Katona: kettőből semmi

2000.05.15. 22:36
A miniszterelnök ajánlotta mindkét pozíciót visszautasította Katona Kálmán közlekedési hírközlési és vízügyi miniszter - tájékoztatta lapunkat Müller Mihály, a miniszter sajtófőnöke. A KHVM immáron minden bizonnyal távozó első emberével Stumpf István kancellária miniszter hétfőn este kétórás megbeszélésen közölte Orbán Viktor végleges döntését: a hírközlési és informatikai területet leválasztják Katona tárcájáról. A miniszter visszautasította az átszervezés után Közlekedési és Vízügyi Minisztériummá fogyatkozó jelenlegi tárcájának vezetését valamint nem fogadta el a MeH informatikai biztosi posztját sem.

Katona továbbra sem ért egyet az informatikai és hírközlési terület KHVM-ről való leválasztásával
Katona azzal indokolta döntését, hogy továbbra sem ért egyet az informatikai és hírközlési terület KHVM-ről való leválasztásával. A minisztert ezt követően minden bizonnyal a felmenti Orbán Viktor kormányfő, a jövőjével kapcsolatos döntést azonban csak a keddi kormányülés után válik nyilvánossá. Mindenesetre Katona immár biztos abban, hogy távoznia kell a kormányból. Katona Kálmán úgy fogalmazott: nincs benne rossz érzés amiatt, hogy a döntést nem a miniszetrelnök közölte vele.

Megtudtuk, a megbeszélésen Katona ígéretet tett arra, hogy a szétválasztásig a KHVM élén marad. Arról azonban tudomásunk szerint nem esett szó, hogy ki lesz az új Közlekedési és Vízügyi Minisztérium vezetője. Sajtóértesülések szerint az átalakított minisztérium vezetője Nógrádi László Zala megyei fideszes képviselő lesz.

Mint ismert a közlekedési tárca tervezett átalakítása másfél héttel ezelőtt vált ismertté. A Fidesz vezetői akkor hétvégi megbeszélésükön határozták el a hírközlési és az informatikai terület leválasztását a KHVM-ről. Felröppent, hogy a vízgazdálkodás is önállósul, esetleg más tárcához kerül. A változásokról a sajtóból értesülő Katona Kálmán az első pillanattól kezdve elutasította az átszervezés ötletét és világossá tette: amennyiben ellenvéleménye ellenére leválik a két terület tárcájáról, abban az esetben is csupán akkor távozik, ha Orbán felmenti őt. Katona immár csak egy aláírásra számít - a miniszterelnök szignójára a felmentő hátározaton.