Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem kell újrázni Kecskeméten

2006.05.05. 17:25
Az összes eddigi döntést felülírva elfogadta a megyei bíróság Kecskemét fideszes képviselőjelöltjének a panaszát, így nem kell megismételni a második fordulót. A mandátum a Fideszé maradhat, az Országgyűlés ülésezhet május 16-án. Orbán Viktor szerint győzedelmeskedett az igazság és a jogállamiság.

A megyei bíróság kijelölt tanácsa pénteken délelőtt elfogadta Horváth Zsolt fideszes képviselőjelölt felülvizsgálati kérelmét, így nem kell megismételni az országgyűlési választás második fordulóját a Bács-Kiskun megyei 2. választókerületben, közölte az MTI-vel pénteken Ócsai Beatrix bíró, a megyei bíróság szóvivője.

A döntés értelmében a választáson a polgármester, Szécsi Gábor ellenében a fideszes képviselő, Horváth Zsolt vezet. A bírósági döntés után megszámolták a külföldön leadott szavazatokat is, így a fideszes jelölt 194 szavazattal nyert.


Szécsi Gábor (mszp.hu), Horváth Zsolt (mkogy.hu)

Az MSZP-SZDSZ koalíció jelöltjének csak matematikai esélye van, hogy fordítson az eredményen. A választás második fordulójában a másodikról az első helyre került Horváth Zsolt 263 szavazattal kapott többet, mint Szécsi.

Május 16-án összeülhet a parlament
Nincs akadálya az Országgyűlés május 16-ai összehívásának, mert a jogorvoslati lehetőségek addig mindenképpen lezárulnak. "A legrosszabb esetben is 14-én lezárul a jogorvoslat, tehát nincs akadálya" a május 16-ai alakuló ülésnek - mondta Szigeti Péter, az OVB elnöke. Sólyom László köztársasági elnök kedden jelentette be: május 16-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését. (MTI)

A választás megismétlését április 26-án rendelte el a kecskeméti 2. vk választási bizottsága, amit másodfokon jóváhagyott a megyei választási testület és a kecskeméti városi bíróság is.

Az MSZP a választások második fordulója után élt panasszal a választási rend megsértése miatt, mert a kampánycsend idején pénteken és szombaton a fideszes jelölt nevében olyan szórólapokat osztogattak, amik Szécsi Gábor visszalépéséről tájékoztattak, szándékosan félre. Az álhírt szombaton egy hangosbemondóval felszerelt autó is szétkürtölte.

A választási rend megsértése miatt rendőrség eljárások is indultak. A szórólapok két terjesztőjét előállította a rendőrség, és nyomoztak állítólagos szavazatvásárlások ügyében is.

A választási bizottság azt vizsgálta, hogy a kampánycsendsértés akkora volumenű volt-e, hogy érdemben befolyásolta a választói akaratot az igen szoros küzdelemben. A bizottság végül a megismétlés mellett döntött, miután független tagjai a kormánypárti tagokat támogatták.

"Nagyon örülök a döntésnek" - mondta az Indexnek Horváth Zsolt, aki megkönnyebbült az elmúlt hét "rágalmazásai" után.

Horváth azért is örül a döntésnek, mert szerinte tanulságul szolgál mindkét politikai oldalnak: a nemtelen eszközökkel való kampányolás nem vezet célra. A fideszes politikus mindgvégig azt állította, nem tudja, ki készítette a szórólapokat, jobb- vagy baloldali volt-e.

Orbán: Kecskemét a hűség városa

Győzedelmeskedett az igazság és a jogállamiság, jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken, Kecskeméten, azon a gyűlésen, amelyet eredetileg választási gyűlésnek terveztek. Orbán Kecskemétet a "hűség városának" nevezte, ahol "az árulókat nem szeretik". Ezzel Szécsi Gáborra utalt, aki hat évig a Fidesz polgármestereként vezette a várost, és most az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként indult az országgyűlési választáson.

"A szembenézés mindig keserves, most szembe kell nézni az ország valóságos helyzetével, és ki fog derülni, hogy a Bokros-csomagot háromszor meghaladó méretű megszorításra készül a kormányzat - mondta Orbán. - Hiába jön most elő a kormánykoalíció, hogy nemzeti összefogást akar, mert bajban van az ország, nekünk világossá kell tenni, hogy mi sohasem fogjuk elárulni a saját választóinkat."

"Ki fogunk állni a programunk mellett, ki fogunk állni az ország érdekei mellett és ki fogunk állni minden becsapott ember mellett akkor is, ha a szocialistákra szavazott, és most a megszorítások áldozatává válik" - fűzte hozzá Orbán. A Fidesz elnöke szerint azért is nehéz évek jönnek, mert az a politikai rendszer, amely az erkölcsi alapokat nélkülözi, nehezen tud megbirkózni a gazdaság kihívásaival. A gazdaság állapotára utalva kijelentette, hogy nem a gazdaság dübörög, hanem a hitelezők dörömbölnek az ajtón.