Nándor
3 °C
16 °C

Bizonyítékokat ad vissza a rendőrség Happy End ügyben

2002.07.17. 17:52
A rendőrség szerint számos olyan dokumentum visszaadását rendelte el az ügyészség, melyek a Happy End-ügyben egyébként megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját. A rendőrség panaszt tett a határozat ellen, azt azonban információink szerint formai okokra hivatkozva nem bírálták el. Így a papírokat folyamatosan szolgáltatják vissza a Fidesz-közeli cégnek.
Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen az ORFK Szervezett Bünözés Elleni Igazgatósága a Happy End-ügyben. Az eljárás során három teherautónyi iratot foglalt le a rendőrség a cég irodáiban, ezek egy részét azonban most vissza kell szolgáltatniuk.

Július elseje óta nem bírálja el a rendőrség ezzel kapcsolatos panaszát a Fővárosi Főügyészség - értesült az Index. A rendőrség azért emelt panaszt az ügyészség döntése ellen, mert megítélése szerint olyan iratok visszaszolgáltatását rendelte el, amelyek önmagában megalapozzák különféle bűncselekmények alapos gyanúját.

A Millenniumi Országjáró ügyeit vizsgálnák

Az Index információi szerint a Millenniumi Országjáró előállításával kapcsolatos pénzmozgásokat rögzítő iratokról és számlákról van szó. A rendőrség álláspontját támasztja alá három igazságügyi szakértő is, akik szintén úgy foglaltak állást a papírok alapján, hogy megállapítható a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja.

Azt Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője is megerősítette az Index érdeklődésére, hogy panaszt tettek az ügyészség lépése ellen, információinkat azonban nem kívánta kommentálni.

Rendőrségi panasznak helye nincs

A rendőrség nem tehet panaszt az ügyészség határozatai ellen - nyilatkozta az Indexnek Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Szerinte a büntetőeljárási törvény világossá teszi: a rendőrség feladata a nyomozás, az ügyészségé pedig annak törvényességi vizsgálata.

Az Index információi szerint azonban más probléma van a rendőrségi panasszal: nem az küldte el, aki tehette volna és nem annak, akinek kellett volna. Az ügyészség határozata ellen ugyanis beosztott rendőr nem, ellenben rendőrségi vezető tehet panaszt, vagyis ebben az esetben az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője panaszkodhatott volna, nem pedig az ügyvizsgáló rendőr.

"Az ügyészség nem akadályozza a nyomozást"

Borbély megjegyezte, hogy "potenciális bizonyítékot" a büntetőeljárási törvény nem ismer, ezért rendelték el az iratok egy részének visszaszolgáltatását. Hangsúlyozta, hogy egy cég két éves könyvelését csak azért nem lehet bizonyítékként visszatartani, "hátha van benne valami". Az ügyészség határozatának megfelelően így folyamatosan kapja vissza a Happy End az iratait, az egy héten keresztül tartó lefoglalás után azonban a visszaszolgáltatás sem megy gyorsan.