Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Szeptember végéig nyomozhatnak a Fidesz-cégek ügyében

2002.07.24. 12:31
Két hónappal meghosszabbította az Országimázs Központ, a Happy End Kft., valamint az Ezüsthajó Kft. szerződései kapcsán hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Fővárosi Főügyészség a rendőrség előterjesztésére.
Az Országimázs, a Happy End és az Ezüsthajó zűrös ügyeinek kibogozására újabb két hónapot kapott a rendőrség. A nyomozás lefolytatásának új határideje szeptember 24-e - nyilatkozta Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, és az ügynek még nincs gyanúsítottja.

ÁSZ-os és MeH-es munkatársakat hallgat meg a rendőrség

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága június közepén kezdte meg a tanúk meghallgatását az Országimázs Központ ügyében. Németh László ezredes korábbi közlése szerint a tanúmeghallgatások során elsőként az Állami Számvevőszék és a Miniszterelnöki Hivatal azon munkatársait kérdezik meg, akik korábban részt vettek az Országimázs Központ ellenőrzésében. Borbély Zoltán arról nem kívánt információt adni, hogy eddig kiket hallgattak meg tanúként.

Korábban a nyomozáshoz szükséges dokumentumok begyűjtését az Országimázs Központ számára megrendeléseket teljesítő Happy End és Ezüsthajó Kft. budapesti irodájában kezdték el, majd Csévharaszton folytatták, ahová a két vállalkozás könyvelője vitte magával az iratokat.

Keller büntetőjogásszal vizsgáltatja ki az ügyészség eljárását

Az ügyészség június végén helyt adott az Ezüsthajó és a Happy End Kft. jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a nyomozás során a két cég telephelyein lefoglalt iratok egy részét visszaadatta. A rendőrség szerint számos olyan dokumentum visszaadását rendelte el az ügyészség, melyek a Happy End-ügyben megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját. A rendőrség július 17-én panaszt tett a határozat ellen, azt azonban az Index információi szerint formai okokra hivatkozva nem bírálták el. Így a papírokat folyamatosan visszaszolgáltatták a Fidesz-közeli cégnek.

Akkor Keller László közpénzügyi államtitkár, szocialista képviselő kijelentette, kétséges az ügyészség pártatlansága ebben az ügyben, ezért egy neves vidéki büntetőjogásszal vizsgáltatja meg az ügyészség Happy End-üggyel kapcsolatos lépéseit. A Legfőbb Ügyészség Keller László nyilatkozatára reagálva közleményt adott ki, melyben kijelentette: az iratok kiadásának elrendelésekor törvény szerint járt el, így az elfogultság vádját határozottan visszautasítja. Emellett csak kötelezettségét teljesítette, amikor a rendőrséget egy törvénysértő helyzet megszüntetésére utasította. Jogi képtelenségnek minősítette Keller azon felvetését, hogy az eljárást "független jogi szakértővel" felülvizsgálják, erre ugyanis jogilag nincs lehetőség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!