Ábrahám
17 °C
29 °C

Ma Lamperth szórta a pénzt

2007.10.01. 12:00

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Új képviselő teszi le az esküt az Országgyűlés mai ülésén. Az SZDSZ-es Velkey Gábor párttársát, Kis Zoltánt váltja a képviselői poszton. A szociológus-tanár végzettségű, 44 éves politikus 1994 óta tagja a békéscsabai önkormányzat képviselő-testületének, s azóta vezeti a liberális frakciót. Kis Zoltán összeférhetetlenséggel indokolta mandátumáról történő lemondását. A politikus 17 évi parlamenti képviselőség után a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
 • Elterjedt ugyan korábban, hogy napirend előtt ismét Gyurcsány Ferenc beszél, ezúttal a Zuschlag-ügyről, de a miniszterelnök végül elállt ettől az ötlettől. Helyette Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter beszél napirend előtt a differenciált családtámogatásról.

  Az MSZP-s Pál Béla a "Turizmus világnapja után", az MDF-es Csáky András "Komoly dolgokról csak komolyan", a KDNP-s Nagy Kálmán "Kell még egy biztosító", a szabad demokrata Gusztos Péter "Pártfinanszírozás, összeférhetetlenség, mentelmi jog" címmel szólal fel.
 • cikkünk a témában:

  Ott ülünk a liberális padsorokban, és szégyelljük magunkat

  Bőhm András liberális fővárosi képviselő kiakadt a budapesti városvezetésen, és már keresné Demszky utódját. Szerinte a 4-es metró nem politikai siker, hanem politikai csőd lehet. Interjú.
 • cikkünk a témában:

  Blokádot vontak a szomszédok Kóka szennyvízcsatornája elé

  Háborúskodás kezdődött a százmilliós svábhegyi villa mellett, a miniszter szomszédai elállták az építők útját.
 • cikkünk a témában:

  Azt tesznek a vallomásukkal, amit akarnak

  A kormányfő szerint sérthetné a nyomozás érdekeit, ha most mutatná meg, mit vallott a Zuschlag-ügyben.
 • Mellrákellenes aktivisták szalagokat osztogattak a folyosón a képviselőknek. Pártállástól függetlenül az országgyűlési képviselők nagy többsége magára is tűzte.
 • Az SZDSZ-es Sándor Klára most Lamperth Mónikával és földijével, az MSZP szocialista szegedi polgármesterrel, Botka Lászlóval barátkozik. Majd a szintén szocialista Géczi József Alajossal vált néhány szót. Megfigyeltük, hogy a női kvóta harcosa a múlt héten MDF-s férfiakkal trécselt.
 • Késik a parlament kezdete, házelnök sehol, a gyorsírónők kedélyesen beszélgetnek.
 • A Somogyért Egyesület színeiben mandátumot szerzett Gyenesei István fekete gipszkötéssel a bal lábán biceg be az ülésterembe.
 • A békéscsabai Velkey Gábor a mandátumáról lemondott Kis Zoltán helyét foglalja el az SZDSZ frakciójában. A mandátumigazoló bizottság elnöke, Géczi József Alajos emlékezteti a Házat, hogy a lemondott és az új képviselő, valamint ő maga is szegedi diákok voltak.
 • A vallásos családból származó Velkey meglepte a Házat azzal, hogy a képviselői eskü szövege után hozzátette: Isten engem úgy segéljen. Semjén Zsolt különösen meleg kézfogással honorálta a gesztust.
 • Velkey Gábor rögtön frakcióvezető-helyettes is lett, ehhez gratulált viccesen a szintén Békés megyei Földesi Zoltán.
 • Messziről úgy tűnik, mintha Lamperth Mónika miniszter világos ruháján barna, kismackós minták lennének.
 • A többgyermekes családoknál a kockázat magasabb, ezért náluk a családi pótlék az inflációt meghaladó mértékben emelkedik majd. A háromgyermekes családok például 14 900 helyett 16 000 forintot kapnak.

