Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Keller: Nem adom fel!

2003.07.07. 20:53
Miután a rendőrség az utóbbi időben több esetben is megszüntette a közpénzügyi államtitkárság által kezdeményezett eljárásokat, Keller László ismét kritikával illette a Legfőbb Ügyészséget. Keller mindent megtesz a felelősök kézre kerítéséért, bár azt még nem tudja, hogyan.
Némiképpen módosított korábban megjelent nyilatkozatain Keller László, közpénzügyi államtitkár. A Vasárnapi Hírek ugyanis még arról írt, hogy az államtitkár szerint a Legfőbb Ügyészség nem segítette a Keller által indított ügyekben a gyors tényfeltárást, ezért Keller pótmagánvádlóvá lépne elő, hétfőre ez a kijelentés árnyaltabbá vált.

A rendőrség lezár

A Népszabadság által idézett lap szerint Keller a július elsején életbe lépett büntető eljárási törvény lehetőségeit említve, arról beszélt, hogy pótmagánvádas eljárásokat indít, amit az új törvény a sértetnek abban az esetben tesz lehetővé, ha az ügyészség lezárja az ügyet.

A rendőrség az elmúlt időszakban több esetben megszüntette az eljárást, azokban az ügyekben, legutóbb Baranyay László kötvénykibocsátási tranzakciója esetében, amelyeket - az eredetileg közgazdász végzettségű - Keller egymaga, vagy éppen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal párhuzamosan kezdeményezett.

Nem feltétlenül

Maschl Miklós, az államtitkár sajtószóvivője az Indexnek elmondta, a Legfőbb Ügyészség által befejezettnek nyilvánított ügyekben Keller nem feltétlenül akar pótmagánvádas eljárást indítani, csak a lehetőségét vetette fel ennek. Szerinte az államtitkár bizonyítani szeretné, hogy minden fórumot megragad, csak hogy "ne menekülhessenek el a felelősségre vonás elől a bűnösök".

Mindent megtesz valahogy
Mindent megteszek azért, hogy a felelősök személyét megállapítsák, és tisztázott legyen a büntetőjogi felelősség - jelentette ki Keller László hétfőn az MTI-nek. Ennek eszközét azonban egyelőre nem tudja megmondani, de természetesen a jogállami keretek határozzák meg mozgásterét.

Mint mondta, a konkrét eszközt egyelőre nem tudja megnevezni, előbb értékelnie kell mozgásterét: mit tehet a rendelkezésére álló parlamenti eszközökkel, államtitkárként vagy akár adófizetőként.

Keller László azt mondta: ő nem nyilatkozott arról a Vasárnapi Híreknek, hogy ha kell, kész magánvádlóként tovább vinni az ügyeket.