Keller: Kétséges az ügyészség pártatlansága Happy End ügyben

2002.07.19. 12:42
Keller László közpénzügyi államtitkár szerint volt már arra példa, hogy valamely nyomozóhatóság panaszára az ügyészség megváltoztatta korábbi döntését, így egy ismert büntetőjogásszal vizsgáltatja meg a Happy End-ügy kapcsán tanúsított ügyészségi eljárást. A Legfőbb ügyészség mint a pártatlanság vádját, mind a felülvizsgálatot elutasította pénteki közleményében.
Keller László egy neves vidéki büntetőjogásszal vizsgáltatja meg az ügyészség Happy End-üggyel kapcsolatos lépéseit. A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára szerint ugyanis kétséges, hogy az ügyészség pártatlanul jár el a Fidesz-közeli cég ügyében.

(A rendőrség hűtlen kezelés alapos gyanújával folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az eljárás keretében lefoglaltak több mint öt teherautónyi iratot, illetve számítógépet.) A politikus utalta arra az Index által is közölt hírre, hogy annak ellenére rendelte el az ügyészség a Happy End bizonyos iratainak visszaadását a cégnek, hogy három független igazságügyi szakértő is úgy télte meg: az eléjük tárt dokumentumok megalapozzák a bűncselekmény alapos gyanúját.

A Legfőbb Ügyészség mindent elutasít
A Legfőbb Ügyészség Keller László csütörtöki nyilatkozatára reagálva pénteken délben közleményt adott ki, melyben kijelenti: az iratok kiadásának elrendelésekor törvény szerint járt el, így az elfogultság vádját határozottan visszautasítja. Emellett csak kötelezettségét teljesítette, amikor a rendőrséget egy törvénysértő helyzet megszüntetésére utasította. Jogi képtelenségnek minősítette Keller azon felvetését, hogy az eljárást "független jogi szakértővel" felülvizsgálják, erre ugyanis jogilag nincs lehetőség. "Keller László a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára konkrét, - az általa tett feljelentés alapján megindult - nyomozással összefüggésben kíván fenntartani egy törvénysértő állapotot, amire feljelentőként sincs törvényes lehetősége", zárul a közlemény.
Az ügyészségi határozat ellen a rendőrség panasszal élt, ezt azonban az ügyészség arra hivatkozva nem bírálta el, hogy a rendőrség panaszt nem tehet. Keller László ezzel kapcsolatban megjegyezte: tudomása van olyan esetről, amikor az ügyészség valamely nyomozóhatóság beadványa alapján változtatott korábbi határozatán, így nem érti a Happy End ügyben miért más az ügyészek jogértelmezése.

Leszögezte: azt az ügyészség sem zárta ki, hogy a visszaadott iratokat esetleg újra le kell foglalni, ezért a vita melőbbi megfelelő rendezését szorgalmazta a szolcialista párti politikus.