Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Feljelentések várhatók imázsügyben

2002.10.16. 09:17
Büntetőjogászok vizsgálják a feljelentés lehetőségét a kancellária Országimázs Központjának működésével kapcsolatban, miután elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése az ügyben. A KEHI szerint nem szakszerűen használta fel az imázsközpont a közpénzeket, mert az állam nem, csak a MeH főosztályával szerződésben álló cégek jártak jól.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) lezárta az Országimázs Központ 2001-2002-es tevékenységének vizsgálatát. Az egyelőre egyeztetés alatt álló jelentés számos szabálytalanságra és törvénytelenségre utaló megállapítást tartalmaz - derül ki a Népszabadság szerdai összeállításából. Az ellenőrzés az Országimázs Központ 13 milliárdos előirányzata felének felhasználását követte. Ebbe beletartozott a Happy End Kft.-nek kifizetett összegek 52 százaléka és az Ezüsthajó Kft.-nek juttatott közpénzek 92 százaléka.

Indokolatlan rendelkezésre állási díj

Az Ezüsthajó megbízatásainak jelentős részét a volt miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének dokumentálása tette ki. A vizsgált időszakban a cég 296 filmet, valamint fotókat készített, amelyért 469,5 millió forintot kapott. A céget megillette 30 millió forint készenléti díj is, amit azt követően is utalt az OK, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést. Különösen indokolatlan volt a "rendelkezésre állás" megfizetése a sydneyi olimpia alatt, amikor a stáb csaknem két hétig Ausztráliában tartózkodott - szintén közpénzen.

Elnagyolt büdzséjű útifilmek

A KEHI a véletlenszerűen kiválasztott huszonkét Ezüsthajó-film költségvetését három szakértővel vizsgáltatta meg. Az általuk tett legfontosabb megállapítások: a felvételekre kötött eseti szerződések, valamint az ezek költségvetését tartalmazó mellékletek elnagyoltak, a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek - idézi a KEHI megállapításait a napilap.

Megtekintés nélkül átvett filmek

A jelentés gyanítja: a filmeket megtekintés nélkül vették át. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az Országimázs Központ 2000-ben kiegyenlítette kilenc, valójában el sem készült film számláját is. Igaz, ezt az összeget - kamat nélkül - a következő évben visszafizették. Hiába keresték a revizorok a Happy End által készített reklámfilmeket: a cég kiszámlázott ugyan csaknem negyvenmillió forintot a lakásépítés támogatását népszerűsítő spotért, de a reklámfilm nem került elő.

Tervezhető költség-e a zászlórud vásárlás? A legnagyobb összegű vizsgált tétel a 2001. augusztus 20-ai állami ünnepséggel kapcsolatban három, a Happy Enddel kötött szerződés volt 831,4 millió forint értékben. Az OK jegyzőkönyve szerint a teljesítést igazoló anyagokat mellékelték, ezeket azonban a KEHI nem találta. Az OK az ünnepség előre nem látható költségeire 10,7 millió forintot fizetett ki a Happy Endnek, holott egyébként előre tervezhető feladatokra költötték a pénzt, például zászlórudat, kordont, illetve kötelet béreltek.

APEH vizsgálat tűzijátékügyben

Az ellenőrzés vizsgálta a millennium évében az augusztus 20-i, illetve szilveszteri tűzijátékokra, állami ünnepségekre kifizetett mintegy 460 millió forint felhasználását. Megállapítják, hogy a számlákból és a teljesítésigazolásokból nem lehet következtetni a tűzijátékra fordított összeg nagyságára. A KEHI erről APEH-vizsgálatot kezdeményezett.

A jelentés összefoglaló következtetésként kimondja: a vizsgált esetekben túlnyomó részben jogszabályellenesen, a vállalkozások számára előnyt jelentő módon használták fel a közpénzeket. Ennek alapján állítható, hogy az OK gazdálkodását folyamatos jogszabálysértés jellemzi, a szerződések teljesítéséről dokumentumok nincsenek. Az Állami Számvevőszék javaslatára megbízott cég munkája formális volt, mert nem volt érdeke a szabálytalanságok feltárása.

Stumpf: semmi közöm hozzá

Stumpf István volt kancelláriaminiszter a napilapnak elmondta: a MeH szervezeti és felelősségi rend alapján dolgozott. Ő miniszterként az OK egyetlen számláját sem írta alá. Az MTI úgy értesült, hogy a hivatal jelenleg büntetőjogászokkal vizsgáltatja: hány és milyen jellegű feljelentést tegyen a vélt törvénysértések miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!