Taksony
-2 °C
3 °C

Lakossági bejelentésből készült a PSZÁF-jelentés

2003.06.20. 14:30
A közpénzügyi államtitkár szerint a PSZÁF által nyilvánosságra hozott jelentés több helyen egyezik az ő titkárságán rögzített bejelentésekkel, amelyet még a kormányváltás után tettek a PSZÁF dolgozói a közpénzek költéséről. Keller László elmondta: a bejelentések alapján már februárban kezdeményezte Szász Károly felmentését. A államtitkár Polt Péter legfőbb ügyészt is tájékoztatta a visszaélésekről szóló információkról.
Vannak hasonló elemek a közpénzügyi államtitkárság által készült és az ismeretlenek által összeállított PSZÁF-jelentésekben, de ezek a hasonlóságok az utóbbi jelentésben eredeti szövegkörnyezetükből kiragadva, illetve sajátos csoportosításban szerepelnek - mondta Keller László a pénzügyminisztérium közpénzügyi államtitkára péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Továbbá az ismeretlenek által készített jelentés olyan elemeket is tartalmaz, amelyek az eredeti dokumentumban nem szerepeltek - tette hozzá.

A politikus a sajtótájékoztatón részletesen ismertette, milyen lépéséket tett a közpénzügyi államtitkárság a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ügyben:

 • Tavaly augusztusban az államtitkárság meghallgatta a hozzá forduló volt PSZÁF-dolgozókat, akik több szabálytalanságot tártak fel, amelyeket az államtitkárság rögzített.

 • Idén február 26-án az időközben előkerült Kehi-jelentés ismeretében Keller László kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a Szász Károly megbízásának visszavonását.

  Keller - mint fogalmazott - nyílt lapokkal játszott, hiszen a felmentés kezdeményezéséről Szászt is tájékoztatta

 • Április végén a közpénzügyi államtitkárság az üggyel kapcsolatos dokumentumokat eljuttatta a legfőbb ügyésznek, Polt Péternek.

 • Polt ezután arról értesítette Kellert, ezt a bejelentését feljelentésként értékelte, ezért azt továbbította a fővárosi illetékes ügyészségnek

 • Június elején a kabinet megtárgyalta a Kehi Szászról szóló jelentését, egyúttal a kormány úgy döntött, hogy a Pénzügyminisztériummal vizsgáltatja ki a feltételezett szabálytalanságokat, és ezt követően dönti el, hogy milyen lépéseket lát szükségesnek.

 • Egy héttel később az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arról értesítette Keller hivatalát, hogy feljelentés-kiegészítést rendelt el (azaz további információkat kért, hogy a feljelentés ügyében eljárhasson). Keller ezután további iratokat nyújtott be.
Keller sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a felsorolt tények ismeretében megállapítható, hogy sem a kormánynak, sem az államtitkárságnak nem állhatott érdekében a nyilvánosságra került jelentést legyártani.

Keller ezután felsorolt néhány a PSZÁF működésében problémásnak és szabálytalannak találtatott (és a lakossági valamint PFÁSZ-jelentésben is szereplő) ügyet:

 • A PSZÁF szervezeti és működési szabályzatát nem terjesztették be a Pénzügyminisztériumhoz, amiért számos meghozott munkajogi intézkedésnek nem volt alapja. Többek között elmulasztották a közbeszerzési eljárás lefolytatását a külföldi kiküldetések valamint a munkaerő kölcsönzések során.

 • Megbízási szerződéssel foglalkoztattak köztisztviselőket úgy, hogy az elvégzett munka munkakörükbe tartozott

 • Nem követték kellő gondossággal a PSZÁF által kivetett bírságok befizetését, illetve azok elköltését jogszabálysértően használták fel.

 • Az irodaház bérlete kapcsán kérdéses gazdasági döntésekre került sor.

 • Az előírt létszámleépítéseket munkaerőbérléssel szervezték a Buda Global Kft.-n keresztül, így 216 millió forintra nem volt írásbeli szerződés, és hiányoztak a teljesítési igazolások

 • A PSZÁF a jogelődök által alapított társaságokat pénzeszköz-átutalással finanszírozta 426 millió forint értékben.

  Keller sajtótájékoztatója végén kijelentette, sohasem látta a Polt Péterről készült jelentést, de tudott a jelentésben is megemlített Postabank-ügyről, amelynek ügyében kérdéseket intézet Polthoz.
A titkosszolgálatok is kiderítették
Tóth András, a MeH polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára az Index kérdésre megerősítette: a szervezet eddigi vizsgálatai is igazolták, hogy Keller László államtitkárságának egy 2002 augusztusban keletkezett munkaanyaga képezi a PSZÁF által nyilvánosságra hozott jelentés nagy részét, valamint, hogy a pénzügyi felügyelet dokumentuma semmilyen titkos minősítésű anyagot nem tartalmaz.

A "közpénzek felhasználásának anomáliáiról" szóló bejelentés átszerkesztett részei között azonban az államtitkár szerint vannak olyan szövegrészek, amelyek keletkezési körülményeiről nincsenek adatai a titkosszolgálatoknak.

Tóth András szerint valakik kiegészíthették a Keller-titkáráságról kikerült anyagot. Tóth hozzátette, hogy a szolgálatok a kiegészítések beazonosíthatósága érdekében folytatják a vizsgálatot.