Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Keller hozzájuthat az imázsszerződésekhez

2002.06.05. 13:51
Szünetel a felek kérésére az a per, melyet az Országimázs Központ adatszolgáltatási kötelezettségének elmulasztása miatt indított Keller László és Veres János szocialista országgyűlési képviselő. A honatyák szerettek volna betekintést nyerni az imázsközpont és alvállalkozói között létrejött megállapodásokba, a kancellária főosztálya azonban akkor megtagadta ezt. A per most azért szünetel, mert a MeH új vezetése ígéretet tett a szerződések kiadására.
A korábbi várakozásokkal szemben nem hirdetett ítéletet a Legfelsőbb Bíróság abban a perben, melyet Keller László és Veress János MSZP-s országgyűlési képviselők indítottak az Országimázs Központ szerződéseinek megismerhetősége érdekében.

Előzmények

A képviselők még 2000. decemberében szerettek volna betekinteni a kancellária főosztálya által magáncégekkel kötött megállapodásokba. A képviselők 217 szerződést kértek, melyek alapján több mint hárommilliárd forintos kötelezettséget válallt a kancellária. (A megállapodások közül csaknem 130-at egyébként a Happy Enddel kötöttek meg.) Az imázsközpont azonban üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, így a képviselők polgári pert indítottak.

A Fővárosi Bíróság elsőfokon elutasította a honatyák keresetét, mert úgy ítélte meg, a képviselők nem jelölték meg pontosan a szerződések, mely adataira kíváncsiak. A bíróság ugyanis úgy vélte egy szerződés nem adat, hanem adathalmaz. A szóbeli indoklásban maga a bíró is úgy vélte: az ügy precedens jellege miatt érdemes bevárni a legfőbb bírói fórum határozatát.

Keller az átláthatóbb közpénzfelhasználásért

A bíróság szerdán az érintettek kérésére a per szüneteltetését rendelte el, mely automatikusan megszűnik, ha a fél éven belül nem kezdeményezik a folytatását. Keller László a döntést követően kijelentette: már nem bíróság előtt, precedens ítélettel, hanem törvényhozási úton kívánja biztosítani, hogy a közpénzek elköltése nyilvános legyen. Keller jelezte, tárgyalt a vitatott szerződésekről a a kancerllária új vezetésével és megállapodtak a kiadásukról. Az utóbbi napokban csak azért nem jutott hozzá a dokumentumokhoz, mert a kormányváltást követő átadás-átvétel még nem zárult le.