Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentések várhatók imázsügyben

2002.10.16. 09:17
Büntetőjogászok vizsgálják a feljelentés lehetőségét a kancellária Országimázs Központjának működésével kapcsolatban, miután elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése az ügyben. A KEHI szerint nem szakszerűen használta fel az imázsközpont a közpénzeket, mert az állam nem, csak a MeH főosztályával szerződésben álló cégek jártak jól.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) lezárta az Országimázs Központ 2001-2002-es tevékenységének vizsgálatát. Az egyelőre egyeztetés alatt álló jelentés számos szabálytalanságra és törvénytelenségre utaló megállapítást tartalmaz - derül ki a Népszabadság szerdai összeállításából. Az ellenőrzés az Országimázs Központ 13 milliárdos előirányzata felének felhasználását követte. Ebbe beletartozott a Happy End Kft.-nek kifizetett összegek 52 százaléka és az Ezüsthajó Kft.-nek juttatott közpénzek 92 százaléka.

Indokolatlan rendelkezésre állási díj

Az Ezüsthajó megbízatásainak jelentős részét a volt miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének dokumentálása tette ki. A vizsgált időszakban a cég 296 filmet, valamint fotókat készített, amelyért 469,5 millió forintot kapott. A céget megillette 30 millió forint készenléti díj is, amit azt követően is utalt az OK, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést. Különösen indokolatlan volt a "rendelkezésre állás" megfizetése a sydneyi olimpia alatt, amikor a stáb csaknem két hétig Ausztráliában tartózkodott - szintén közpénzen.

Elnagyolt büdzséjű útifilmek

A KEHI a véletlenszerűen kiválasztott huszonkét Ezüsthajó-film költségvetését három szakértővel vizsgáltatta meg. Az általuk tett legfontosabb megállapítások: a felvételekre kötött eseti szerződések, valamint az ezek költségvetését tartalmazó mellékletek elnagyoltak, a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek - idézi a KEHI megállapításait a napilap.

Megtekintés nélkül átvett filmek

A jelentés gyanítja: a filmeket megtekintés nélkül vették át. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az Országimázs Központ 2000-ben kiegyenlítette kilenc, valójában el sem készült film számláját is. Igaz, ezt az összeget - kamat nélkül - a következő évben visszafizették. Hiába keresték a revizorok a Happy End által készített reklámfilmeket: a cég kiszámlázott ugyan csaknem negyvenmillió forintot a lakásépítés támogatását népszerűsítő spotért, de a reklámfilm nem került elő.

Tervezhető költség-e a zászlórud vásárlás? A legnagyobb összegű vizsgált tétel a 2001. augusztus 20-ai állami ünnepséggel kapcsolatban három, a Happy Enddel kötött szerződés volt 831,4 millió forint értékben. Az OK jegyzőkönyve szerint a teljesítést igazoló anyagokat mellékelték, ezeket azonban a KEHI nem találta. Az OK az ünnepség előre nem látható költségeire 10,7 millió forintot fizetett ki a Happy Endnek, holott egyébként előre tervezhető feladatokra költötték a pénzt, például zászlórudat, kordont, illetve kötelet béreltek.

APEH vizsgálat tűzijátékügyben

Az ellenőrzés vizsgálta a millennium évében az augusztus 20-i, illetve szilveszteri tűzijátékokra, állami ünnepségekre kifizetett mintegy 460 millió forint felhasználását. Megállapítják, hogy a számlákból és a teljesítésigazolásokból nem lehet következtetni a tűzijátékra fordított összeg nagyságára. A KEHI erről APEH-vizsgálatot kezdeményezett.

A jelentés összefoglaló következtetésként kimondja: a vizsgált esetekben túlnyomó részben jogszabályellenesen, a vállalkozások számára előnyt jelentő módon használták fel a közpénzeket. Ennek alapján állítható, hogy az OK gazdálkodását folyamatos jogszabálysértés jellemzi, a szerződések teljesítéséről dokumentumok nincsenek. Az Állami Számvevőszék javaslatára megbízott cég munkája formális volt, mert nem volt érdeke a szabálytalanságok feltárása.

Stumpf: semmi közöm hozzá

Stumpf István volt kancelláriaminiszter a napilapnak elmondta: a MeH szervezeti és felelősségi rend alapján dolgozott. Ő miniszterként az OK egyetlen számláját sem írta alá. Az MTI úgy értesült, hogy a hivatal jelenleg büntetőjogászokkal vizsgáltatja: hány és milyen jellegű feljelentést tegyen a vélt törvénysértések miatt.