP) megtapsolta Gusztos Pétert (egyedül az ellenzéki képviselők közül), Pelczné Gáll Ildikó meg is kérdezte tőle, hogy miért, mire a KDNP frakcióvezetője valami olyasmit mondott: Miért? Ami jó, az jó.