Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keller: Kétséges az ügyészség pártatlansága Happy End ügyben

2002.07.19. 12:42
Keller László közpénzügyi államtitkár szerint volt már arra példa, hogy valamely nyomozóhatóság panaszára az ügyészség megváltoztatta korábbi döntését, így egy ismert büntetőjogásszal vizsgáltatja meg a Happy End-ügy kapcsán tanúsított ügyészségi eljárást. A Legfőbb ügyészség mint a pártatlanság vádját, mind a felülvizsgálatot elutasította pénteki közleményében.
Keller László egy neves vidéki büntetőjogásszal vizsgáltatja meg az ügyészség Happy End-üggyel kapcsolatos lépéseit. A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára szerint ugyanis kétséges, hogy az ügyészség pártatlanul jár el a Fidesz-közeli cég ügyében.

(A rendőrség hűtlen kezelés alapos gyanújával folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az eljárás keretében lefoglaltak több mint öt teherautónyi iratot, illetve számítógépet.) A politikus utalta arra az Index által is közölt hírre, hogy annak ellenére rendelte el az ügyészség a Happy End bizonyos iratainak visszaadását a cégnek, hogy három független igazságügyi szakértő is úgy télte meg: az eléjük tárt dokumentumok megalapozzák a bűncselekmény alapos gyanúját.

A Legfőbb Ügyészség mindent elutasít
A Legfőbb Ügyészség Keller László csütörtöki nyilatkozatára reagálva pénteken délben közleményt adott ki, melyben kijelenti: az iratok kiadásának elrendelésekor törvény szerint járt el, így az elfogultság vádját határozottan visszautasítja. Emellett csak kötelezettségét teljesítette, amikor a rendőrséget egy törvénysértő helyzet megszüntetésére utasította. Jogi képtelenségnek minősítette Keller azon felvetését, hogy az eljárást "független jogi szakértővel" felülvizsgálják, erre ugyanis jogilag nincs lehetőség. "Keller László a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára konkrét, - az általa tett feljelentés alapján megindult - nyomozással összefüggésben kíván fenntartani egy törvénysértő állapotot, amire feljelentőként sincs törvényes lehetősége", zárul a közlemény.
Az ügyészségi határozat ellen a rendőrség panasszal élt, ezt azonban az ügyészség arra hivatkozva nem bírálta el, hogy a rendőrség panaszt nem tehet. Keller László ezzel kapcsolatban megjegyezte: tudomása van olyan esetről, amikor az ügyészség valamely nyomozóhatóság beadványa alapján változtatott korábbi határozatán, így nem érti a Happy End ügyben miért más az ügyészek jogértelmezése.

Leszögezte: azt az ügyészség sem zárta ki, hogy a visszaadott iratokat esetleg újra le kell foglalni, ezért a vita melőbbi megfelelő rendezését szorgalmazta a szolcialista párti politikus.