  Az idősek napja alkalmából Lamperth köszönti az időseket és a nyugdíjak 4,9 százalékos emelését jelenti be.
 • A fideszes Mátrai Márta megdöbbenéssel hallgatta Lamperth felszólalását, mert az elmúlt évben szerinte 100-120 ezer forintot vettek el a családoktól, a nyugdíjasokat sújtja leginkább az infláció, ahogy a képviselő fogalmazott: elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat és már a 12. havi is veszélyben van.
 • Béki Gabriella az SZDSZ nevében egyetért a családi pótlék differenciált emelésével, de szerinte még sok tennivaló van a családok érdekében.
 • Lamperth, Mátrai és Béki után arra számítottunk, hogy a KDNP is egy női képviselőt küld a napirend előtti ringbe, de csalódunk kellett, amikor láttuk, hogy Harrach Péter emelkedik szólásra.
 • A KDNP-s Harrach Péter szerint a gyermekvállalási kedv nem túl nagy a nehéz gazdasági helyzet miatt.
 • A parlament legidősebb képviselője, a fideszes Horváth János a szocialista Mécs Imre mellé ült le és hosszasan beszélgetett vele. Egy Napi Gazdaságra még a telefonszámát is felírta a volt SZDSZ-es képviselőnek. Abban közös a sorsuk, hogy az elmúlt rendszerben mindketten üldözöttek voltak. (Közben lemaradtunk Herényi Károly felszólalásáról, sajnáljuk.)
 • Herényi Károly (MDF)
 • A szocialista Korózs Lajos a legmesszemenőkebbig üdvözölte a kormány lépését, szerinte a Fidesz-kormány (a fiatalabbak kedvéért: 2002-ig voltak uralmon) tehet arról, hogy nem tudnak többet adni. A szocialista képviselő büszke arra, hogy a 65 év fölöttieknek továbbra is jár az utazási kedvezmény. Felszólalását így zárta: "Számíthatnak a nyugdíjasok Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre".
 • cikkünk a témában:

  Összebalhéztak a napirenden

  Az EU-s pénzek ülését vizsgáló bizottságban a szocialisták nem voltak felkészülve egy fideszes javaslatra, nekiestek Pelcznének.
 • A szocialista Pál Béla a turizmus világnapja alkalmából szólalt fel, és gratulált mindenkinek, aki az ágazatban dolgozik.
 • Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter alapvetően egyetértett az MSZP-s képviselővel. Őrület.
 • Csáky András (MDF) utalva Gyurcsány Ferenc 48 pontjára kijelentette: önmagában az egészségügyről össze lehetne állítani 48 pontot. A több-biztosítós modellről elmondta: nincs válasz arra, hogyan érvényesül az állami garancia, a kisebbségi tulajonosnak milyen jogosítványai lesznek, satöbbi. Az MDF, mondta a képviselő, 48 kérdést fogalmaz meg, amit a minisztériumhoz még ma eljuttatnak. Reméli, nem járunk úgy, mint a kórházátalakítással, amikor a döntéshozók nem számoltak a következményekkel.
 • Komoly dolgokról csak komolyan szabad beszélni, mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, és megköszönte Csákynak, hogy nem tette komolytalanná a felszólalását azzal, hogy mind a 48 kédést felolvassa.

  Horváth egyébként végig a vele szemben ülő, így (félig-meddig) baráti szocialista frakcióhoz intézte szavait.
 • Nagy Kálmán "Kell még egy biztosító..." című felszólalásában elmondta, hogy a több-biztosítós rendszer szerinte faramuci módon valósult meg. A KDNP-s képviselő szerint a biztosítási piac sem tud mit kezdeni a koalíciós javaslattal. A magánbiztosítók költségcsökkentést hajtanak végre, bezárják a kórházakat, pozitív eredményt nem lehet realizálni, csak a káoszt. A KDNP a működésképtelen rendszert visszafordítaná. A minisztériumot felkéri, hogy hozzanak létre egy 23. biztosítót. Ez az új biztosítási rendszer veszteseié, az időseké, a köztartozásosaké, a nagycsaládosoké legyen.
 • Sikerült meglepnie a rosszindulatával, mondta Horváth Ágnes Nagy Kálmánnak, illetve a szocialista frakciónak, mert Nagynak még mindig a hátát mutatja.

  Sokszor el kellett magyaráznia Nagynak, hogy nem amerikai, hanem európai rendszert építenek. A képviselő anyjának és feleségének és saját nagymamájának nem kívánja, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem tudják meggyógyítani.
 • Nem halogatható tovább a pártfinanszírozás kérdése vagy az összeférhetetlenség. Gusztos Péter (SZDSZ) felszólalásában hangsúlyozta, hogy nem a Zuschlag-ügy miatt szólalt fel.

  A pártfinanszírozás ordít az új szabályozásért. Idén volt egy kudarccal zárult ötpárti kezdeményezés, a szakmai előzmények tehát adottak, ha meg akarja csinálni a parlament, akkor meg lehet. Gusztos szerint még az ősszel a parlament elé kell kerülnie a törvényjavaslatnak.

  Ötpárti tárgyalásokon kellene megállapodni az összeférhetetlenségi szabályokban.

  Gusztos a mentelmi jogról is beszélt, ami szerinte csak a zaklatástól védi a képviselőket. Politikai mentőövet viszont nem lehet ezzel képviselőnek dobni. Az SZDSZ ezt a Fidesztől sem tudta elfogadni, és az MSZP-től sem, utalt a Juhászné Lévai Katalinnak megszavazott mentelmi jogra.
 • Semjén Zsolt (KDNP) megtapsolta Gusztos Pétert (egyedül az ellenzéki képviselők közül), Pelczné Gáll Ildikó meg is kérdezte tőle, hogy miért, mire a KDNP frakcióvezetője valami olyasmit mondott: Miért? Ami jó, az jó.