Ábrahám
17 °C
29 °C

Szeptember végéig nyomozhatnak a Fidesz-cégek ügyében

2002.07.24. 12:31
Két hónappal meghosszabbította az Országimázs Központ, a Happy End Kft., valamint az Ezüsthajó Kft. szerződései kapcsán hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Fővárosi Főügyészség a rendőrség előterjesztésére.
Az Országimázs, a Happy End és az Ezüsthajó zűrös ügyeinek kibogozására újabb két hónapot kapott a rendőrség. A nyomozás lefolytatásának új határideje szeptember 24-e - nyilatkozta Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, és az ügynek még nincs gyanúsítottja.

ÁSZ-os és MeH-es munkatársakat hallgat meg a rendőrség

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága június közepén kezdte meg a tanúk meghallgatását az Országimázs Központ ügyében. Németh László ezredes korábbi közlése szerint a tanúmeghallgatások során elsőként az Állami Számvevőszék és a Miniszterelnöki Hivatal azon munkatársait kérdezik meg, akik korábban részt vettek az Országimázs Központ ellenőrzésében. Borbély Zoltán arról nem kívánt információt adni, hogy eddig kiket hallgattak meg tanúként.

Korábban a nyomozáshoz szükséges dokumentumok begyűjtését az Országimázs Központ számára megrendeléseket teljesítő Happy End és Ezüsthajó Kft. budapesti irodájában kezdték el, majd Csévharaszton folytatták, ahová a két vállalkozás könyvelője vitte magával az iratokat.

Keller büntetőjogásszal vizsgáltatja ki az ügyészség eljárását

Az ügyészség június végén helyt adott az Ezüsthajó és a Happy End Kft. jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a nyomozás során a két cég telephelyein lefoglalt iratok egy részét visszaadatta. A rendőrség szerint számos olyan dokumentum visszaadását rendelte el az ügyészség, melyek a Happy End-ügyben megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját. A rendőrség július 17-én panaszt tett a határozat ellen, azt azonban az Index információi szerint formai okokra hivatkozva nem bírálták el. Így a papírokat folyamatosan visszaszolgáltatták a Fidesz-közeli cégnek.

Akkor Keller László közpénzügyi államtitkár, szocialista képviselő kijelentette, kétséges az ügyészség pártatlansága ebben az ügyben, ezért egy neves vidéki büntetőjogásszal vizsgáltatja meg az ügyészség Happy End-üggyel kapcsolatos lépéseit. A Legfőbb Ügyészség Keller László nyilatkozatára reagálva közleményt adott ki, melyben kijelentette: az iratok kiadásának elrendelésekor törvény szerint járt el, így az elfogultság vádját határozottan visszautasítja. Emellett csak kötelezettségét teljesítette, amikor a rendőrséget egy törvénysértő helyzet megszüntetésére utasította. Jogi képtelenségnek minősítette Keller azon felvetését, hogy az eljárást "független jogi szakértővel" felülvizsgálják, erre ugyanis jogilag nincs lehetőség.