Emma
9 °C
26 °C

Önálló frakcióról álmodik a KDNP

2006.04.25. 13:53
A Fidesszel szövetséges Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője önálló KDNP-frakció mellett érvelt, amely szerződéses viszonyban állna a Fidesz képviselőcsoportjával. Lukács Tamás szerint több megszólalási lehetőség jutna így az ellenzéknek, illetve például egy fővel többet delegálhatnának a házbizottságba. A párt mindenesetre tárgyalásos úton szeretné rendezni a kérdést, jótevőjével, a Fidesszel.

Bár Orbán Viktor Fidesz-elnök még hétfőn is amellett érvelt, hogy közös frakcióban üljenek a következő négy évben a kereszténydemokratákkal, Lukács Tamás, a KDNP szóvivője kedden annak előnyeit ecsetelte, miért érdemes külön frakciót alkotniuk az Országgyűlésben. Információink szerint a kereszténydemokraták ráadásul olyan frakciót szeretnének, amelyben nem csupán a választási megállapodásban kialkudott KDNP-kontingens parlamentbe jutott 21-22 tagja kapna helyet, hanem az a további mintegy 10 KDNP-tag is, aki hivatalosan Fidesz-jelöltként szerzett mandátumot. A párt vezetése az SZDSZ-énél nagyobb létszámú alakulat létjogosultságáról kívánja meggyőzni Orbán Viktort.

"Pragmatikus szempontból rengeteg érvet lehet felhozni az önálló KDNP-frakció mellett, amely nem csak a kereszténydemokraták, de a Fidesz számára is előnyös lenne" - mondta Lukács Tamás. Ilyen érvként említette, hogy külön frakció esetén több megszólalási lehetőség lenne a parlamentben, eggyel több ellenzéki tag a házbizottságban, és tagság különböző szervezetek kuratóriumaiban is.

Szerződéses viszony

Ugyanakkor hozzátette, politikai értelemben nem volna szerencsés, ha a KDNP-frakció nem tárgyalásos úton, nem a Fidesszel kialakított konszenzussal alakulna meg. "Szerintem a helyes megoldás az önálló KDNP-frakció, de tárgyalásos úton, és a jobboldal egységét megőrizve, szerződéses kapcsolatban állna ebben az esetben minden szinten a Fidesz szerveivel" - mondta a KDNP szóvivője, hangsúlyozva, hogy ebben az ügyben az országos választmány dönt.

Lukács Tamás arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy hétfői rádióinterjúban közös Fidesz-KDNP frakciót szorgalmazott, úgy reagált, megérti Orbán Viktort, aki nyilvánvalóan az egység megbontásától tart, ugyanakkor véleménye szerint a két frakció közötti szerződéses kapcsolattal összeegyeztethetők a pragmatikus és a politikai szempontok.

Szombaton döntenek

Mint mondta, a KDNP országos elnöksége szombaton ül össze, az országos választmány pedig május 13-án hozza meg a végleges döntést az ügyben. A szóvivő úgy számolt, a KDNP elvileg a harmadik legnagyobb frakciót alakíthatná a parlamentben, 22 taggal, persze ez a képviselők egyéni döntésétől is függne.

A nagy visszatérő

A KDNP 27 egyéni jelöltje közül (ebből ketten közös Fidesz-KDNP-MDF jelöltek) 10 jelöltnek sikerült mandátumot szereznie a választáson, emellett 12-en területi és országos listáról jutottak be.

Lukács Tamás a választások eredményéről azt mondta, nem az MSZP nyerte meg, hanem a Fidesz veszítette el a választásokat. Szerinte nagyon nehéz megnyerni olyan kommunikációs háborút, amelyben a rivális túlsúlyban van a médiában. Szerinte a mozgósítás mindkét nagy párt részéről elérte a maximumot.

A KDNP szóvivője 12 év után tér vissza újra a parlamentbe, amelyben - mint mondta - az Antall József-i gondolkodásmódot követné.

Az egyházak önálló KDNP-frakcióért lobbiznak

Szerettük volna megkérdezni Semjén Zsoltot is az ügyben, ám a kereszténydemokrata pártelnök elérhetetlennek bizonyult. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy Semjén még a KDNP szombati elnökségi ülése előtt egyeztet Orbán Viktor Fidesz-elnökkel. A KDNP vezetéséhez közel álló forrásaink szerint az önálló frakcióalakítást szorgalmazzák az egyházak képviselői is a párt vezetőivel folytatott informális beszélgetésekben, de a pártban az önállósági törekvéseik támogatásaként értékelték a váci megyés püspök egyik nyilatkozatát is.

Beer Miklós a Heti Válasznak arra a kérdésére, hogy "a Semjén Zsolt vezette KDNP hiába szólal fel az élet védelmében, ha a Fidesz politikusai kinyilvánítják, hogy nem szigorítanák az abortusztörvényt" úgy reagált: "Márpedig az élet olyan kincs, amelyről nem lehet politikai érdekektől vezérelten gondolkodni. A kereszténydemokráciának a közéletben kompromisszumok nélkül kell képviselnie az élet védelmét."